用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 BB仔既時候有冇縐眉既情況
go

BB仔既時候有冇縐眉既情況 [複製鏈接]

想問問大家你地既小朋友(我指A仔)bb時有冇成日縐眉既情況出現 ?
   0    0    0    0

縐眉跟autism有關的嗎?

我囝囝bb時常常縐眉,他看著其他人或事都常常縐眉,果時人人都說他像很多野諗,是思考型。

醒目開學勳章

縐眉同 A 仔有關? 唔覺, 我仔 BB 都無呢個問題, 同埋我仔由細至大都係開心小朋友, 好似褓姆家人話齋, 我仔對眼好似識笑咁

我個仔都係喎, 我都以為佢係思考型, 點知而家懶到出汁, 叫佢做訓練就狂打"喊路" 一話收工就鬼咁精神.
食飽就想瞓, 真係執住個"嘆"字出世

原帖由 charisma07 於 11-4-4 15:39 發表
縐眉跟autism有關的嗎?

我囝囝bb時常常縐眉,他看著其他人或事都常常縐眉,果時人人都說他像很多野諗,是思考型。

my speech therapiest said they yawn because they are using their brain. cos the brain use 1/4 of the oxygen we intake... so dun say your kid is lazy .... may be he  is just using his brain la.

剛好相反...根據統計,因為A仔較其他小朋友幼稚,而且活響自我世界中(以正式A仔黎計),較易得到滿足,所以,佢地應該係 a happy child 先真!

原帖由 manman2228 於 11-4-4 15:18 發表
想問問大家你地既小朋友(我指A仔)bb時有冇成日縐眉既情況出現 ?

醒目開學勳章

認同, 正式既 A 仔, 好多都會無拿拿傻笑

我公司果層樓 (唔同部門) 都有3件A仔, 2件會間中傻笑, 1件會做重覆動作 (但係其中2件仲係電腦部經理, 好勁)

原帖由 someoneelse 於 11-4-5 01:06 發表
剛好相反...根據統計,因為A仔較其他小朋友幼稚,而且活響自我世界中(以正式A仔黎計),較易得到滿足,所以,佢地應該係 a happy child 先真!

因我大仔bb既時候成日縐眉架, 而妹妹由出世開始都係一樣(仲要係經常果隻). 所以有d擔心~

真係關事既咩??我差唔多40歲人,由懂性開始縐眉到依家,連眉心都縐到有一條直紋了,都唔發覺自己係特殊人仕...
你係咪諗錯方向喇?!如果你問,第一胎係,第二胎係既機會大唔大,都可以答你係有機會的!但縐眉就....請科學化點吧!

原帖由 manman2228 於 11-4-6 09:28 發表
因我大仔bb既時候成日縐眉架, 而妹妹由出世開始都係一樣(仲要係經常果隻). 所以有d擔心~

回覆 9# manman2228 的文章

我個大仔係喔, BB陣成日縐眉喔, 但係又好鍾意笑.

啊! 唔怪得次次訓練都係咁狂打 yawn 啦.
咁我就唔應該叫佢停喎! 我亦要開心因為個仔用緊腦.
唔該晒你

原帖由 viscattery 於 11-4-4 23:11 發表
my speech therapiest said they yawn because they are using their brain. cos the brain use 1/4 of the oxygen we intake... so dun say your kid is lazy .... may be he  is just using his brain la.

‹ 上一主題|下一主題