用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二數學
go

小二數學 [複製鏈接]

阿囡升到小二後, 數學差好多, 由其係教咗乘數同埋時間之後.

但其他科目都尚算ok, 早三個月已經試咗俾佢補公文數學, 但阿囡返咗之後好似做數做到怕, 啱啱期考都唔覺佢心算快咗或者準咗, 仍然一敗塗地. 最慘係好怕操數學練習.

各位媽咪覺得點樣可以改善到數學科成績呢? 補習野定係私人補習可以幫到佢嗎?
   0    0    0    0

都要睇下你個女嘅性格係點先可決定單對單還是補習班, 我個仔小一小二時d數學好唔穩定, 一時9x分, 一時8x分, 有次仲得7x分, 所以升小三的暑假時, 報了公文數, 有好轉, 現在小六, 近依兩年都有9x分, 其實除了做公文數之外, 我沒有比任何習作佢做.

多謝你既回覆, 即係你個仔到而家都仲補緊公文數? 我老公已經諗緊係咪唔要公文, 因為好似唔多適合, 阿囡時時做佢d paper都做到好忟. 定係再睇多一排先呢?

我個女比較內向, 唔多出聲, 亦比較懶散, 要多提點先得, 所以都唔知點先可以改善佢數學既成績, 佢中英常平時評估或期考都有90分以上, 唯獨數學差太遠, 今次仲唔知做咩拎個50幾返黎, 嚇咗我同老公一跳, 佢事後話因為諗住一陣小息去邊度同邊個玩, 所以冇比心機做好份數學卷, 好多題都係求其做, 比我地話咗佢一餐. 佢都話估唔到咁多條加減數都會計錯. 唉...........

原帖由 noproblemom 於 11-4-4 14:28 發表
多謝你既回覆, 即係你個仔到而家都仲補緊公文數? 我老公已經諗緊係咪唔要公文, 因為好似唔多適合, 阿囡時時做佢d paper都做到好忟. 定係再睇多一排先呢?

我個女比較內向, 唔多出聲, 亦比較懶散, 要多提點先得, 所 ...

係呀! 我個仔仲做緊公文數, 其實現在好多人做上一兩年已經超學年, 根本做緊的課程與實際年級不一樣, 同補習數係兩回事. 不過我覺得, 例如阿仔現在p.6就做緊s.4的數學, 咁p.6的數只係小學數, 應該無難度, 咁考試應該無問題的. 所以到現在還繼續做公文數囉! 還有數學日日做, 個腦都會靈活d啦!
如果你覺得個女做到好似死下死下咁, 就唔好免強佢, 咁樣做只會事倍工半, 大家都辛苦. 不如補習好過啦!

You can try E-nopi Maths, more interesting.

原帖由 noproblemom 於 11-4-4 14:08 發表
阿囡升到小二後, 數學差好多, 由其係教咗乘數同埋時間之後.

但其他科目都尚算ok, 早三個月已經試咗俾佢補公文數學, 但阿囡返咗之後好似做數做到怕, 啱啱期考都唔覺佢心算快咗或者準咗, 仍然一敗塗地. 最慘係好怕操 ...

小2 的數學應該是計數題多,你囡中英都好的話,文字題應該沒問題。
背熟點乘法口訣。每日做20-40道計數題,時間控制在5分鐘之內。
最重要的是教她自己學識檢查錯處。
考試前重點溫習平時功課做錯的地方

如果係因為文字題出錯,學林數亦是個選擇。

原帖由 sallyhuang 於 11-4-6 09:56 發表
小2 的數學應該是計數題多,你囡中英都好的話,文字題應該沒問題。
背熟點乘法口訣。每日做20-40道計數題,時間控制在5分鐘之內。
最重要的是教她自己學識檢查錯處。
考試前重點溫習平時功課做錯的地方 ...

請問係5分鐘內計20-40道計數題嗎?

Yes, 如果計數熟的話,晤使5分鐘,要心算

文字應用題,樂思定學林好??

我囡囡有係一間小型補習社補習
但你邊區方便?

原帖由 alice44 於 11-4-4 16:21 發表

係呀! 我個仔仲做緊公文數, 其實現在好多人做上一兩年已經超學年, 根本做緊的課程與實際年級不一樣, 同補習數係兩回事. 不過我覺得, 例如阿仔現在p.6就做緊s.4的數學, 咁p.6的數只係小學數, 應該無難度, 咁考試應 ...

其實我都聽過好多仲上緊公文既小朋友都可以追到平年或者超學年, 所以我先諗緊上多一排公文再算, 阿囡係唔鐘意計, 但佢冇唔鐘意返公文囉. 唉...

原帖由 sallyhuang 於 11-4-6 09:56 發表
每日做20-40道計數題,時間控制在5分鐘之內。
...

數字題 / 文字題 ??

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 11-5-3 23:04 發表

..... (我小時候,媽咪教左我好多有趣0既數學,呢D數係香港上堂老師係冇教架..令我對數學產生興趣,因而成績也不差呢...he..he.) ...

可否說說??

ming,

如有時間,分享下,我都有興趣知

謝謝!

回覆 2# msllau 的文章

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

Hi Ming2

It seems very interesting.  Can you share some with us?

原帖由 ming2 於 11-5-5 09:21 發表
我媽咪以前係大陸係教數學,所以佢識好多有趣0既數學...e.g.15X15=225, 25X25=625..即係?5 0既自乘個尾就一定係"25"而前面就係等於本身個十位數乘(十位數加一),咁就會計得好快..即係例如35乘35 = 十位數(3X4)尾數(25) ...

簽名被屏蔽

ming2,

我想這些有趣的數學可能跟印度數學有關,透過應用這些技巧,不單能提高興趣,還能在合適的情況下發揮很大的效果。

您說的方法跟以下網站的tutorial 4接近,有興趣的朋友可參考。另tutorial 2(個位數乘法可以略過不理)、5、6等都跟乘法有關,實用性很高,至於除法及分數的方法可稍後或需要時再學習。

http://vedicmaths.org/Introduction/Tutorial/Tutorial.asp

thomas_dad

原帖由 ming2 於 11-5-5 09:21 發表
我媽咪以前係大陸係教數學,所以佢識好多有趣0既數學...e.g.15X15=225, 25X25=625..即係?5 0既自乘個尾就一定係"25"而前面就係等於本身個十位數乘(十位數加一),咁就會計得好快..即係例如35乘35 = 十位數(3X4)尾數(25) ...
‹ 上一主題|下一主題