用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 女校中學一問
go

女校中學一問

請問以下的女校的校風,成績和banding(如band1頭中尾):

1. 聖潔靈 (觀塘)
2. 藍田St. Paul(觀塘)
3. 梁式芝(觀塘)
4. 寶血上智 (深水埗)
5. 聖母玫瑰 (深水埗)
6. 德雅(深水埗)
7. 聖家(九龍城)
8. 培道(九龍城)
9. 真光(九龍城)

謝謝!

點解無協恩、德望、德愛和聖母?
2--4--1--7--5--6--8

原帖由 阿華田豆豆 於 11-4-2 18:11 發表
請問以下的女校的校風,成績和banding(如band1頭中尾):

1. 聖潔靈 (觀塘)
3. 梁式芝(觀塘)
6. 德雅(深水埗)
7. 聖家(九龍城)
8. 培道(九龍城)
9.  ...

我會分成4組去比較:

第一組: 4. 寶血上智 (深水埗)

第二組: 2. 藍田St. Paul(觀塘)/1. 聖潔靈 (觀塘)/5. 聖母玫瑰 (深水埗)

第三組: 8. 培道(九龍城)/6. 德雅(深水埗)/3. 梁式芝(觀塘)/7. 聖家(九龍城)

第四組: 9. 真光(九龍城)

請問是跟什麼來排位? BANDING/成績
可否講下校風?  學校是什麼BANDING?
我對中學真的不太清楚, 好讓出年自行有所準備.
謝謝!

mamimummy:

2. 藍田St. Paul(觀塘)/1. 聖潔靈 (觀塘)/5. 聖母玫瑰 (深水埗) <2,1,5是否同BANDING?>

8. 培道(九龍城)/6. 德雅(深水埗)/3. 梁式芝(觀塘)/7. 聖家(九龍城)<8,6,3,7是否同BANDING>

9. 真光(九龍城)

你的排位是4,2,1,5,8,6,3,7,9嗎?
校風如何?

THANKS.

hingmami

因協恩同德望不是津校.
德愛和聖母是在黃大仙嗎?
如加此兩校又會點排位?
可否講講校風?
THANKS.

原帖由 hingmami 於 11-4-2 19:07 發表
點解無協恩、德望、德愛和聖母?
2--4--1--7--5--6--8

第二組: 2. 藍田St. Paul(觀塘)/1. 聖潔靈 (觀塘)/5. 聖母玫瑰 (深水埗) <2,1,5是否同BANDING?> ------ Band 1. 聖母玫瑰因比同區上智壓住, 唔易收到同區最TOP的學生, 唯有靠抽奬, 但始終亦是很多女生的第二選擇. 觀塘區学校選擇較多, 唔似得上智有一面倒之勢. 藍田St. Paul同聖潔靈都是大多心儀女校的家長的選擇, 不過應該藍田St. Pauld KE

第三組: 8. 培道(九龍城)/6. 德雅(深水埗)/3. 梁式芝(觀塘)/7. 聖家(九龍城)<8,6,3,7是否同BANDING> ----梁式芝升左, 培道升緊, 德雅跌緊, 聖家跌定左. 選擇當起定當跌呢?! 跌左升唔升得番呢?! 在我眼裡這組是BAND 1BAND2頭學校. 如果係我, 我會3, 8(士氣好,以入英文班為目標), 7, 6

原帖由 阿華田豆豆 於 11-4-3 12:30 發表
mamimummy:

2. 藍田St. Paul(觀塘)/1. 聖潔靈 (觀塘)/5. 聖母玫瑰 (深水埗)

8. 培道(九龍城)/6. 德雅(深水埗)/3. 梁式芝(觀塘)/7. 聖家(九龍城)

9. 真光(九龍城)

你的排位是4,2,1,5,8 ...

i think that the academic results of HFCC is better than that of PTMS.

and among all these i think HTC is the best.

原帖由 mamimummy 於 11-4-3 15:09 發表
2. 藍田St. Paul(觀塘)/1. 聖潔靈 (觀塘)/5. 聖母玫瑰 (深水埗)  ------ Band 1. 聖母玫瑰因比同區上智壓住, 唔易收到同區最TOP的學生, 唯有靠抽奬, 但始終亦是很多女生的第二選擇. 觀塘區学校選擇較多, 唔似得上智 ...

but from my experience. most of the students in HFCC are from HFCS. For the quota left for other schools, HFCC always take students from Canossa School

原帖由 happy_mama_lee 於 11-4-3 16:33 發表
i think that the academic results of HFCC is better than that of PTMS.

and among all these i think HTC is the best.

你是對的。現時聖家舊一批(高年級學生)成績一定好過培道, 但培道之所以可以開英文班是因為新一批學生部份ok。 師生都努力中, 是一所正增值學校。

所以我說:選擇當起定當跌呢?!  如果是我, 我會選 培道(士氣好,以入英文班為目標) 多過 聖家。

純粹個人選校分柝方法 

選校好多時看自己心水, 老師叫囡囡選BPS, 但我就是不喜歡, 其實我的原因是不喜歡... 那...校服 老師的反應是 . 其實学校有咁多, 同級又有咁多, 不須要為差不多級數的學校煩太多或執著太多的, 順其自然. 最緊要校風好, 又遇到用心教書的老師!

原帖由 happy_mama_lee 於 11-4-3 16:33 發表

第一組: 4. 寶血上智 (深水埗)
當然是以上学校最特出的一所, 已超越地區名校 。所以我把她獨立放最頭

. 

HFCC是聖家,PTMS是培道,HTC是上智對嗎?

除了培道有提過校風, 可否講講聖母玫瑰,聖潔靈,藍田St. Paul,聖家,梁式芝.   Thanks.

原帖由 mamimummy 於 11-4-3 15:09 發表
2. 藍田St. Paul(觀塘)/1. 聖潔靈 (觀塘)/5. 聖母玫瑰 (深水埗)  ------ Band 1. 聖母玫瑰因比同區上智壓住, 唔易收到同區最TOP的學生, 唯有靠抽奬, 但始終亦是很多女生的第二選擇. 觀塘區学校選擇較多, 唔似得上智 ...

間間都不錯|a.
原帖由 阿華田豆豆 於 11-4-3 19:55 發表
除了培道有提過校風, 可否講講聖母玫瑰,聖潔靈,藍田St. Paul,聖家,梁式芝.   Thanks.

有邊間在自行一定有得面試? 我只聽人講上智係人人有份IN.

唔好意思,又有野問. 梁式芝同培道分別開幾多班英文班?

上智應是首選

原帖由 siumiu2010 於 11-4-4 15:48 發表
上智應是首選

同意 .  比我既選擇.
如果個囡成績係band 1頭中 :
4. 寶血上智
1. 聖潔靈 (觀塘)

如果係band 1尾 :
7. 聖嘉

如果係band 1尾/ band 2頭 :

8. 培道
3. 梁式之
6. 德雅(深水埗)
9. 真光(九龍城)

以上純屬個人選擇及喜好,非喜必插.

對 :)

原帖由 阿華田豆豆 於 11-4-3 19:48 發表
HFCC是聖家,PTMS是培道,HTC是上智對嗎?

除左睇banding,其實都最好留意邊間學校鍾意收邊類型學生??
自己所屬邊類型??
而且,有時某d學校雖然係全部收表都會interview,加上呢個消息更會吸左好多家長唔好嘥左份表o既心態而去交表(佢地可能本身已預左入直屬or直資or對呢part本來就零希望),咁例如瑪利諾今年收好多表,佢係in晒所有學生,但相對可以想像想喺咁多人之中突圍而出難度係更高 ! 上智都係in晒,但過程亦係快及簡單,,,,甚至好多學校基本都係睇EMI排位收生!
如你想知""請問以下的女校的校風,成績和banding(如band1頭中尾)""!
其實好多基本資料可以喺不同討論區翻查到,反而喺呢個時候,多D留意各校面試進度??收生要求(唔係校網內列出的,太空泛嘞~)??面試形式??例如某d學校會喺面試過程好似為難小朋友咁發問,咁小朋友識唔識去面對,及會唔會影響佢自信心??(我女會o架,haha~)
因為我今年發現想搵番上年o既升中討論時,其實好多都無左...所以有關升中問題想知得深入d,要睇今年睇定好d~
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~