用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 比賽專欄
go

比賽專欄 [複製鏈接]

0    0    0    0

原帖由 steamfish 於 11-4-2 17:02 發表
我想揾多D關於公開比賽資料,想比我個仔試吓,睇吓有冇機會攞D cert,因要準傋考小學,等個Profile有D嘢睇吓.
唔該幫幫手。

下面幾個睇下啱唔啱玩:

2011亞洲學生音樂朗誦比賽

第三屆青少年朗誦音樂藝術節

第六屆全港經典故事小品詩歌表演比賽(2011)

香港學校演說節2011

不建議星星河,國內的人全都知賽會視佢為一盘賺錢生意,高達95%得獎率,什麽一等奖/二等奖/三等獎/優秀奖,差不多只要您有參加便有奖,他們主要賺錢在得獎畫册,只要100元便可登入畫册,哪本畫册足足厚過电話薄.

校際音樂節同校際朗誦節(http://www.hksmsa.org.hk/) 都好多人玩,今年我果女參加鋼琴grade1,同場有個3歲妹妹唔係彈得最好都攞到冠軍,評判話年齡細有分加,可以試下,不過真係衰在太多人玩,好難攞高分。

另外仲有d較小型既比賽, 機會應該高d:

第二屆管弦樂公開比賽
http://www.hk-starkids.com/?p=293
第三屆全港少兒繪畫、書法及攝影比賽
http://www.hk-starkids.com/?p=38
我上年玩過佢個串英文字比賽,呀女都話好玩,今年應該都有,可以參考下^^

上面介紹個課外活動網站
www.eca1000.com
係非牟利機構,佢地推薦報導嘅比賽應該會比較有認受性!

原帖由 AnitaBao 於 11-4-4 23:05 發表
香港有很多音樂/朗誦/繪畫比賽亦唔見得好得去邊, 都係為左賺家長錢, 只要你比$100-$300, 就一定有張證書和級別

我朋友做小學的老師, 邊d係用錢返來的證書心中有數, 佢話一收到份自薦信時就會係上面做remark, 基本唔 ...

坊間真係多咗好多只為賺錢而認受性低既比賽!

原帖由 AnitaBao 於 11-4-4 23:05 發表
香港有很多音樂/朗誦/繪畫比賽亦唔見得好得去邊, 都係為左賺家長錢, 只要你比$100-$300, 就一定有張證書和級別

我朋友做小學的老師, 邊d係用錢返來的證書心中有數, 佢話一收到份自薦信時就會係上面做remark, 基本唔 ...

then, can mommy advise any particular one worth going, which one is definitely not worth going?

原帖由 dch_07 於 11-4-6 10:47 發表
then, can mommy advise any particular one worth going, which one is definitely not worth going?

千萬不要參加'2011亞洲學生音樂朗誦比賽,'
我之前參加左呢個機構的比賽,
,亂到呀...個評判遲到兼亂比分...
仲搞到有個家長即場大鬧他們安排不好...
(我看到一開始類似個家長問d評分安排,個負責人咩都話唔知,唔關我事之類,後來個家長就發火...個家長甘火都唔o岩...)

不過,個負責人唔calm down 個家長不特止,
後來仲鬧得大聲過個家長,成個潑婦甘...

嚇到我同個女死下死下
真系貼錢買難受
千萬不要參加

這個鋼琴比賽或可考慮
香港-亞洲鋼琴公開比賽
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

醒目開學勳章

請問串英文字比賽是什麼比賽?
- 機構會預先俾個串字list嗎?
- 小朋友怎樣答? 用口串出還是要寫在紙上
- 要串多少個字?

Thanks!

原帖由 cherrymay211 於 11-4-4 13:07 發表
校際音樂節同校際朗誦節(http://www.hksmsa.org.hk/) 都好多人玩,今年我果女參加鋼琴grade1,同場有個3歲妹妹唔係彈得最好都攞到冠軍,評判話年齡細有分加,可以試下,不過真係衰在太多人玩,好難攞高分。

另外仲有d較小 ...

回覆 13# littlefatball 的文章

你見它的通訊地址是灣仔駱克道2X7號只是間建材鋪頭便知有幾"好"........

原帖由 Pessuma 於 11-4-7 11:50 發表
你見它的通訊地址是灣仔駱克道2X7號只是間建材鋪頭便知有幾"好"........

你真醒目,我就是比完賽見O甘差先查下
原來個地址系水泥地鋪2月份比賽,到
而家都收不到任何證書不要說獎牌。
呢間野仲衰到要人比$4.2的回郵信封
比左,咩都收吾到!!!!!!

千萬不要參加2011亞洲學生音樂朗誦比賽'!

also don't try www.hkmasterplan.com.. my son just had bad experience from it. They didn't introduce the judges and they just arranged the kid to play piano ALONE at one time, so it is not a really competition!

我個女參加左普師會-普通話傳藝比賽,錢就收左,到今日都冇收到通知,打去office 長期冇人聽,我朋友涸仔出賽前都冇通知,要自巳去會塲,好亂....
‹ 上一主題|下一主題