用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 中醫治療自閉要小心
go

中醫治療自閉要小心 [複製鏈接]

返年中醫針救治療自閉雖有顯著成果,但請各位家長小心選擇中醫。

近日我家人帶同小孩前往一所名為慶x堂的診所治療,該醫師稱用靳三針療法,其間小孩害怕想離開,醫師話要插一支針在人中便可令小孩安寧。結果小孩痛得大叫,之後行為更出現偏差和暴燥。雖然說話能力上是有改善,但係情緒卻持續過份高脹。

之後詢問其他中醫師發現其針法並非純正靳三針而且可能會導致孩童情緒不穩定。

本人無意抹黑他人,純粹想提醒大家若要找中醫師要小心。
   0    0    0    0

就算係一個醫師針, 個個自閉症小朋友嘅反應都好唔同, 家長要留心觀察

原帖由 勇者無懼 於 11-4-1 14:24 發表
返年中醫針救治療自閉雖有顯著成果,但請各位家長小心選擇中醫。

近日我家人帶同小孩前往一所名為慶x堂的診所治療,該醫師稱用靳三針療法,其間小孩害怕想離開,醫師話要插一支針在人中便可令小孩安寧。結果小孩痛得大叫,之 ...

你之後資詢的其他中醫師是哪些中醫師?你是否後來有更換中醫師?我都不知道怎選擇。

年幾前曾經問過鄰居--當時讀緊港大碩士--針灸~~已經行醫,關於有否研究針灸自閉証成功???他說要返問教授︿他不大了解。
所以選擇針灸醫特殊小朋友要小心簡選醫生。

其實我好早就識治療自閉的中醫師,佢係x三針療法的始創人的直系弟子,醫德並重。可惜佢係廣州,經濟同時間上問題令我地無法長期搵佢診治。不過未來一個月都會帶小孩回去一個月試下效果。

醒目開學勳章

謝謝新國民既寶貴分享, 你都很緊張中醫治療呢個問題, 因為你一註冊出得呢一個 post, 就知你好緊張好想分享, 等我地了解更清楚, thx!!!

原帖由 勇者無懼 於 11-4-7 10:16 發表
其實我好早就識治療自閉的中醫師,佢係x三針療法的始創人的直系弟子,醫德並重。可惜佢係廣州,經濟同時間上問題令我地無法長期搵佢診治。不過未來一個月都會帶小孩回去一個月試下效果。 ...

可否PM資料給我,多謝~

回覆 3# 勇者無懼 的文章

Can you pls send PM to me?Thanks!

Would you pls pm me the address also.thanks.!

其實我好早就識治療自閉的中醫師,佢係x三針療法的始創人的直系弟子,醫德並重。可惜佢係廣州,經濟同時間上問題令我地無法長期搵佢診治。不過未來一個月都會帶小孩回去一個月試下效果。 ...

我晚一點將資料pm比大家

我不敢懷疑該醫師的醫術,畢境佢都係一位有名的中醫師。不過我問過幾位x三針的傳人及一位中醫朋友,都話仁中不是安寧針,會有相反效果。

那你快快上廣州找三針傳人吧!香港的確很危險的!

點解?

你都試過香港醫?

我囝試過兩個...第一個,因為係第一次,我同囝囝都好驚...雖然只放十零針,但針左三四次就停了...之後轉另一個,嘩,成身連頭最少有50針以上...仲要留針成個鐘加電流...最尾要針埋脷先可以走人....囝囝驚到遠遠見棟大廈就已經眼紅紅...一路行上樓一路喊...老公直頭唔敢入去睇...針左唔夠十次就無再去喇...

原帖由 勇者無懼 於 11-4-9 00:33 發表
你都試過香港醫?

原帖由 someoneelse 於 11-4-10 00:44 發表
我囝試過兩個...第一個,因為係第一次,我同囝囝都好驚...雖然只放十零針,但針左三四次就停了...之後轉另一個,嘩,成身連頭最少有50針以上...仲要留針成個鐘加電流...最尾要針埋脷先可以走人....囝囝驚到遠遠見棟大廈就已經 ...

最少有50針以上...仲要留針成個鐘加電流...最尾要針埋脷先可以走人

-----好誇張啊,聽你這麼一說,我已經有些怯場了。本打算去試下,但我想我應該堅持不了。十零針可能還可以接受。
‹ 上一主題|下一主題