用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 DELETED
樓主: apple8356
go

DELETED [複製鏈接]

原帖由 gownfinder 於 11-4-1 21:49 發表

SORRY, 我真係孤陋寡聞, 我無諗過會讀兩間LOCAL KG, 我一直以為係讀 LOCAL & INT'L

我自己也正考慮比小朋友讀2間(LOCAL & INT'L), 我認我係貪心, 但又怕小朋友辛苦, 所以K1 只會讀 INT"L KG, K2-K3 大D 會再考慮 ...

仲有d係一間有voucher, 一間無voucher.

k1只返int'l到k2你想加埋返local, 要考慮埋中文pick up既問題, k1就算唔寫字都要認字, 九龍塘學校未必會插到班, 就算插到, 有部份學校k1下學期都會開始寫字, 會追得辛苦d. 到時小朋友可能會有preference只返is, 唔返local, 要認真衡量下.

學術/學習外 .... 太多家長忘了讓孩子學習安靜/安頓下來 .... 繁忙的生活 趕、趕、趕 ... 將每日塞得滿、滿、滿 .... 連思考、思想、反省、感恩 的空間都剝削了 ....
我拿甚麼報答耶和華向我所賜的一切厚恩 。(詩篇)

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 PHmami 於 11-4-4 13:54 發表
學術/學習外 .... 太多家長忘了讓孩子學習安靜/安頓下來 .... 繁忙的生活 趕、趕、趕 ... 將每日塞得滿、滿、滿 .... 連思考、思想、反省、感恩 的空間都剝削了 .... ...

有報告指出:香港呢代嘅小朋友唔識得自處,要每刻都有"節目"填得滿滿,要佢地無嘢做"等",佢地就會唔知點算好!
恐龍家

That's why HK kids become so dependent and lack of independent thinking. Why parents occupy every space of the kids' and don't let the children have their own thinking??!!
Maybe I should let my children go back to Australia oneday.
Poor HK kids!

原帖由 MUMREDBB 於 11-4-4 16:14 發表
That's why HK kids become so dependent and lack of independent thinking. Why parents occupy every space of the kids' and don't let the children have their own thinking??!!
Maybe I should let my child ...

真羨慕您有退路可走
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

我阿仔K2現在九龍塘返上午班, 放學回家食飯後馬上做功課, 15分鐘已做好, 之後我會比佢自由時間玩玩具, 平日一星期有三日要去學嘢, 都係在屋企附近, 學完會去公園跑下, 跟住返屋企瞓覺, 瞓醒又玩, 晚飯後我會同佢做公文數和練琴, 咁就一日, 我已經覺得好充實, 好忙.

另外我地要預留時間睇圖書, 我地會睇好多圖書, 佢自己會睇, 亦會叫我陪佢睇, 所以時間真係唔夠用.  想像唔到返兩間幼稚園的兒童, 返完兩間之後仲有幾多空間.

不過每個家庭情況不同, 我係唔洗返工的, 雙職父母的處境不同, 好難做到有全職媽媽的效果.

我個仔就嚟三歲, 冇番n班, 最近只不過開始番樓下的學前預備班, 一三五每次一個鐘, 我已經覺得俾佢玩的時間少左囉, 好難想像如果小朋友係番兩間幼稚園係點...
唔記得邊度睇d專家講過, 小朋友係好需要每日有至少半個鐘的hea時間, 唔好俾任何規範佢, 讓個腦有空間時間去成長. 唔好成日覺得小朋友在家冇野學好無聊, 其實佢地好有想像力, 會自己同自己玩d想像遊戲, 可能我地大人會覺得浪費時間, 但對佢地來講好重要.
同埋, 戶外活動都好緊要, 一有時間我會帶小朋友去遊樂場或到樓下騎單車, 咁佢不但可做運動, 而最特別係佢會學習同人相處, 呢種相處係佢自己主導, 唔同在學校內同同學的相處.
番兩間幼稚園, 坦白講, 我覺得真係冇哂小朋友應有的自由時間.

原帖由 Gooblovebb 於 11-4-5 15:29 發表
我個仔就嚟三歲, 冇番n班, 最近只不過開始番樓下的學前預備班, 一三五每次一個鐘, 我已經覺得俾佢玩的時間少左囉, 好難想像如果小朋友係番兩間幼稚園係點...
唔記得邊度睇d專家講過, 小朋友係好需要每日有至少半個 ...

我都有睇過, 我覺得係d家長覺得d細路無野做多過d細路真係"無野做"

香港而家既文化係咁, 慢人一步係蝕底, 學少樣野都係蝕底, 問題既根源都係我地既教育政策...

原帖由 helenli 於 11-4-5 00:24 發表
我阿仔K2現在九龍塘返上午班, 放學回家食飯後馬上做功課, 15分鐘已做好, 之後我會比佢自由時間玩玩具, 平日一星期有三日要去學嘢, 都係在屋企附近, 學完會去公園跑下, 跟住返屋企瞓覺, 瞓醒又玩, 晚飯後我會同佢做公 ...

exactly! 如果唔洗返工, 咁梗係可以自己照顧啦, 但係唔係呢~ 我寧願佢喺學校, 點都好過喺屋企, 工人姐姐又要做家務, 點睇兩隻小魔怪? 其實小朋友四點放學, 唔洗15分鐘做晒功課. 喺我放工返到屋企前有個幾鐘時間自己玩. 五點零我返到屋企就同佢哋落公園玩半個鐘, 再返屋企食飯. 半個鐘食完飯後仲有時間同佢哋讀故事書, 之後沖涼瞓覺. 興趣班只會星期六上, 星期日乜都唔學係家庭日.... 我個人覺得幾balance喎!~

原帖由 PHmami 於 11-4-4 13:54 發表
學術/學習外 .... 太多家長忘了讓孩子學習安靜/安頓下來 .... 繁忙的生活 趕、趕、趕 ... 將每日塞得滿、滿、滿 .... 連思考、思想、反省、感恩 的空間都剝削了 .... ...

連休息放慢的時間都沒有,更談不上思考的空間吧?到底那些父母是為了小孩好,還是在毀了他們呢?

It really depends on school. It is important to put in some school with expert to help the children on doing more 思考. For some TRUE international kinders, childen spend most of their time on playing, creativity  & show/tell which is fun.
All the teachers are professionals.  I don't expect children can learn much(思考?) from maid at home.

原帖由 小黑牛 於 11-4-6 12:45 發表

連休息放慢的時間都沒有,更談不上思考的空間吧?到底那些父母是為了小孩好,還是在毀了他們呢?

算啦!呢度98%人唔buy呢套,不論你有任何原因返2間k。
~50%發言會不問由來話你short左;
~40%唔建議你咁做;
~10%會比上述90%人嚇到唔敢出聲。

我覺得人人(我話家長)有唔同需要;自己覺得平衡到就可以。
我唔係鼓勵人人返2間k,亦相信絕大部份人結果唔會叻d,亦都唔係人人可以有條件返2間k($$$之外有更多野要配合)。
我最唔明既係返2間k就會比眾人鞭撻,一個星期走567場課外活動又冇人覺得有問題,一個月花5678千學費又冇人話佢變態。

原帖由 Lukbuk 於 11-4-6 12:17 發表

exactly! 如果唔洗返工, 咁梗係可以自己照顧啦, 但係唔係呢~ 我寧願佢喺學校, 點都好過喺屋企, 工人姐姐又要做家務, 點睇兩隻小魔怪? 其實小朋友四點放學, 唔洗15分鐘做晒功課. 喺我放工返到屋企前有個幾鐘時間自 ...

kaychung    發表於 12-2-27 22:42

Hi, frankly speaking, also considering 2K for my boy, our reasons:

1. working parent, accompanied by mail only,

2. instead of attending different interest classes, want to pick up a good IS as 2nd K where no homework, encourage creative thinking, can play with peers, guided by professonal tutors....

Now observing my boy if really no need to take nap in day time......

, 講晒我的心聲

原帖由 oooray 於 11-4-6 16:51 發表
~40%唔建議你咁做;

我唔係鼓勵人人返2間 ...

'條件配合' 的確係最重要:
1) 要唔要午睡? 5:00PM 先午睡1小時得唔得?
2) 2間學校相隔時間/地點係咪足夠小朋友吃飯/換衫而唔係趕趕趕個種.
3) 係咪應付到2間功課量/溫書量?
4) 有無時間久唔久去下公園/郊外/沙灘?
5) 父母共同意願? 小朋友都鍾意?
6) $$$長遠OK? 要諗埋上小學課外活動花費.

其實1年只有5個月左右係叠住返2間, 聖誕/新年/復活節/旅行/運動會/家長日/教師發展日...
原帖由 oooray 於 11-4-6 16:51 發表
~40%唔建議你咁做;

我唔係鼓勵人人返2間 ...

原帖由 LittlePanda101 於 11-4-6 22:49 發表
, 講晒我的心聲

都係我啲心聲喎!

原帖由 wh0709 於 11-4-7 07:43 發表
2) 2間學校相隔時間/地點係咪足夠小朋友吃飯/換衫而唔係趕趕趕個種.
5) ...

Agree!

冇錯。
1. 有d人唔相信有d小朋友唔使午睡。如果諗住5PM放學先瞓1/2個鐘,不如返一間算數;
2. 200%同意。趕趕趕不如搬搬搬;
3. "係咪應付到2間功課量/溫書量"如果係一個問題:對唔住,你揀錯學校;
4. working parents不論小朋友返0/1/2間幼稚園weekdays都冇機會去公園/郊外/沙灘,個d返1間但星期五六日排滿晒活動o既家長:Sorry!都冇你份;
5.  "小朋友都鍾意?" 量力而為啦!
6.100%同意。

仲有,個d諗住返2間而期望"跑快d","入名校著數d"o既家長,Sorry,係冇用o既。

原帖由 wh0709 於 11-4-7 07:43 發表
5) ...

‹ 上一主題|下一主題