用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊間幼稚園對升讀培僑書院小學部有幫助呢? ...
go

邊間幼稚園對升讀培僑書院小學部有幫助呢? [複製鏈接]

想女兒小學入讀大圍培僑書院,安排佢入邊間幼稚園比較有幫助呢?請幫忙!
   0    0    0    0

覺得讀英普強既幼稚園都適合.

醒目開學勳章

原帖由 Fatta 於 11-3-30 18:17 發表
想女兒小學入讀大圍培僑書院,安排佢入邊間幼稚園比較有幫助呢?請幫忙!

培僑的程度只是一般, 學生的操行是不是想象中好, 為何咁想入讀 ?

我也喜歡培僑
是因為它的雙語教學

請問你是從何得知培僑的程度一般?

醒目開學勳章

原帖由 kakagilbert 於 11-4-1 15:24 發表
我也喜歡培僑
是因為它的雙語教學

請問你是從何得知培僑的程度一般?

從我朋友口中得知, 她的小朋友也就讀該校, 她對我說英文程度好淺, 就連學生的品行老師也管不來, 採取自由寬鬆的態度, 她也後悔仔女入左去讀. 她是我身邊的朋友, 無必要騙我, 她說讀落培僑無想象中好.

要是雙語教學, 培基不是比它好嗎 ?

原帖由 monkey05 於 11-4-1 22:56 發表

從我朋友口中得知, 她的小朋友也就讀該校, 她對我說英文程度好淺, 就連學生的品行老師也管不來, 採取自由寬鬆的態度, 她也後悔仔女入左去讀. 她是我身邊的朋友, 無必要騙我, 她說讀落培僑無想象中好.

要是雙語教 ...

Totally disgreed ! As my son is now studying in Pui Kiu College, he is good at English and Putonghua. He can write a diary both in English and Chinese. Besides, I don't find any problem in discipline in this school.

每間學校都有叻學生,有未達標的學生。
我當年揀學校時,是去聽講座,上班房參觀環境,比較孩子們的功課;功課旁有學生做介紹的,不要只聽他們"背稿",我是老實不客氣的去問問題,問英文亦問普通話。
"Do you like your school? Why? Which subject do you like most?..."

揀得出嚟見人的應該已是學校的 top students, 打個 x 折大約會是我孩子將來的模樣。當年我問的培僑學生有問有答,不會驚到避開我,(好大壓力架,比成班家長圍住!)老實講唔係間間參觀的學校有此水平。

不同的家長有不同的理念。有些說小學生要尊師重道,我說一你敢話二就是無禮貌。我比較欣賞 critical thinking, 培僑的老師亦多讓孩子表達意見。是自由、還是放任,睇大家鍾唔鍾意啦。

眼見為實,找學校要親身去看看才好。

醒目開學勳章

你可以話家長心中的要求一定會有不同, 我講我的朋友個case, 佢大仔在培僑中學讀, 細果個就在小學, 中學果個, 媽媽話佢個仔果班朋輩間貪玩, 讀書氣氛不好是事實, 同學間鐘意整古同學, 遊戲人間大有人在, 上到中學也不會自律, 老師知的, 但唔理咁多, 有家長提出complain 咩, 才會罰吓學生. 或者對一d 家長來講呢d 唔係問題呱, 但我朋友好care, 因佢個仔是受害者之一.  佢話中學部的學生好多唔太用心讀書, 因絕大多數打算唔會在此完成中學課程便出外國升學, 上學對佢地來講好像在打發時間.

佢當初比對仔女入讀呢間學校也是去過簡介會, 睇曬學校的理念被吸引的. 但讀了兩年太不對勁, 最後, 今年同仔女轉校. 細果個在小學部也轉走.  除了這家朋友對我說沒有想象中好之外, 還有另一家朋友也對我說, 讀落覺得仔仔的英文退步中, 她沒有請補習老師, 仔仔只是從學校學英文.  她對過她朋友小孩讀的另一家英小的英文程度, 是不夠別家小學來.  呢兩位用家分別對我說都是話"讀落沒有睇簡介會時好" .  咁佢地係用家, 第一身感受, 我又唔會則疑件事係點.  我只是分享番我從用家口中得知的事出來. 簡介會放出來見人的一定是最好的, 如果唔係邊個去讀.

分享到此為止, 我相信學校也有它的優點, 但一講到一些用家的不滿, 係幾唔岩聽既, 培僑fans 不要找我悔氣.

我識人band 2 成績,  好早已經 收咗.
大約過咗mid term已經講比人知入咗.   應該唔係wait 入

至於discipline, 我都有聽聞, 是以上孩子親口說的.

分享到此為止, 我相信學校也有它的優點, 但一講到一些用家的不滿, 係幾唔岩聽既, 培僑fans 不要找我悔氣

阿 Monkey05, 點會找你悔氣呢,只係順勢分享吓,可以去〝盤〞吓D小朋友啫。
我個細女都在揀學校,我地又開始咗小學大巡遊喇。自己去睇過會安心D。

我覺得培僑是有點另類的,有心的家長真是要去看清楚、想明白至好入;無謂轉來轉去,大人細路都辛苦。

醒目開學勳章

原帖由 A-Mum 於 11-4-4 21:38 發表

阿 Monkey05, 點會找你悔氣呢,只係順勢分享吓,可以去〝盤〞吓D小朋友啫。
我個細女都在揀學校,我地又開始咗小學大巡遊喇。自己去睇過會安心D。

我覺得培僑是有點另類的,有心的家長真是要去看清楚、想明白至好入;無謂轉來 ...

呢樣真呀, 到頭來轉來轉去真係搞....

你細女, 你會prefer比佢讀女校or 男女校呀 ?

Quote: 你細女, 你會prefer比佢讀女校or 男女校呀 ?

兩樣都會報呀,我借過 DGJS D 功課同測驗券睇,D 中文無傳聞中咁淺,都 balance 架。

當然啦,我報唔代表佢收嘅!

我也有聽過同類的事情, 是我仔仔同學仔mami 講的, 佢個大女就係500人中考入培僑中學.
佢mami 一心想個女第時出國讀書, 入左去讀2年就覺得有問題, d 英文學得唔好, grammer 唔得, 英文講得唔寫得. 要幾個同學仔星期六日夾埋出去補. 所以, 最後我仔仔有選擇之下, 就算考到培僑, 而又近我屋企, 我地都放棄左學位.

原帖由 monkey05 於 11-4-3 23:00 發表
你可以話家長心中的要求一定會有不同, 我講我的朋友個case, 佢大仔在培僑中學讀, 細果個就在小學, 中學果個, 媽媽話佢個仔果班朋輩間貪玩, 讀書氣氛不好是事實, 同學間鐘意整古同學, 遊戲人間大有人在, 上到中學也不 ...

我幾中意培僑個校舍,乜真係咁唔得?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

搵學校係要搵一間適合小朋友性格及能力既學校, 還有是適合家長, 每間學校都有家長覺得好或唔好,

其實有些傳統名校既學生未一樣科科補習, 同埋小一已經有操卷班, 為考試而學習,,,

其實得唔得真係好睇每個人要求, 我自己覺得學校幾好, 囝囝現在小學5年級, 功課一直自己攪點, 上網找資料也是自己做, 測驗卷也不深, 如果同一些名校小學, 考試卷是深過本身課程, 書也是讀高幾年的話真係無得比!

囝囝超級鍾意學校, 不過奶奶就好唔鍾意, 因為話功課好少, 以前DADDY讀書時仲多, 所以學少佐!

咁功課少係咪學少佐呢?又真係每個人睇法不同!

至於行為方面, 大部份同學好好, 有少部份真係頑皮些, 但囝囝說老師會處理), 咁我覺得每間學校也有不同情況學生, 係咪真係只有培僑獨有呢?

原帖由 virgokaren 於 11-4-8 23:45 發表
我幾中意培僑個校舍,乜真係咁唔得?

原帖由 rinapang 於 11-4-10 11:30 發表
其實得唔得真係好睇每個人要求, 我自己覺得學校幾好, 囝囝現在小學5年級, 功課一直自己攪點, 上網找資料也是自己做, 測驗卷也不深, 如果同一些名校小學, 考試卷是深過本身課程, 書也是讀高幾年的話真係無得比!
囝囝 ...

咁我又唔覺得功課多,教得深至係得。

我理想的學校是愉快學習,課程只需要足夠,讓學生愉快學習,最好可以活學活用,提高學生的學習興趣,主動學習。

注重兩文三語,打穩基礎。

少d功課,可以多d時間看書。人家 esf 學生都無乜功課,但真係可以培養到學生看課外書的好習慣,此點我最為欣賞。

請問培僑是否注重學生看書,寫讀書報告,主題研習等?
語文基礎好嗎?

thanks!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

我覺得愉快學習是可以做到, 老師鼓勵同學看書, 囝囝也是很喜歡看, 閱讀報告不算多, 老師會派書給同學, 部份要做報告,但不是每一本也要, 囝囝也會自發到圖書館借書.

英文方面, 以不同"MODULE"教, GRAMMER教得不多, 所以我覺得知識層面會有很多, 亦都有趣, 但到寫方面則較弱(這是囝囝情況, 有些同學寫得很好, 我是從看E-CLASS他們互相討論看見的)

所以我認為學校創造了愉快學習氣氛, 家長亦要因應每個孩子能力及興趣去協助他們學習!
原帖由 virgokaren 於 11-4-11 00:22 發表

咁我又唔覺得功課多,教得深至係得。

我理想的學校是愉快學習,課程只需要足夠,讓學生愉快學習,最好可以活學活用,提高學生的學習興趣,主動學習。

注重兩文三語,打穩基礎。

少d功課,可以多d時間看書。人家 esf 學生都無乜 ...

原帖由 rinapang 於 11-4-11 20:13 發表
我覺得愉快學習是可以做到, 老師鼓勵同學看書, 囝囝也是很喜歡看, 閱讀報告不算多, 老師會派書給同學, 部份要做報告,但不是每一本也要, 囝囝也會自發到圖書館借書.

英文方面, 以不同"MODULE"教, GRAMMER教得不多,  ...

唔該哂!
畢亮培僑都係新,應該俾多d時間去建立。
小朋友而家讀緊k1,仲有一年時間觀察下佢,暫是覺得她不是屬於那種坐定定可催谷型,只要她喜歡的事,她是很合作和做得好的,相信培僑是頗適合她的。

相反,我想知培僑會喜歡收一些什麼類型的學生?

醒目開學勳章

回覆 13# 愚人 的文章

愚人,

我個小朋友的同學仔的姐姐在培橋由小學上中學, 媽媽說好多野好鬆, 所以, 個細仔, 佢也唔打算比佢去考了.  計埋同學的媽媽, 識的人中, 3個同我講相同的東西.
‹ 上一主題|下一主題