用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 填統一派位時,是否會有資料每間學校有幾多位架? ...
go

填統一派位時,是否會有資料每間學校有幾多位架? [複製鏈接]

4月到啦...好鬼驚..想知到時係未知道本區有幾多位架?他區係未得幾個位架??係未放他區學校係1ST會好冒險??
   0    0    0    0

甲部係可以放誇區,他區,本區,乙部可以本區可以他區,不過誇區和他區都係得幾個位,機會好微。
先抽甲部,因每間中學只得幾個位放出來,机會會好微。老師教我地甲部都填本區你最想入的學校為第一志願增加入校機會。即是甲乙部第一志願都是相同學校,就算叩門都比人睇到你的誠意。

其實我反為想知是否每間學校都會比一定學額某小學去抽,因我發覺好似有d中學收好多某一兩間小學的人。

原帖由 goodenough 於 11-3-30 15:54 發表
其實我反為想知是否每間學校都會比一定學額某小學去抽,因我發覺好似有d中學收好多某一兩間小學的人。

我諗係有小小應響,我囝間學校啲老師話...屯門百周年勁大機會會收我囝間學校啲學生,因為佢間學校啲師兄師姐喺佢間學校成績好,但就唔知真唔真??

應該唔會, 因為大抽獎唔會分學校, 只有聯繫小學先會有保留學位比自己的小學, 你覺得有些中學收好多某小學, 可能係自行時收的.

原帖由 goodenough 於 11-3-30 15:54 發表

中學有冇權選擇收大抽獎D學生? 有間九龍塘私立小學,雖然年年都有很多BK1學生, 但能入到同區一間傳統女子中學真的很小,在多年來數字接近 0 抽入.

我記得上年幫個囡填表個陣時, 學校派左一份可填選既學校資料, 入面講左個學校自行收生既學位會有幾多, 計一計就可以知道佢地有幾多位係攞黎大抽奬用, 當時候我記得培正自行收生位只係得 9 個, 但有註明佢有附屬小學, 所以大約可以知道收生人數情況

原帖由 goodenough 於 11-3-30 15:50 發表
甲部係可以放他區,乙部只可以本區。
先抽甲部,因每間中學只得幾個位放出來,机會會好微。老師教我地甲部都填本區你最想入的學校為第一志願增加入校機會。即是甲乙部第一志願都是相同學校,就算叩門都比人睇到你的誠意。 ...

想請教好多中學講明, 甲,乙兩部份須填回"其"中學在第一志願, 其實作用係咩呢?? 此做法是否只給予叩門時有用?? 對小朋友有否其他著數呢??

黃巴士

原帖由 SL家長 於 11-3-31 11:38 發表
中學有冇權選擇收大抽獎D學生? 有間九龍塘私立小學,雖然年年都有很多BK1學生, 但能入到同區一間傳統女子中學真的很小,在多年來數字接近 0 抽入.

因為九龍塘d傳統女子中學係有直屬小學, 佢要收噃小學85%的學生, 所以最後流出嚟d位會好少.

但至少6年內都是這樣程况, 而每年中學都會登出大約十幾,二十個空位給同區抽.這樣學校是否選擇了直屬小學先.

原帖由 黃巴士 於 11-3-31 11:45 發表

想請教好多中學講明, 甲,乙兩部份須填回"其"中學在第一志願, 其實作用係咩呢?? 此做法是否只給予叩門時有用?? 對小朋友有否其他著數呢??

黃巴士

相信你是說在in時面試老師跟小朋友說的話。
可能
1.面試未符要求,但成績不太差,叫你地在大抽獎時 填回第一志願,好過抽到d唔知乜野學生派來。對學校和家長來說都是有利的。這種方法對於一些學校來說收生較有保証,如果唔係真係咁得閒叫晒你700幾人來面試咩。
2.叩門時可能真的有幫助,因你填佢地係第一志願,加上又面過試。

原帖由 SL家長 於 11-3-31 12:11 發表
但至少6年內都是這樣程况, 而每年中學都會登出大約十幾,二十個空位給同區抽.這樣學校是否選擇了直屬小學先.

佢地會收番8成半自己學生,如果我係家長我點咁報佢為我第一選擇,萬一派唔到,跌落第二志願,人地又派晒第一志願個d學生,有位剩先輪到你抽,係抽炸唔係派,機會又微d,隨時跌到落2幾3幾志願,你話重有沒有人揀,除非自己小學,就算抽唔到,到時叩門都收返。個度幾間學校都係咁。
如果想入,唯一就係在自行時摶一搏。

原帖由 SL家長 於 11-3-31 12:11 發表

唔係好明你想問乜?

如果佢位小,又叫人填第一志願.到時抽吾到,叩佢門又吾收.真係吾知點好...而家都吾知點好..心儀學校係他區,自行報左1間,另一間想大抽獎填..但2間都好少位.係未應該放棄一間,搵間本區頂住??但本區放第2位,又好似好險..慘過填六合彩...有無人可以俾D意見,或經驗 SHARE下?

原帖由 ydoris 於 11-3-31 12:36 發表
如果佢位小,又叫人填第一志願.到時抽吾到,叩佢門又吾收.真係吾知點好...而家都吾知點好..心儀學校係他區,自行報左1間,另一間想大抽獎填..但2間都好少位.係未應該放棄一間,搵間本區頂住??但本區放第2位,又好似好險.. ...

大抽獎就應該保守d。變數好大,若果第一志願唔得,第二志願除非冇人揀或少人揀,否則跌到好後。純粹個人分折。
好多熱門學校第一志願都唔夠派,成千上百人申請,位就得1xx個,搏唔搏睇自己點諗,如果搏的話,第二志願就要好小心選擇。

回覆 11# goodenough 的文章

但有些中學冇扣門面試又不收,但又話明不收叩門信, 但又叫家長填佢地入大抽奬, 這樣又何解?

原帖由 SL家長 於 11-3-31 13:29 發表
但有些中學冇扣門面試又不收,但又話明不收叩門信, 但又叫家長填佢地入大抽奬, 這樣又何解?

其實叩門位可能得十個八個位,就算比你有得叩門,入的機會都好難,當然有得試都唔好放過。
有些學校的叩門位佢地情願call返之前自行收生時有得面試的同學,又或者收返自己小學的學生。

佢叫你填佢地第一,最主要的目的不外乎,佢地已經面試過你的小朋友,覺得不太差。如果你選擇第一志願抽到入的機會始終較大(你填第2、3志願可能派唔番來,由其是一d好和熱門的學校),好過派埋d唔知乜野學生來,因為有d可能學業冇問題但操行有問題,收晒呢d學生你話點攪!

報紙成日話,獲派首3意願有7,8成..其實個D人係未填得好保守先得?其餘個D係好博個D人??
我想知放榜個日可以叩到幾多間學校??

原帖由 ydoris 於 11-3-31 15:12 發表
報紙成日話,獲派首3意願有7,8成..其實個D人係未填得好保守先得?其餘個D係好博個D人??
我想知放榜個日可以叩到幾多間學校??

第一志願都重可以搏,第二、三志願就保守d好,叩門唔係一條穩陣既途徑,如果叩門都唔得就無彎轉。

請問你小朋友是否都是保記學生﹖因屯門百周年係有聯系位比保記的小學生架。

原帖由 kilykilyk 於 11-3-31 00:37 發表

我諗係有小小應響,我囝間學校啲老師話...屯門百周年勁大機會會收我囝間學校啲學生,因為佢間學校啲師兄師姐喺佢間學校成績好,但就唔知真唔真??
****未經本人許可, 不得轉載****
‹ 上一主題|下一主題