用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉症幼兒戒尿片情況...
go

自閉症幼兒戒尿片情況... [複製鏈接]

我想請問大家嘅小朋友幾多歲先戒倒片(自閉症小朋友)?

Thank you for sharing your experience!!~
   0    0    0    0

回覆 1# bebebettyw 的文章

2歲11個月日夜片一起戒咗。因偶有失手,冬天又凍,病咗,於是夜晚又著返,但睡前一定要去洗手間一次。有時半夜會自己醒來話要去vv。依家早上起床後,發覺條片多數都係濕嘅。

回覆 2# Capricorn2521 的文章

日片約 2歲, 夜片之前得左,而家涷又用返尿片

回覆 3# 1022YIUYIU 的文章

而且應該男仔比女仔會快D,容易D

醒目開學勳章

我仔3歲半左右先介到日片 (因為佢2歲半返 N1 時佢好抗拒被人除褲 VV), 但一介到日片就即介埋夜片

(因為佢由介夜奶後, 夜晚片片都唔濕)

我個仔大約3歲介左日片,而家夜片未戒掉,不過條片多數都係乾的。

點幫佢戒?

回覆 3# 1022YIUYIU 的文章

點幫佢戒?A小朋友通常唔理其他人感受同難小小聽人講,所以佢哋比較遲戒倒片。

點幫佢戒?

你要用身體語言教佢,通常學 vv 會快好多,由其是男仔 ,如果男仔就要爸爸合作,要爸爸每次去廁所都要同佢–齊去,比佢見到原來要咁樣去,第一ニ次會好新奇,過多幾次之後先問佢去唔去 vv ,唔急得,要睇BB 情況!!我BB都是這樣,可能仲有意外收獲

咁想請問各位媽咪,大大呢?有咩好方法可以令佢坐低系痰罐度屙大大呢?

仲有小便,你嘘佢,佢就屙,無嘘的話,佢自己屙系條褲度都唔出一句聲話俾大人聽,佢要屙尿,我已經教過佢好多次要屙尿要講“屙尿”俾媽咪聽,佢就系唔話!點辦?

我小朋友二歲半就戎左片,夜晚就三歲多係學校老師幫佢戎佢地通常密少少帯去洗手間半小時去一次,慢慢就習慣佢去時候我係旁辺"噓嘘聲",佢又模仿我,去大時候我話佢"臭臭",佢慢慢就明白,不用心急慢慢來現在我小朋友五歲多我嫌找洗手間難我會放一張片在手袋佢話污糟不用添
‹ 上一主題|下一主題