用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼兒園罰小朋友mug耳仔是否合適
go

幼兒園罰小朋友mug耳仔是否合適 [複製鏈接]

仔仔現就讀2yr 班他告訴我有同學比老師罰mug耳仔企想再問因何事比老師罰小朋友無講
但我對此教導方法有不認同想跟大家分享彼此意見
   0    0    0    0

如果係真,我馬上會轉校,不是說我的小朋友特別寶貝過人.只是我覺得兩歲人仔,似懂非懂的時候,如果讓他們誤會學校就是如此,將來一定影響佢地上學的,因為不是個個小朋友都可以用似方式,好像我小朋友之前入錯了嘉x麗,比老師大聲罵,只返了兩個月,我已經轉校了,至今已年半了,他還說得出此校是壞學校,因為老師日日罵小朋友,小朋友成日哭..都專心學不了野.....相對來說,現在的學校老師成日讚d小朋友,即使小朋友做錯了事,老師快而短罵幾句,不是大聲在班中吵,反而仔仔好接受,知道老師是愛是教不是壞.

我個人覺得罰企隔開下小朋友都ok等佢地知道做錯了但mug耳仔就不太好

jcmchan 你點知道老師大聲話你個女呀!!!我都唔知小朋友講野真定係老師講真話,我問老師佢地話無呀!!!

原帖由 applehoney 於 11-3-31 00:36 發表
jcmchan 你點知道老師大聲話你個女呀!!!我都唔知小朋友講野真定係老師講真話,我問老師佢地話無呀!!!

好容易~~如果小朋友是講大話,他不會只講一次,例如:我小朋友講比我知之後,幾日後再問,佢的版本一樣,再過幾日又一樣講返出來.....甘就一定不是大話.小朋友其實好天真,當佢地兩三歲時,根本不知道什麼是真正大話,不會為了一個無奈大話的版本而死記在腦海中.只有是真事,佢覺得好不舒服才忘記不了,像我小朋友至今,依然都記得嘉x麗,佢說中國老師及阿姐都是壞人.原因學校老師大罵d小朋友及罰d小朋友..而阿姐幫佢換片時,好大力,發脾氣及打佢....小朋友是明白什麼是惡意及什麼是善意.只是無法100%表達出來.當時我小朋友成日都發噩夢:"驚驚老師".......(之後轉了學校,佢好開心,會話掛住新老師及新阿姐tim)
唉~~選擇學校真的要好小心!!不是親身經驗,還不相信香港地有d甘學校!!
其實如果可以我都好想讓該校校董們知道,等新的小朋友不要再受害....只是真的不知如何入手!

但小朋友講野好多時都唔可信喎~

原帖由 ilovekidsss 於 11-4-6 20:28 發表
但小朋友講野好多時都唔可信喎~

但如果事隔一年半,佢依然可以講得出當時發生咩事,及好驚再返間學校.講幾句佢都想哭~~甘你又覺得可不可信呢???
‹ 上一主題|下一主題