用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學課外活動對升中真的有幫助嗎?
go

小學課外活動對升中真的有幫助嗎? [複製鏈接]

如小朋友不是特別有興趣需要讓他在校外學課外活動以幫助升中嗎? 還是用那些時間看多些課外書及用於學業上好呢?
   0    0    0    0

認真地說,興趣是無甚作用的,獎項才有用

原帖由 frenchfries 於 11-3-26 10:15 發表
如小朋友不是特別有興趣需要讓他在校外學課外活動http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=601&cb=2120以幫助升中http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=559&cb=2101嗎?  ...

同意ksnghk的講法. 今日連趕兩個面試, 終於, 終於,見完了8次共5間學校.可以輕鬆下啦.

小女的課外活動都算多, 可以說興趣廣泛. 確實,從面試過程中, 感覺到學校都是著眼于學生取得獎項的課外活動,面談時都是圍繞那兩樣的話題多. 我聽女女講, 她學校有個男仔, 全班考第20名, 是全班呀,都入到名男校呀,就因為有特異功能.

間間學校的收生取向不同. 還有, 每年學校的需要也有機會調整.所以我覺得也難一概而論. 讀書成績好, 是幾必要的敲門石,起碼派都會好D. 而有能力,還有時間去爭取到課外活動獎項的話, 當然不妨多參與比賽,這無疑是等同有了個passport.不過要及早準備呀,5,6年級真是好忙好忙噶. 現在, 我簡直覺得自己象打完了一場仗呢!

預祝大家陪著孩子順利完成升中派位這個大project, 找到各位心目中的理想學校.

原帖由 ksnghk 於 11-3-26 12:40 發表
認真地說,興趣是無甚作用的,獎項才有用

如果打算用一兩個興趣班嚟作準,一定無實際表面用途o架~
我女都多活動,但從來無特別拎d"有用o既獎項",俾佢去玩的主要用途辛苦讀書之餘佢係需要relax o個種人囉~
若小朋友性格係"書蟲型",真係對任何活動直頭反感,你咪唔好報活動俾佢囉,,
但小朋友有時都需要"動力",若去畫吓畫,唱吓歌可以輕鬆吓,間接對讀書同樣有幫助~
若以小女為例,我無強迫佢學任何野,佢鍾意玩乜先報咋,咁佢成績唔差,但band 1 top一定無份囉 ! 佢係需要"動力"o既人,有mood就肯發力溫習o個種,即使去中學面試,亦同樣可以有信心咁講出自己興趣,揀呢個活動o既原因,,所以你話課外活動有用又得,無用又得^^
再講,谷課外活動重難過讀書啦,一張普通證書無乜用o架咋,就算俾你拎左個學界三甲,咁都要視乎你將來心儀間中學有幾重視咋,所以無必要太在著證書呢方面!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

自行收生階段,用就一定有,但就算得到一些公開賽的成績,最終只能在收生準則的項目中佔上十多個%而已,相對學業成績的約50%,面試約30%,比例上較少。但當你跟其他小朋友的成績差不多時,有獎項又應該較無獎項著數。
統一派位階段,純靠運氣,只要保持到band 1就可以了。

回覆 5# goodenough 的文章

回覆 6# kenfu 的文章

相信你指的就是所謂(Outstanding Performance)特異功能吧!
某些學校每年都會預留幾個學額給這些有天份的小朋友,他們甚至到賽場上搶人,寄邀請信甚至付上獎學金,但這些都是一些有超卓成績的人。學校收這類擁有特異功能的人都是以獎項為主,學業成績為副,數目始終較少。

今次小六interview既經驗, 比我感覺係.....成績一定最重要, 反而什麼課外活動都冇咩點睇~~  除非係比賽攞獎嗰d就會望下既~~

那麼如果參加很少課外活動又會影響升中嗎?

回覆 7# goodenough 的文章

回覆 9# cameo 的文章

Good Points

回覆 7# goodenough 的文章

回覆 12# meimeimama1 的文章

‹ 上一主題|下一主題