用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 小學課外活動對升中真的有幫助嗎?
go

小學課外活動對升中真的有幫助嗎? [複製鏈接]

如小朋友不是特別有興趣需要讓他在校外學課外活動以幫助升中嗎? 還是用那些時間看多些課外書及用於學業上好呢?
   0    0    0    0

原帖由 frenchfries 於 11-3-26 10:13 發表
如小朋友不是特別有興趣需要讓他在校外學課外活動以幫助升中嗎? 還是用那些時間看多些課外書及用於學業上好呢?

要看阿仔鐘吾鐘意 . 有活動無成績 , 對選中學也幫不上忙 .
相反有成績活動小 , 對選校也沒形響 .

成績唔好, 面試機會都唔會有..... 至於課外活動, 其實係成績以外的籌碼, 兩個成績相約的學生掙一個位, 學校當然會睇埋課外活動啦!

原帖由 icchan 於 11-3-27 01:06 發表
成績唔好, 面試機會都唔會有..... 至於課外活動, 其實係成績以外的籌碼, 兩個成績相約的學生掙一個位, 學校當然會睇埋課外活動啦!

除非課外是十分標炳,如果唔咪,學校一定看成績。

如果小朋友無興趣,勉強無幸福
而且好多中學首重成績,次重獎項,要在課外活動表現出色,有獎才有用!

課外活動嘅作用係肯定有,不過唔在於得唔得奬或者升中有無用,同學要在當中體驗智力及身心發展與學習技考,在其他書本以外的學習中如何應用,得唔得到發展。最基本反覆練習、模仿、提問、比較身邊同學的表現作出調整,等等。

回覆 1# ha8mo 的文章

入學之後所有課餘時間都係集訓,唔可以決席,否則另眼相看,啱嘅咪好囉,有家長入左煩左幾年,另一個半年就轉校啦,2個本來就讀到書,都B1生,跟本無必要。

個人認為最重要係視乎仔女既興趣同發展, 對升中有無幫助都係其次, 反正讀好書就有機會去到心儀中學, 單憑'死谷'一D課外活動獎項而進入一間程度唔合適自己既學校, 實非妙事! 慎之!

課外活動只是錦上添花, 除非係學界精英, 先有少數中學主動邀請入讀.  始終是成績行先, 面試表達能力強, 最後先加上課外活動因素. 如果係大抽獎仲要加埋運氣.

rr

贊成

原帖由 ABC-DAD 於 11-3-28 15:10 發表
課外活動嘅作用係肯定有,不過唔在於得唔得奬或者升中有無用,同學要在當中體驗智力及身心發展與學習技考,在其他書本以外的學習中如何應用,得唔得到發展。最基本反覆練習、模仿、提問、比較身邊同學的表現作出調整,等等。 ...
‹ 上一主題|下一主題