用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 跨區派位有機會嗎?
go

跨區派位有機會嗎? [複製鏈接]

好想個囡讀天主教聖保綠
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

機會, 一定有, 6合彩都有一定機會
譬如話, 一間學校, 100個小一位, 50個會用黎做自行分配, 街返50個, 其中10%即5個, 唔受校網限制, 即網內網外都可以TAKE UP, 你自己計下機會有幾大喇

原帖由 yvomak 於 11-3-25 12:33 AM 發表
好想個囡讀天主教聖保綠

我覺得高過六合彩,頭獎有幾注中. 而且大家的頭獎未必相同.

唔該晒

原帖由 Charlotte_mom 於 11-3-25 12:40 發表
機會, 一定有, 6合彩都有一定機會
譬如話, 一間學校, 100個小一位, 50個會用黎做自行分配, 街返50個, 其中10%即5個, 唔受校網限制, 即網內網外都可以TAKE UP, 你自己計下機會有幾大喇

...

我反而覺得都大機會喎! 因為12區d女仔好多都情願揀瑪利曼, 反而揀呢間既相對比較少, 所以都有機會架! 只要覺得這是為女兒最好的選擇便盡管去試吧! 祝好運~

你所指的跨區機會是首輪自行還是大抽獎甲部呢??

過去幾年都有人憑15分於第一輪自行入到該校...至於大抽獎的甲部....暫時無聽過有關資料....

原帖由 yvomak 於 11-3-25 00:33 發表
好想個囡讀天主教聖保綠

我女而家讀緊小一, 佢個年我識有個媽咪同我一樣14區, 自行同我一樣填st paul's catholics, 我ok咗but unfortunately she failed. 佢大抽獎甲部填st paul's 第一, marymount第二,乙部本區填嘉諾撒, 最後入咗嘉諾撒

甘似我!! St. Paul Catholics; 囡囡15分~自行抽唔到;寫信再interview; 唔得; 在自己網(14網)第一志願; 嘉諾撒都唔得, 要去叩門; 終於ok! 囡囡現在小一

原帖由 cmchang0927 於 11-3-29 00:54 發表
我女而家讀緊小一, 佢個年我識有個媽咪同我一樣14區, 自行同我一樣填st paul's catholics, 我ok咗but unfortunately she failed. 佢大抽獎甲部填st paul's 第一, marymount第二,乙部本區填嘉諾撒, 最後入咗嘉諾撒 ...
Don't worry!Be happy![/color purple]

咁可能你女女同我朋友個女係朋友仔
其實當年自行我都係博吓, 12區marymount=投石大海, 剩下st francis and st paul's, D人話st paul's 少d人choose因一年下一年上, 咁我又鐘意半日多d, 所以咪choose st paul's.   自從經歷小一激戰後, 我發覺一間有直屬中學既小學係會令到一家人壓力少好多
如果當年自行跨區不成功, 我大抽獎甲一同乙一都會chose Canossa, 直屬中學係我選校擺得幾重既因素之一.......
你女女番canossa 開心嗎? 我識三個媽咪都話d女女幾鐘意番學, d老師唔惡, 功課量適中, it's a really nice school
原帖由 chingbb 於 11-3-31 12:29 發表
甘似我!! St. Paul Catholics; 囡囡15分~自行抽唔到;寫信再interview; 唔得; 在自己網(14網)第一志願; 嘉諾撒都唔得, 要去叩門; 終於ok! 囡囡現在小一

...
‹ 上一主題|下一主題