用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 協恩中學轉直資
go

協恩中學轉直資 [複製鏈接]

好彩我的兩個女兒不是讀協恩小學, 好果唔係就慘啦, 以為可以有一間非常好又唔駛交學費的中学做backup,點知現在無lala要泵水,大失預算,又未必入到,因為他已經不是直屬中學,有收生自主權,希望聖羅撤不要走這條路,如果唔係小學部就慘了。
   0    0    0    0

世事難料!可能讀得協恩的家長,他們不會介意交學費呢!

原帖由 moooon 於 11-3-24 20:01 發表
世事難料!可能讀得協恩的家長,他們不會介意交學費呢!

我就不覺得讀協恩的家長不介意交學費, 其實每間有少少名氣的津校, 入面一定有些真窮人,因為住的地方才可用住址入讀,協恩的校長也承應他的學生有窮人,有中產,亦有一些有錢人o窮的叻人是最好的,因為協恩一定會收佢,仲唔使交學費,窮的平平人就慘,為何他會用他人的錢去資助一個平平無奇的人o而有些是中產窮人,好似有些錢,但開支十分大,如果他好似我樣,有兩個女,合共要每月的交7000學費,你咪話哈喇脷,真的是有錢人就最無問題,因為作d女就算成績麻麻,但因為有米,可幫忙泵水,wellcome。

原帖由 mafanyau 於 11-3-24 23:03 發表

我就不覺得讀協恩的家長不介意交學費, 其實每間有少少名氣的津校, 入面一定有些真窮人,因為住的地方才可用住址入讀,協恩的校長也承應他的學生有窮人,有中產,亦有一些有錢人o窮的叻人是最好的,因為協恩一定會收佢,仲 ...

永遠做"交接期"都有一定犠牲者 ~
入協恩條路一d都唔易,大多由幼稚園就開始部署,有幸入讀亦要努力,,,,我都相信呢個交接期令好多人大失預算,,,但過多三五七年,到時而家呢批小學生已經過晒,又無人再會提起呢個交接期令幾多人失望傍惶 !
我只係作為一個旁觀者,都絕對同情 !
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

原帖由 cameo 於 11-3-25 01:59 發表

永遠做"交接期"都有一定犠牲者 ~
入協恩條路一d都唔易,大多由幼稚園就開始部署,有幸入讀亦要努力,,,,我都相信呢個交接期令好多人大失預算,,,但過多三五七年,到時而家呢批小學生已經過晒,又無人再會提起呢個交接期令 ...
除了協恩小學(現在有女女正在就讀)的家長是受害者外,窮人也會受害,因為又少了一間好的中學可以選擇o他將會變成另一所貴族學校o

原帖由 mafanyau 於 11-3-25 12:51 發表
除了協恩小學(現在有女女正在就讀)的家長是受害者外,窮人也會受害,因為又少了一間好的中學可以選擇o他將會變成另一所貴族學校o

咁"窮人"呢樣又兩睇啦,,,
我都係一個窮人,亦讀唔起幾千蚊學費o既學校,只係凡事兩面睇時,當你係有一定經濟能力,而小朋友又有一定能力,協恩轉直資可以自己揀選所有學生時,對校內成績就可以更有保障囉,,,
問題在於本身plan好條路,而家讀緊幼稚園及小學o既家長,,就真係好無奈嘞~~ 讀讀吓,又唔係叻到好top,要轉去另一間好學校好難o架!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

請問協恩中學幾時轉直資?

原帖由 LL222 於 11-6-25 16:50 發表
請問協恩中學幾時轉直資?

今年重係津貼,,,應該係下年9月!
‹ 上一主題|下一主題