用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 港島區畫班
go

港島區畫班 [複製鏈接]

小兒3.5歲,想訓練佢執筆的小肌肉. 他喜愛塗鴉及做手工,上左4-5個月手工班但對訓練小肌肉沒有顯著效果. 囝囝D連線功課真係慘不忍睹!!!請指教有甚麼畫畫班(港島區)會幫到手?
   1    0    0    0

醒目開學勳章

唔知上門既畫班你岩唔岩,我兩個囡就跟緊個老師學緊畫畫,睇返她的學生作品,最細的學生是N1,學生作品網址http://picasaweb.google.com.hk/101169640475300112482

不過老師注要就係訓練學生既小肌同埋耐性,而且教既畫唔係外面畫室既兒童畫!我之前都分享過http://forum.edu-kingdom.com/vie ... ;page=1#pid33522446
你可以去呢條LINK看看,不過如果要上堂,最好組多個小朋友上堂,因為多個小朋友上堂平D
其實小肌發展得好真係要靠下畫畫,手工,但係都要睇老師識唔識教,我細囡小肌都係比教差,老師通常就會上堂前做下直線訓練,而且上堂每次都兩個鐘,絕對訓練到小朋友既耐性,不過我唔清楚時間FULL曬未。
其實,小肌都可以靠畫畫黎到改善,不過太細個既小朋友就無乜野SPORT岩喇!
希望幫幫你:

謝謝你的資料,但我想囝囝與其他小朋友一齊上堂.

醒目開學勳章

如果係銅鑼灣你覺得遠唔遠?我之前上過有一間唔錯,但係因為時間就唔到,所以就無去學

CWD OK wow. 可否給我資料.

有朋友介紹天后 Artpod, 唔知好唔好?  d學生好似大d,我驚囝囝既水平差太遠.

醒目開學勳章

原帖由 meipo28 於 11-3-25 11:23 發表
CWD OK wow. 可否給我資料.

有朋友介紹天后 Artpod, 唔知好唔好?  d學生好似大d,我驚囝囝既水平差太遠.

CWB既話就係小彩虹, 有個老師教得唔錯, 幾有心,但係係學兒童畫,就唔會係教D技巧,不過如果訓練小肌應該OK

其實....你要攪清楚樣野先....
你而家最重要既係想訓練仔仔既小肌定係學畫畫...

我細囡小肌發展得冇咁好,開初報出名既畫班,但水平差得遠,囡囡又跟唔上,我覺得報畫室同私人老師既分別, 就係最好睇下小朋友本身對畫畫有無興趣同埋天份,我大囡同細囡3歲同5歲我就開始比佢地學畫畫,但係佢地愈學愈唔開心,因為出面既畫室一班十二人到, 老師唔會CARE到每一個小朋友, 我兩個囡好鐘意畫畫,但係真係無天份,當每次上完堂,見到其他小朋友畫畫,就會同自己巴作品相比,見到人地畫得靚,佢地就好唔開心。攪到佢地對畫畫無曬信心...

回覆 1# joeylin1017 的文章

I'm also looking for a drawing/painting class for my 3 yrs old in CWB. Can you tell me a bit more about Little Rainbow? Is the class crowded, how many children per class? If you don't mind, can you PM me the name of the teacher that you've tried before? Thanks!
‹ 上一主題|下一主題