用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如要叩門, 應該點做?
樓主: happydaughter
go

如要叩門, 應該點做? [複製鏈接]

Pls checked your email
原帖由 傻妹 於 11-6-14 01:02 發表
jihappyma,

Please check pm, thank you.

Thank you very much!!

原帖由 jihappyma 於 11-6-16 09:29 發表
Pls checked your email

多謝各媽咪經驗分享....

想請教....5號收到結果要去叩門後,若有CHANCE 去考/面試, 係咪都只會安排在6,7號兩日做曬?? 結果就未必即時知道?

叩門信係咪一定要有??

如要叩門需要學生證嗎?因小女弄不見了.

回復 44# hinhin_ma 的帖子

normally 6,7 all finish. Some school need 2-3 days know results but in my experience before Spet 1,2011 have chance.

If you have copy take copy is OK. Normally in 叩門stage almost no need many information.But I think ID card is OK.
原帖由 wong333 於 11-6-17 08:12 發表
如要叩門需要學生證嗎?因小女弄不見了.

thank you!

原帖由 jihappyma 於 11-6-20 08:58 發表
If you have copy take copy is OK. Normally in 叩門stage almost no need many information.But I think ID card is OK.  

大家好,真係愈來愈緊張....又愈來愈唔知可以做D咩嘢!

其實有冇人知道放榜個日....是否先要安排定親信在想叩門的那些學校排定隊呢 ?

中學是否一定要收正本的小學推薦信呢 ? 如果真係的話...那麼一般小學會願意俾幾多封? 家長又要哀求幾多封先至夠 ?

據悉中學對叩門的學生要求都是必定要提供小五小六的成績表及小學的推薦信....有冇人知道仲要準備什麼資料呢?
希望會有...過來人和好心人賜教吓和提醒吓我們這班可憐又心慌慌的家長吧....謝謝!

有些學校在放榜前幾天收叩門表,可致電問

原帖由 AKai 於 11-6-20 04:35 發表

大家好,真係愈來愈緊張....又愈來愈唔知可以做D咩嘢!

其實有冇人知道放榜個日....是否先要安排定親信在想叩門的那些學校排定隊呢 ?

中學是否一定要收正本的小學http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.p ...

jihappyma,

放榜前幾日收表 or 派表??

thank you.

原帖由 jihappyma 於 11-6-21 08:42 發表
有些學校在放榜前幾天收叩門表,可致電問

醒目開學勳章

Thanks 咁多位寶貴的意見!

回復 50# jihappyma 的帖子

派表一般放榜前3-5天也可以下載,名稱會是中一插班生表格,收表要逐間問,有些放榜前幾天便開始收

我都想問問學校表格一定要填,但叩門信係唔係都要有,唔該。

我今日已經DOWNLOAD左第二同第三志願既表啦.第一志願吾洗DOWN,佢話打電話去問先..等埋第4志願都應該READY架啦..因為之後既CHOICES都....吾想讀架,希望係3個志願之內啦...仲要影埋D文件,最衰成績4號先派,派位表仲要當日先印得...好鬼緊張~~

我打左電話比幾間津校同直資, 只叫我當日交小5同小6成績表. 冇話要文PROFOLIO 想問下你地會唔會交埋PROFOILO呀?

原帖由 TINGMUM 於 11-6-25 14:54 發表
我打左電話比幾間津校同直資, 只叫我當日交小5同小6成績表. 冇話要文PROFOLIO 想問下你地會唔會交埋PROFOILO呀?

我心目中嗰間話考完筆試ok才可面試, 有得面試先要睇profoilo. 你都係問清楚自己想去嗰間學校會比較穩陣.

回覆 12# jihappyma 的文章

TKS a LOT.........

想請問:
(1)如果直資已取錄, 到放榜後仍可叩門?
(2)有沒有人知道成功在這個情況獲取錄個案 (因為有直資在手, 中學會否覺得你誠意不夠, 騎牛揾馬)?
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]
‹ 上一主題|下一主題