用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如要叩門, 應該點做?
go

如要叩門, 應該點做? [複製鏈接]

please help! thanks!
   1    0    0    0

升學顧問趙榮德分享叩門三招:
第一招「程門立雪」,就是家長每天站在校長室門外,期望打動校長;
第二招「魚雁傳書」,家長可嘗試寫信給校長,懇求校長接見兒子;
第三招「線路縱橫」,找校長最信得過的人介紹;
第四招,「亂石投林」,搵多兩間報名。
不過我聽呢度d媽咪講好多時會撞時間in,間間都係那一日in,所以小心。
準備定小朋友的profolio,整多兩三份,包括所有成績表,獎項等,重有最重要有一封好有誠意的叩門信。
到時你去到學校門口一話想叩門,連校工都知點做,熟晒架啦,不過最緊要快,因為又要趕去第二間。
http://happypama.mingpao.com/cfm ... 00826/wea06a/04.txt

想問有冇d中學大抽獎冇選都比叩門?

原帖由 mingos 於 11-4-9 07:21 發表
「線路縱橫」,我認為呢招比較有效D

有宗教背景的較容易。我知道有band 3生甚至可以入到band 1學校。

請問叩門表需要填甚麼資料?是否要填第三次呈分試成績和畢業試成績嗎?

原帖由 Flomo 於 11-4-9 11:32 發表
請問叩門表需要填甚麼資料?是否要填第三次呈分試成績和畢業試成績嗎?

我個仔都係今年p.6, 我上年看過一些中學網站, 會有form比人print出來填寫的, 還有要求帶什麼去叫門. 剛剛我仔面試的中學說要睇晒全個六年級的成績先決定有否面試機會, 要中英數"A"先有機會.

小兒今年中一
上年放榜前先看大抽獎選的次序,當時想如派到第五志願也會讀,但仍到1-4叩門,所以備了4份資料
放榜前2-3天上目標學校網,看叩門要求文件 ,交表時間及填定表格
設定路線
小兒原派第八,叩了7間,有3間收,最後7月底第一志願收他
大家努力!

原帖由 jihappyma 於 11-4-14 10:15 發表
小兒今年中一
上年放榜前先看大抽獎選的次序,當時想如派到第五志願也會讀,但仍到1-4叩門,所以備了4份資料
放榜前2-3天上目標學校網,看叩門要求文件 ,交表時間及填定表格
設定路線
小兒原派第八,叩了7間,有3間收,最後 ...

無撞時間咩?

請問用多少日叩7間??是否同小朋友一起去叩??

原帖由 jihappyma 於 11-4-14 10:15 發表
小兒今年中一
設定路線

Good reference ar

小兒今年中一
設定路線

小兒今年中一
設定路線

<<要等到7月底先知??乜唔係7月5日放榜,7月7-8日中一註冊咩??請問最快應該邊日叩門??thanks!

原帖由 minijelly 於 11-4-14 02:49 發表

無撞時間咩?

有!如果是面試 大多可改時間 但筆試就不可以了 所以有一間放棄了

原帖由 ydoris 於 11-4-14 03:29 發表
請問用多少日叩7間??是否同小朋友一起去叩??

第一天九至十二時
因為文件已備好 又是同區學校
所以一放下文件便可以走
與小朋友一起去 他親手交 要他經歷過才懂珍惜
即曰已收到三個通知知 兩間即日面試 其中一間即日五時知結果

貼示:第一志願可在放榜前交定叩門資料 以示誠意

原帖由 kilykilyk 於 11-4-14 04:31 發表

一定要先註冊 註 冊後再會執位  只需不買校服及書便可以了

回覆 2# jihappyma 的文章

請問小朋友是否 Band 1 ?

原帖由 jihappyma 於 11-4-14 13:47 發表

第一天九至十二時
因為文件已備好 又是同區學校
所以一放下文件便可以走
與小朋友一起去 他親手交 要他經歷過才懂珍惜
即曰已收到三個通知知 兩間即日面試 其中一間即日五時知結果

貼示:第一志願可在放榜前交定 ...

想問吓舊年你識嘅朋友包括你個小朋友,係唔係多數響乙部放叩門第一而自行又有報,該校就多數取錄呀?因為我自行兩間都幾鍾意,唔知點様選,因為兩間都係band1頭,唔可以同時放响第一、二志願!

回覆 16# fyung 的文章

1尾左右

原帖由 bb818 於 11-4-14 15:01 發表

想問吓舊年你識嘅朋友包括你個小朋友,係唔係多數響乙部放叩門第一而自行又有報,該校就多數取錄呀?因為我自行兩間都幾鍾意,唔知點様選,因為兩間都係band1頭,唔可以同時放响第一、二志願! ...

我認識的小朋友及自己,都將2間自行及統一在甲及乙部均放在第一及二志願,所以你要選定一及二,不可有時放一有時放二.可以去聽講座,去計一下同區升中一人數,band 1位有多少,band 1學生有多少人,再去訂自己博去到第幾志願才選band 2頭.因為band 2頭也很搶手的
今年減班所以叩門位也少,所以要好好準備.

原帖由 goodenough 於 11-3-24 05:03 發表
升學顧問趙榮德分享叩門三招:
第一招「程門立雪」,就是家長每天站在校長室門外,期望打動校長;
第二招「魚雁傳書」,家長可嘗試寫信給校長,懇求校長接見兒子;
第三招「線路縱橫」,找校長最信得過的人介紹;
第四招,「亂石投林」,搵 ...

此招作用不大,校長會推說有小組負責等等....
‹ 上一主題|下一主題