用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 應否附加埋其英文名在新的兒童身份證上 ...
go

應否附加埋其英文名在新的兒童身份證上 [複製鏈接]

小兒下月將領兒童身份證,但不知應否附加埋其英文名在新的兒童身份證上.他今年正讀小學五年級,對明年升小六報考中學之文件有否影响呢?請分享意見,萬分感謝!
   0    0    0    0
:-D :wave:

一加左就好難改,三思!

回覆 1# goodenough 的文章

加咗跟住同學校改番學校的文件. 向况你只是加英文名唔係改咗成個名嗎. so easy.

不過你一定要三思呢個英文名係你鐘意嘅, 如果唔係就無胃啦.  到時又要改身份證呀!  雖然入出境事務署無限改幾多次, 但你都煩呀!!

我想問吓係咪如果加咗之後想改(英文名),就要去律師樓做改名契先改得架?

除左換兒童証及成人証時可免費加埋英文名在身份証上, 其他時間要另外收費.
學校老師通常都叫小朋友英文名, 我覺得應該同時加在証件上好d.  

除非諗住俾小朋友大個隨時自己可以重新再改英文名啦.

rr

原帖由 mamas 於 11-3-24 10:39 發表
小兒下月將領兒童身份證,但不知應否附加埋其英文名在新的兒童身份證上.他今年正讀小學五年級,對明年升小六報考中學之文件有否影响呢?請分享意見,萬分感謝! ...

你個小朋友有沒有其他証件(除了出世紙)? 如果身份証加上英文名後,其他証件都要更改的。
(我個女的兒童身份証都加左英文名)

吾好加 , 第日可能阿仔 / 女吾鐘意個名 . 想改就好麻煩 .

其實問題唔大!

加左再加都可以,一個人可以有好多個名架!

加左好處是個名真好係有証明,唔駛多解釋

原帖由 Carmen2004121 於 11-3-26 11:56 發表
吾好加 , 第日可能阿仔 / 女吾鐘意個名 . 想改就好麻煩 .

無他既,記得通知學校

但以後一旦要用到出世紙既情況,就要夾埋改名既證明,變要出示兩份文件咁,唔嫌煩既系無問題。但難保個細路大左會怨你搞到佢咁煩!

我唔會加, 我驚bb第時唔鍾意個名, 到佢大左佢想加先自己決定.

其實我地而家好多人都有英文名,日常都以英文名來稱呼,但好多人人份証上都沒有加上英文名字的,所以好睇個人喜好。

點解唔等佢大個由佢自己決定?
我仔係上中學時覺得本來個英文名唔好聽, 上中學後即改......

唔明點解你哋會比小朋友自己大個再去改個英文名, 同一道理你哋會唔會比佢哋改自己個中文名呀? 無論係中文或英文名都是父母比佢嘅, 要尊重及take it serious, 唔可能話唔喜歡就改!

我個女張出世紙是姓氏加英文名, 無中文名譯音, 所以無得去改, 我亦唔會比佢改.

原帖由 melindalsl 於 11-4-6 13:48 發表
唔明點解你哋會比小朋友自己大個再去改個英文名, 同一道理你哋會唔會比佢哋改自己個中文名呀? 無論係中文或英文名都是父母比佢嘅, 要尊重及take it serious, 唔可能話唔喜歡就改!

我個女張出世紙是姓氏加英文名, 無 ...

除左姓氏唔改, 到佢地成年, 我會比佢地改名, 佢地係獨立個體, 點解要限制佢地做咩?

原帖由 LittleKidult 於 11-4-6 15:08 發表

除左姓氏唔改, 到佢地成年, 我會比佢地改名, 佢地係獨立個體, 點解要限制佢地做咩?

你想入名校就要加,學校要求註冊前要完成,否則取消學位

原帖由 do-re-me 於 11-4-6 19:01 發表

邊間名校? 我仔果間都算有d名, 不過冇呢d要求...............

好特別

咁有無出書面通知俾家長呢?

聽落好似好權威下咁。好想開開眼界,增廣見聞。

原帖由 do-re-me 於 11-4-6 19:01 發表

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 mamas 於 11-3-24 10:39 發表
小兒下月將領兒童身份證,但不知應否附加埋其英文名在新的兒童身份證上.他今年正讀小學五年級,對明年升小六報考中學之文件有否影响呢?請分享意見,萬分感謝! ...

我會等到佢地攞成人身份證時自己決定加唔加/加乜野名.
‹ 上一主題|下一主題