用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

Open Day [複製鏈接]

請問嶺南大學香港同學會直資小學有冇Open Day?
如有,請問在何時?

謝謝:loveliness: :loveliness:
   0    0    0    0

之前有 mark 低過 14/5, 唔知有冇改, 可以去學校網頁睇吓.

謝謝:loveliness:

今日去左

唔錯

今年搞得唔錯, 阿仔玩到唔願走, 攞埋申請表報名, 希望明年入到做小一生喇

我冇去到, 請問 2012-13 幾時開始報名呀, 幾時面試呀.

親身交表或寄表都可以, 年尾11月左右面試(如無記錯).

嗰日我同阿女冇去, 得老公一個去~

佢去完返嚟話好鍾意, 仲話好適合阿女添, 係校舍細啲, 佢唔介意, 我地會報名~

we had interview in September last year.

when will be the deadline for application? I can't find it in the school website.

我估應該九月會再有家長會, 應該冇咁快 deadline.

9月17日星期六 2:00-5:00pm

回覆:MonBaBa 的帖子

29/5 open day

回覆:feipo 的帖子

Sorry should be 19/5/2012 2pm

有無人分享下去完open day 感覺如何?
我感覺學校誠意十足,真的如潘校長所言,每一個環節都盡力做到最好,很欣賞學校設計了豐富的攤位遊戲、學生的功課範本和表演,去讓家長親身接觸學生的實際學習內容........不過,安排可以更好,例如預早讓參加者登記參加三場簡介會的時間,便不會所有人都堆在第一場時出現了,另外,簡介會內容也未見突出,如果單單聽講座便看不到此校的特別優勝之處了,還幸其他方面加以補足,未減我對此校的興趣,而且知道學校今年七月可開始使用旁邊九江的校舍,十分欣喜,小小愚見,未知其他人有何觀感分享一下?

姓潘的是校監, 校長姓鄭的. 反而我今次沒有聽簡介, 只玩了攤位遊戲, 及睇晒所有開放的課室, 因為之前去幾次都冇睇晒.

回復 chanwendy 的帖子

Sorry, 手民之誤,是的,應該是鄭校長才對。看過攤位,未知觀感如何?

攤位都係偏學術類, 例如砌字, 配對象形文字, 七巧板等.  英文室係有個低年級同學仔講故事, 同高年級做話劇, 佢地英文幾好.  

我是一位對嶺小不太清楚的家長, 但看見大家對嶺小的讚賞及認同, 也希望可以了解多些,以下有一些問題, 希望有家長能夠解答
1. 他們的中文有特別教學方法, 想問中文堂時, 是用母語還是普通話?
2. 英文每天都會有外籍老師教授, 但佔的時間多少呢?
3. 我看見有家長讚賞巔小同學的英文水平不錯, 同學們能否流利說英語呢?同學之間會否用英語交談?
4. 每天今課多嗎, 本人不希望孩子回家後還要長時間做功課
5. 他們注重閱讀嗎?
6. 請問有冇元朗的家長也選擇嶺小呢?如有,如何乘車上學

對不起太多問題了, 因為錯過了開放日, 唯有請教各位家長。謝
小青蛙部屋(ken媽)

lovelyfrog 發表於 12-6-21 17:39
我是一位對嶺小不太清楚的家長, 但看見大家對嶺小的讚賞及認同, 也希望可以了解多些,以下有一些問題, 希望 ...

1. 他們的中文有特別教學方法, 想問中文堂時, 是用母語還是普通話?
(中文用高效識字法, 廣東話授課, 書本字旁有漢語拼音, 每周另有普通話堂.)
2. 英文每天都會有外籍老師教授, 但佔的時間多少呢?
(每日一堂由本地老師教, 一堂係本地老師加 net 一齊上.)
3. 我看見有家長讚賞巔小同學的英文水平不錯, 同學們能否流利說英語呢?同學之間會否用英語交談?
(呢方面唔清楚, 小女九月才小一, 不過開放日時主任話小五六學生約有坊間中一二水平, 開放日睇過小五功課, 都似中一水平.)
4. 每天今課多嗎, 本人不希望孩子回家後還要長時間做功課
(上網頁睇過小一功課, 最多都係中英數常各一, 我覺得合理.)
5. 他們注重閱讀嗎?
(主任話學生回校後會直接上課室, 課室內有小型書閣, 鼓勵學生上課前多睇圖書.)
6. 請問有冇元朗的家長也選擇嶺小呢?如有,如何乘車上學
(可上學校網頁睇通告, 有一張講車安排的, 睇睇有否元朗車.)

‹ 上一主題|下一主題