用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 元朗,荃灣,葵涌幼稚園一問
go

元朗,荃灣,葵涌幼稚園一問 [複製鏈接]

你好,我仔仔是2010年2月出世,咁應該係大仔,我們現住外國,想2011年回港,期後讓他在HK讀書,那他是2012年9入讀幼椎園嗎?但他還未足2 YRS OLD8個月,差一佪月,怎樣插班的?

還未定在元朗或是荃灣或是葵芳居住,那附近有好的幼稚園及幼兒園嗎

由那裡得知何時可以報名讀書呢

盼指教
   0    0    0    0

未夠2.8個月可以去讀nursery先,一年後先升k1,
http://www.chsc.hk/kindergarten/tc/index.htm
另條link係政府教育局website,有大部份你要既資料,你可以睇下,同埋睇下你想要邊種幼稚園,有中文學校,有英文學校,有國際學校,好多都各有特色

你仔仔應該2013年9月先入讀K1, 2月出世考幼稚園都好d, 現在你可考慮讀住N班先.

至於你想住邊區, 可考慮埋升小學校網, 除非你諗住考直資私小, 或者到時你除時搬都得就另計.

原帖由 wah143728 於 11-3-23 21:15 發表
你好,我仔仔是2010年2月出世,咁應該係大仔,我們現住外國,想2011年回港,期後讓他在HK讀書,那他是2012年9入讀幼椎園嗎?但他還未足2 YRS OLD8個月,差一佪月,怎樣插班的?

還未定在元朗或是荃灣或是葵芳居住,那附近有好 ...

唔該晒呀,我未看你們比的LINK
咁N1係幼兒班?讀一年OK?讀埋同一間有N班又係K班的學校好嗎,還是分開讀
要諗埋小學校網真係頭痛,幼兒院都未搞好
又要搞搬屋,唉,我呢個新手媽媽好煩呀

N1只會讀一年GA JAI,之後就會升K1,如困你唔想小朋友再重新適應過間學校,當然係最好,不過你到時可以睇情況,OK咪繼續,唔OK咪再考學校都可以,好多人都係咁做,不過,你要報N班要留意多D報名日期,因為有D學校會分月份收仔,例如D大既IN先,細既就等佢D大先IN
‹ 上一主題|下一主題