用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 急問ADHD家長請各有經驗的幫忙
go

急問ADHD家長請各有經驗的幫忙

請各位指教,小兒因等唔切政府排期今天去睇私家醫生。醫生確定是中度 ADHD 佢比咗兩隻藥1隻係 ritalin 第2隻係 chlorpromazine
唔知有冇家長的小朋友是一齊同時吃呢兩種?一曰兩次,因 chlorpromazine 是精神科藥物....

醒目開學勳章 王國長老

RITALIN係好普遍既ADHD藥(都係精神科藥物), 而另一隻我就唔認識, 我仔只需食半粒RITALIN
你跟醫生指示食, 然後同學校講, 自己同老師(工人, 補習班老師各樣)都一齊留意佢反應, 有D小朋友一次就OK唔駛轉, 有D小朋友就要試唔同藥同ADJUST份量
GOOD LUCK & TAKE CARE!
原帖由 cecichan 於 11-3-23 01:24 PM 發表
請各位指教,小兒因等唔切政府排期今天去睇私家醫生。醫生確定是中度 ADHD 佢比咗兩隻藥1隻係 ritalin 第2隻係 chlorpromazine
唔知有冇家長的小朋友是一齊同時吃呢兩種?一曰兩次,因 chlorpromazine 是精神科藥物.... ...

dear cecichan

did the Dr explain what's the function of chlorpromazine ?
my son also try one more beside concerta .
still under observe that is the added medicine help or not . but don't worry.
if the Dr not explained clearly , you can asked him/her again.

gan ba de! mama

(
原帖由 cecichan 於 11-3-23 13:24 發表
唔知有冇家長的小朋友是一齊同時吃呢兩種?一曰兩次,因 chlorpromazine 是精神科藥物.... ...