用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 個女去中學面試後,中學果邊....
go

個女去中學面試後,中學果邊.... [複製鏈接]

面試後,面試人員叮囑我下月填統一表格時,記得填佢地間中學係第1自願...
佢地咁講法,係咪言外之意都想收我個女呢???
   0    0    0    0

醒目開學勳章

我估應該係la, 自行位少, 魚與熊掌不可兼得, 小朋友可能都係佢想佢既學生之一, 希望統一時再收到你小朋友入校!

原帖由 cy101 於 11-3-22 13:40 發表
我估應該係la, 自行位少, 魚與熊掌不可兼得, 小朋友可能都係佢想佢既學生之一, 希望統一時再收到你小朋友入校!

如果是想收您阿女 . 自行時就應要收 . 因大抽千時就吾係您同佢決定 . 當然如您阿女都是想這間放第一位 . 就吾洗佢講您都會禁做 . 反而是如抽也抽不到 . 在最后一試扣門時 . 她就有權收回您阿女 .

>>>>面試人員叮囑我......

面試人員係指面試時的老師,或非面試時(等候期間)的職員/老師? 如果係前者,機會大d。如果係後者,應該係人人都有的標準說話

原帖由 mamafufu 於 11-3-22 14:37 發表
>>>>面試http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=609&cb=2124人員叮囑我......

面試http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=609&cb=2124人員係指面試時的老師,或非面試時 ...

係面試時的老師講

意思可能係要準備扣門

原帖由 大pat豬媽 於 11-3-22 13:37 發表
面試後,面試人員叮囑我下月填統一表格時,記得填佢地間中學係第1自願...
佢地咁講法,係咪言外之意都想收我個女呢???

咦...我個case同你一樣喎,不過我get到係自行唔打算收,所以叫我要填前D,睇下大抽獎入唔入到喎

我覺得只是一句好standard 的句子, 好多係自行無得interview 既都會收到一封信叫佢地抽獎時放係第一志願. 所以我唔覺得有咩野暗示.  除非佢同你講 "開學見啦" 咁就應該係暗示取錄你.

邊間呀?
假設呢句話有弘外之音,我都覺得自行階段唔收你小朋友居多;因為"自行"已收,大抽奬唔會放你小朋友果No.入去,駛鬼提你大抽奬放佢地間學校為首咩?

原帖由 LittleKidult 於 11-3-23 02:21 發表
意思可能係要準備扣門

我覺得唔收多喇! 如果收咗都唔使大抽獎, 放第幾志願又有咩關係呢! 就算放第三十, 結果都係去自行成功嗰間o架啦!

醒目開學勳章

原帖由 Sherryko9 於 11-3-23 09:42 發表
邊間呀?
假設呢句話有弘外之音,我都覺得自行階段唔收你小朋友居多;因為"自行"已收,大抽奬唔會放你小朋友果No.入去,駛鬼提你大抽奬放佢地間學校為首咩?

...

呵, 未係law
如果自行收左, 佢理得你大抽獎揀邊一間呀
自行收左, 都吾會有機會大抽獎啦
如果真係要諗呢一句的弦外之音
你不如諗, 今次衰左, 一定吾收你女好過啦

原帖由 Sherryko9 於 11-3-23 09:42 發表
邊間呀?

...

咦? 諗翻起, 我仔都試過喎! 不過情形係 --- 果間係直資, 考到全費獎學金, 佢地當年亦有參加統一派位, 該校就要求我地係統一派位一定要填佢地, 只要咁做, 就算派左去第二間, 都可憑"卷"比翻個位我地.......
不過最後我地都係冇讀..

E?唔係好明?
我只知一個程序,直資收左和考生入左紙,唔會再放入個考生no.入大抽奬,就算自行有間學校收,都會當自願放棄"自行";但對於果D直資又參加統大派位就唔清楚,有人可講解吓嗎?

原帖由 LittleKidult 於 11-3-23 10:06 發表

咦? 諗翻起, 我仔都試過喎! 不過情形係 --- 果間係直資, 考到全費獎學金, 佢地當年亦有參加統一派位, 該校就要求我地係統一派位一定要填佢地, 只要咁做, 就算派左去第二間, 都可憑"卷"比翻個位我地.......
不過最後 ...

原帖由 Sherryko9 於 11-3-23 10:14 發表
E?唔係好明?
我只知一個程序,直資收左和考生入左紙,唔會再放入個考生no.入大抽奬,就算自行有間學校收,都會當自願放棄"自行";但對於果D直資又參加統大派位就唔清楚,有人可講解吓嗎?

...

考獎學金試係11月定12月, 好似只有約40人考, 唔關入唔入紙事, 未收到張紙己經收左, 唔使比小六個張野, 估計係想搶學生先!
其實唔太記得.....當年總共in過2間直資, 2間官/津, 直資收左我地都重去果兩間官/津面試, 博扣門.

好多人都話如果將自行收生中揀既學校填去統一派位,係會大機會入D。係咪真係有幫助架呢?統一派位係咪真的純粹以電腦抽籤架?用以往的經驗,好似唔係好真。仔仔有好多女同學擺晒同一間「響九龍就快變直資既女子學校」去自行同統一,最後都收左==

究竟係咪有幫助架?????? THX!

原帖由 JacobMM 於 11-3-23 17:28 發表
好多人都話如果將自行收生中揀既學校填去統一派位,係會大機會入D。係咪真係有幫助架呢?統一派位係咪真的純粹以電腦抽籤架?用以往的經驗,好似唔係好真。仔仔有多女同學擺晒同一間「響九龍就快變直資既女子學校」去自行同統一,最後都收左==

嘩...你囝囝間學校好叻架?

原帖由 LittleKidult 於 11-3-23 10:20 發表

考獎學金試係11月定12月, 好似只有約40人考, 唔關入唔入紙事, 未收到張紙己經收左, 唔使比小六個張野, 估計係想搶學生先!
其實唔太記得.....當年總共in過2間直資, 2間官/津, 直資收左我地都重去果兩間官/津面試, 博 ...

咁你最後有無真係去叩門?

原帖由 ElizabethLAI 於 11-3-23 19:03 發表

咁你最後有無真係去叩門?

有, 不過冇消息.........

我聽我朋友都有咁情況...
我自己睇法就係間學校都覺得個小朋友OK,都想收佢. 但係又未係最top個D, 所以學校暗示叫來叩門, 抽唔到叩門收機會都好大!!

若果佢唔想收你, 都費事叫你填佢第一志願啦, 有乜易比你抽咗入來!! 佢就係想你入, 所以先咁講!!

請問在BK有冇中學老師或校長解答這問題.
‹ 上一主題|下一主題