用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇victoria pn 家長, 放棄上星期的k1 註冊? ...
樓主: vancouverisland
go

有冇victoria pn 家長, 放棄上星期的k1 註冊? [複製鏈接]

we gave up to promote to K1 in Victoria (HH), he is studying am class now, will attend SKH for K1

I also gave up the registration of Victoria K1 and submitted a thank you letter to the teachers (really miss them cos' they are so nice !! )....
my girl will go to SHCK am class....

原帖由 Joy33 於 11-3-22 11:22 發表
My girl will continue studying in Vic K1.even she got other K1 offer. 上個星期parents day,Vic班主任話已知有3個唔continue上K1.....
Joy33

寶翠園維記今日話收我亞仔,下午班三語,心大心細,因亞仔只有堅道偉思收佢上午班,其他都係後備,依家唔知要唔要個offer好,有何指教?

謝謝指教。偉思得干9個畢業?咁我有啲驚。我係小康之家,維記學費都應付到,但擔心亞仔被其他有錢小朋友同化,樣樣追求物質,咁我寧願佢讀學卷學校啦。佢英文底子比中文好,所以覚得維記三語教學會較適應,做父母真艱難。

quote]原帖由 wootaitai 於 11-3-27 00:11 發表

VK language 好, 行IB, 學費$5000,名氣大D。 Discipline, 禮貌差D (但不是naughty那種,只是他們教學方式不同, 沒有固定位及常坐地下)
Belchers 入 VSA 差不多全收
考注重language 學校如 ST Stephens, HKUGA 都好
朋輩都是 ... [/quote]

My son is studying at Victoria (HG). We are not rich people, but we feel very comfortable to attend school activities. The teachers and the principal are friendly approachable people.

回覆 7# yeyo1216 的文章

Me, too. My son is in Victoria (HH) PN pm and will give up registration offered by school to am class.  We will go to SKH for K1 in Sep 2011.

回覆 1# aerogeo 的文章

In addition, it's also a hard decision for us as the school is good.

好似HH同CWB維記的口碑相當不俗,但寶翠園維記好嗎?有些朋友說哪裏的老師有些寸,如果你著得較casual,她們會用怪怪的眼神看你,是否會這樣呢?

回覆 1# ftcl 的文章

我係Belcher家長....唔覺d老師寸喎! 我次次parents day都係著牛仔褲呀! 我仔不知幾鍾意D老師!

原帖由 ftcl 於 11-3-29 13:02 發表
好似HH同CWB維記的口碑相當不俗,但寶翠園維記好嗎?有些朋友說哪裏的老師有些寸,如果你著得較casual,她們會用怪怪的眼神看你,是否會這樣呢?

原帖由 lachatte 於 11-4-1 12:34 發表
我係Belcher家長....唔覺d老師寸喎! 我次次parents day都係著牛仔褲呀! 我仔不知幾鍾意D老師!

點解Belcher學校突別貴既?
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 wootaitai 於 11-4-1 14:18 發表
perhaps related to the IB curriculum... plus the school is smaller

但何文田都行IB重平成仟蚊呢
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

回覆 22# AhBoMama 的文章

What does SHCK refer to?

原帖由 turtlelau 於 11-4-1 15:46 發表
What does SHCK refer to?

聖心

如果而家通知學校唔讀,怕唔怕老師唔再care你個小朋友?評核又會寫差d?
‹ 上一主題|下一主題