用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大圍(88網)有咩好選擇?
go

大圍(88網)有咩好選擇? [複製鏈接]

大圍(88網)有咩好選擇? 謝謝!
   1    0    0    0

最HIT是沙官同聖心
原帖由 bobbi 於 11-3-19 13:12 發表
大圍(88網)有咩好選擇? 謝謝!

迦密愛禮信好唔好架?
我聽人講近年好咗好多, 但同一線(沙官 / 聖心)比較如何呢?

醒目開學勳章

88網學校唔多, 得11間, 其中有3間比較少人揀, 每年只收到1~2班, 基本上你有冇都會入, 但原因不明, 唔一定係學校有問題, 可能只係年年都少人揀, 家長怕殺校所以唔敢揀.

另外, 根據舊年o既情況, 起碼有4間大抽獎如果你唔放佢o係頭1~2都唔駛諗入到, 呢4間係沙官, 陳元喜, 聖心, 迦密.

而次熱o既就放3~4都仲有機, 不過黑起上來都有機會抽唔到, 包括冼次雲(出名多功課....), 循理會, 王賜豪, 美林.

我個仔讀沙官, 功課唔太多, 程度亦唔太深, 我覺得ok. 至於迦密, 我覺得佢地個校長好有心, 相信學校會越辦越好. 其實都好難將幾間學校做比較, 最多都只可以話沙官/聖心/陳元喜有聯係中學backup而迦密冇o羅.

原帖由 KellyBella 於 11-3-22 02:11 發表
迦密愛禮信好唔好架?
我聽人講近年好咗好多, 但同一線(沙官 / 聖心)比較如何呢?

咁即係多數人都會揀沙官->聖心->陳元喜先, 最後先到迦密.....會唔會好果浸學生已經去晒頭三間, 迦密平均level會無前三間咁好呢?

醒目開學勳章

原帖由 KellyBella 於 11-3-26 17:46 發表
咁即係多數人都會揀沙官->聖心->陳元喜先, 最後先到迦密.....會唔會好果浸學生已經去晒頭三間, 迦密平均level會無前三間咁好呢?

小一派位講嘅係運氣而唔係能力,所以入到頭三志願只代表佢好彩,同level冇關。

另外,就我之前所講,呢四間都係區內大熱,你最好只揀其中兩間,如果唔係會好容易一抽唔到第一志願就派到好後....

回覆 7# Geni 的文章

想問問王赐豪同循理小邊間會較好呢,另新翠既三間小學妳有無特別見意 ?

大家好, 今年輪到我要簡小學啦. 整個大圍咁多人只得幾間好實好多人簡, 想問下東莞工商總會張煌偉小學好嗎??
你地會否選擇跨區??

Is it easier to enter Shatin Govt than IHMS if there is no religion mark?

Because this are catholic will have 5 marks more for IHMS.

88網我心水是.沙官/ 陳元喜/迦密.,

洗次雲/王賜豪2都唔好, 功課多程度深, 我大女讀洗次雲讀得勁辛苦 . 出來,. D 底又打得唔好. 所以個仔不會入家姐間,

聖心 , 一樣系O廿, D 老師不會理你如何 , 讀唔到請自己出去補習. 唔好以為有埋中學GOOD, 聖心中學一樣系唔得。,。。。聖心。5年前都還可以 。 近2年。 NO啦。 新移民才LIKE間學校 。  

循理一樣出幾名深, 小朋友有心理準備受到壓力才好入。

迦密這2年起得唔錯, 20 分第一輪都入唔到, 唔好以為間學校唔WORK 好過聖心。 

所以88 網比較好都系沙官, 迦蜜, 陳元喜。 !

最好真系了解下學校 . 問下讀緊小一的小朋友的朋友學校如何,,,,, ! 我都考慮唔報88 , 報91 網, !  D 學校好D ,

原帖由 yanyvonne 於 11-5-14 21:16 發表
88網我心水是.沙官/ 陳元喜/迦密.,

洗次雲/王賜豪2都唔好, 功課多程度深, 我大女讀洗次雲讀得勁辛苦 . 出來,. D 底又打得唔好. 所以個仔不會入家姐間,

聖心 , 一樣系O廿, D 老師不會理你如何 , 讀唔到請自己出去 ...

You have detailed description!
Do you have close relatives living in net 91, or you will move there soon?
If move, when is the latest to move? Is it by the end/summer holiday of K2?

原帖由 yimchan 於 11-5-14 12:44 發表
大家好, 今年輪到我要簡小學啦. 整個大圍咁多人只得幾間好實好多人簡, 想問下東莞工商總會張煌偉小學好嗎??
你地會否選擇跨區??

張煌偉上年換咗新校長,口碑好咗好多。我去參觀過,校長同老師都好nice,好樂意同家長溝通,校舍設備都唔差,比想像中好。

我住新翠,自行收生揀沙官,結果當然唔得。統一派位第一志願仍然揀沙官,我問幼稚園校長好唔好幫仔仔揀張煌偉,佢都話OK,結果第二志願就咗揀張煌偉。

回覆 7# Geni 的文章

Geni,

今年沙官小二插班有無機會?本人小一自行收生同大抽獎選沙官,叩門失敗..

囡囡小一成績中等,品行A。

Thanks!

版主 醒目開學勳章

原帖由 IrisLau 於 11-5-31 08:02 發表
Geni,

今年沙官小二插班有無機會?本人小一自行收生同大抽獎選沙官,叩門失敗..

囡囡小一成績中等,品行A。

Thanks!

小女今年讀緊小一, 開學前整班有27人, 但開學時已有一人退學, 但一直也沒有插班生加入.
另上星期小女又跟我說某某同學讀完今個學期因搬家所以會轉校, 所以相信來年小二插班應該有位的.
不過問題係, 有幾多小朋友家長已經一早報定小二插班, 幾多人去爭呢幾個位呢?

希望幫到妳~

JasmineBaby,

多謝你既資料!我都係抱住試下既心態, 心情無當時選小一咁緊張...thanks!

原帖由 JasmineBaby 於 11-5-31 11:15 發表

小女今年讀緊小一, 開學前整班有27人, 但開學時已有一人退學, 但一直也沒有插班生加入.
另上星期小女又跟我說某某同學讀完今個學期因搬家所以會轉校, 所以相信來年小二插班應該有位的.
不過問題係, 有幾多小朋友家 ...

醒目開學勳章

如果真係想轉校o既, 我都覺得一試無妨.

係咪即係沙官最好?

Jayson was born in Apr2006
Jeremy was born in Apr2008

i like shatin gov.primary school.

希望入到啦

Jayson was born in Apr2006
Jeremy was born in Apr2008
‹ 上一主題|下一主題