用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有無邊間直資中學仲收生,呀仔第三次程分試成績超差 ...
樓主: Chanv
go

請問有無邊間直資中學仲收生,呀仔第三次程分試成績超差 [複製鏈接]

我估大約意思係,頭2次呈分無1次去到band1成績,甘第3次呈分要好努力才能攀到高分和拉勻去到band1組別(第1+第2+第3次呈分分數=大抽奬第1組別),所以每次呈分影响最大的是band尾和下個band頭果批,有可能升呢,反而一路守緊band1頭果批應無物影响.

原帖由 ydoris 於 11-3-21 10:33 發表
應該有機會升BAND1既,如果第三次成績大躍進,咁升哩應不是難事.阿女老師叫我自行進取D,都因為佢係邊緣人,怕佢第三次可以升哩...不知對不對??

原帖由 Chanv 於 11-3-20 17:21 發表
點解香港d教育制度咁差, 呈分試由五年級下學期至到六年級下學期,第三次呈分又咁遲,要在所有自行同直資學校停止收生先考,係都要d家長失晒預算,自行得唔得又唔公佈,要d家長擔心足20個月,香港人已經夠大 ...

完全同意,簡直塔糊塗....

十分同意。
要顧成績,又要有才藝。
終於等到面試信,面完再要等多幾個月至有結果,其間重有個非常刺激嘅大抽獎,真係比佢玩殘。

原帖由 joanyau111 於 11-3-25 16:48 發表

完全同意,簡直塔糊塗....

原帖由 mm0912 於 11-3-25 17:55 發表
十分同意。
要顧成績,又要有才藝。
終於等到面試信,面完再要等多幾個月至有結果,其間重有個非常刺激嘅大抽獎,真係比佢玩殘。

香港嘅教育制度簡直超低能,勁無羅緝, 令到所有家長同學生都要面對咁大壓力但係又好無助。再這樣下去, 全部傳統好學校都轉為直資, 而且變為只有經濟能力好兼且尖子學生的專利...在網上看到很多 Band 1學生家長都寧願選直資放棄抽獎, 咁係咪代表官津就要繼續縮班和跌 Band?!

回覆 1# Chanv 的文章

Chanv
不要灰心,聽你所說你囝囝可能還在BK1位,有沒有問學校,你囝囝現在BK幾?因頭兩次BK1而只是第三次BK2成績,可能還在BK1.
另方面叫囝囝加倍努力在第三期試考得好成績,用來七月和九月扣門用,九龍塘區BK1中學扣門位都很多, 聰之不要灰心.

原帖由 SL家長 於 11-3-31 13:13 發表
Chanv
不要灰心,聽你所說你囝囝可能還在BK1位,有沒有問學校,你囝囝現在BK幾?因頭兩次BK1而只是第三次BK2成績,可能還在BK1.
另方面叫囝囝加倍努力在第三期試考得好成績,用來七月和九月扣門用,九龍塘區BK1中學扣門位 ...

好多謝你,我有問學校,學校話仲計緊分,之後仲要交去教育局,等教育局計完分再通知學校,先知道.

1. 其實3次呈分都會計算的, 但因自行收生階段, 大部份學校完成了面試時, 第3次還未呈分的, 所以可能只考慮首兩次呈分的成績; 而大抽獎時, 所有呈分都會計算.

2. 問題在於自行收生階段, 學校又不能公布結果, 讓父母放心, 也不能減輕大抽獎時大家的壓力, 因是同時公布的, 又不知道是否自行收生階段已收, 或大抽獎時才收取, 所以意義不大.

3. 學生是否B1或其他組別則要比較往年派位時的比例, 才能估算是否B1生或其他, 故學生在選校時都是估估下. 組別邊緣的, 更是無所適從.

4. 在此情況下, 直資便會愈來愈有優勢, 因他們可先挑選學生(絕大部份的還是BAND 1生), 便是BAND 2 的直資, 也可以收取多一些的BAND 1 生, 來提升整體的水平. 所以相信在幾年後, 大部份的直資, 都能收到全數的B1生; 而資助的, 除非是傳統名校, 則都會收到一定比例的B2, B3生.

5. 個人相信B1中或尾的學生, 為免大抽獎時不幸派不到心儀學校, 也會優先選擇直資而放棄大抽獎. 我也是因此而為小兒選了直資.  而B1頭的學生較不受影響, 因大都會選擇傳統的直資或資助名校.

個人總結是現在的教育制度太差勁了, 會做成學校, 學生, 家長的分化及不安.

原帖由 Chanv 於 11-3-20 17:21 發表
點解香港d教育制度咁差, 呈分試由五年級下學期至到六年級下學期,第三次呈分又咁遲,要在所有自行同直資學校停止收生先考,係都要d家長失晒預算,自行得唔得又唔公佈,要d家長擔心足20個月,香港人已經夠大 ...

原帖由 Chanv 於 11-3-18 20:08 發表
請問九龍區有無邊間直資中學仲收生
成績由9x 跌落7x, band 1 尾跌落 band 2

Hi Chanv,

請問你查詢的直資學校, 有沒有任何回覆呢? 同病相憐, 可否 share ?

原帖由 fyung 於 11-4-3 22:19 發表

Hi Chanv,

請問你查詢的直資學校, 有沒有任何回覆呢? 同病相憐, 可否 share ?

因遲左,交了表也沒有任何回覆.要等到7月叩門.

回覆 1# Chanv 的文章

oh, 可是, 學校也接受你交表嗎? anyway, 你還是有抽獎機會的。祝好運 !

三十多年前, 我們考升中試, 中英數三科, 只要你勤力, 有上進心, 你可以入到名校, 有好的環境哉培,  但現在, 你要有錢比小朋友學習多樣技能, 家長辛苦, 小朋友辛苦, 而好多好的學校大多轉哂直資, 無錢唔駛諗.
有無人可以撥亂反正. 有無人讚成轉回升中試? 學生憑自己能力爭取, 唔好靠師兄幫你考banding, 唔好靠運氣大抽獎.

嗚嗚....我好心煩呀. 亞女依家小五, 我真係好大壓力. 佢讀緊40區, 請問有d 咩野直資學校可以做back up ? thx.

回覆 1# stanleya 的文章

想當年我都係就讀一間普通街坊小學, (因為唔係有錢女所以名小學根本唔會收我). 成績一直十名以內, 其實當年嘅父母點有時間理仔女讀書? 有書讀有飽飯食已經夠。但係自已就識得擔心派唔到好學校,然後很努力讀書, 結果升中試我變成全班第二, 重入咗一間英文中學 (當年係Band1尾學校, 現今已升Band 1頭)。唔似得而家D小朋友, 唔識得緊張自已之餘, 最惨重係D父母好似自已係度重讀小學, 不過比當年辛苦百倍。

原帖由 fyung 於 11-4-4 00:03 發表
想當年我都係就讀一間普通街坊小學, (因為唔係有錢女所以名小學根本唔會收我). 成績一直十名以內, 其實當年嘅父母點有時間理仔女讀書? 有書讀有飽飯食已經夠。但係自已就識得擔心派唔到好學校,然後很努力讀書, 結果 ...

請問點解我親戚的女兒咁快已經知道自行的兩間唔收,等抽獎?

呢套制度,我相信就係想達到求學不是求分數,並不鼓勵小朋友讀書。同時將名牌學校校應打散,將學生分區,推行就近上學。
唔知你地覺得制度是否成功呢?政府是否達到佢地的目的呢?

原帖由 do-re-me 於 11-4-4 00:35 發表

請問點解我親戚的女兒咁快已經知道自行的兩間唔收,等抽獎?

知道唔收唔出奇。

面試時老師已叫佢大抽獎時填回面試的中學為第一自願,呢個已經係暗示,其實好多學校在面試皆段都未能即時計算出收生名單,除非有2nd in。
第二教育局冇話唔比學校明示不收生名單,只係唔可以提前公佈收生名單,所有收生結果要待7月5日跟大抽獎同時公佈。因重有第3次呈分試未考,以免分心。
第三就係自己知自己事啦。

原帖由 goodenough 於 11-4-4 00:47 發表

知道唔收唔出奇。

面試時老師已叫佢大抽獎時填回面試的中學為第一自願,呢個已經係暗示,其實好多學校在面試皆段都未能即時計算出收生名單,除非有2nd in。
第二教育局冇話唔比學校明示不收生名單,只係唔可以提前公佈收生 ...

佢報荃灣官中無面試但已知道唔收,係唔係無希望?

原帖由 fyung 於 11-4-4 00:03 發表
結果升中試我變成全班第二, 重入咗一間英文中學 (當年係Band1尾學校, 現今已升Band 1頭)。

你所說的'升中試', 應該不是1977年前的升中試吧?

有得in,冇得in,而家都唔好理,專心做好餘下的工作,重有大抽獎等著你去填表。

原帖由 cow 於 11-3-21 09:20 發表
統一派位是計算三次呈分, 為何"如小朋友頭二次都不是band 1組別(至小要有一次是第一組別),第三次就一定無可能入band 1組別" ?

假若頭兩次程分,都唔係band 1組別,仲係band 2尾o既時候,到咗第三次就算考得好啲,但拉平均分數,可能都唔係band 1組別..
如果兩次程分係band 2頭,再加埋第三次程分考得好啲,平均分可能入到band 1組別,唔知我咁講有無錯??

‹ 上一主題|下一主題