用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行收生(第1輪計分)&考直資小學可同時進行? ...
go

自行收生(第1輪計分)&考直資小學可同時進行? [複製鏈接]

係咪同期進行但只可接納1個OFFER? 如自行先出結果, 註冊咗, 心儀直資之後先比OFFER, 仲可唔可以轉?

定係註冊咗津校, 直資已唔比位你?

請教請教!
   1    0    0    0

等我試下答:

自行階段可同時考直資及私校, 註冊左自行, 心儀直資收左可以轉.

注冊左直資唔可以參加政府第二輪地區抽奬

注冊左私校, 要看學校的個別政策, 部份可以參加政府第二輪地區抽奬.

有錯請指正.

醒目開學勳章 王國長老

係可以同時進行, 你可以一路玩政府派位一路考直資, 只需於有直資OFFER, 要註冊前記住呢句說話, 考慮清楚就可以了:
無論政府派位去到咩野STAGE(等結果又好已註冊又好等抽獎又好), 一決定去直資註冊, 就要即時簽UNDERTAKING交上EDB, 放棄政府派位(已有位都要即時放出黎, 未有位當然亦即時玩完)
不過你註冊左直資, 一樣可以O係6月去官津校叩門

原帖由 eggmama 於 11-3-18 06:19 AM 發表
係咪同期進行但只可接納1個OFFER? 如自行先出結果, 註冊咗, 心儀直資之後先比OFFER, 仲可唔可以轉?

定係註冊咗津校, 直資已唔比位你?

請教請教!

Thank you ALL 高人!
六月叩門要"大抽獎"公佈日之後先可以action定每間學校收portfolio日子都唔同?

醒目開學勳章 王國長老

理論上叩門應該係大抽獎公佈後
但亦試過有學校偷雞
你唔介意亦不妨早d send去, send左無壞既.....

You are super!
Then apart from 等校長&寄掛號,仲要點做portfolio先避免成廢紙?

醒目開學勳章 王國長老

其實寄左去, 校長睇唔睇, 真係無人知(無論果間係咩類型學校)
舊年都有一間直資, 出左結果後, 通知reject家長可以去拎返d申請資料, 有家長去拎, 發現自己珍而重之叫幼稚園校長寫既推荐信, 根本未開封..........家長當然好失望啦
亦有家長分享過, 好想入一間好出名既女校, 不停寫不停寫, 咩都講, 講天氣講國情, 最後都成功打動到校長
我只可以話, 唔試就無機會lor
原帖由 eggmama 於 11-3-19 07:53 PM 發表
You are super!
Then apart from 等校長&寄掛號,仲要點做portfolio先避免成廢紙?

Hi Charlotte_mom,

Can you tell me if my kid can attend the local P.1 procedure since he will be in ESF P.1 in the coming Sept.??  As the ESF p.1 is equal to K.3 of local Kinder, will he be qualified for attending the local stream application??

Please kindly share your opinon and comment.

Thanks a lot.
Homabb

原帖由 Charlotte_mom 於 11-3-18 18:10 發表
係可以同時進行, 你可以一路玩政府派位一路考直資, 只需於有直資OFFER, 要註冊前記住呢句說話, 考慮清楚就可以了:
無論政府派位去到咩野STAGE(等結果又好已註冊又好等抽獎又好), 一決定去直資註冊, 就要即時簽UNDERT ...

醒目開學勳章

我知你說那一間

原帖由 Charlotte_mom 於 11-3-20 22:22 發表
其實寄左去, 校長睇唔睇, 真係無人知(無論果間係咩類型學校)
舊年都有一間直資, 出左結果後, 通知reject家長可以去拎返d申請資料, 有家長去拎, 發現自己珍而重之叫幼稚園校長寫既推荐信, 根本未開封..........家長當 ...
‹ 上一主題|下一主題