用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2歲好不好坐校車?
go

2歲好不好坐校車? [複製鏈接]

你又點睇?
   0    0    0    0

我都有些擔心呀!

我真係唔敢,一個媬母跟本睇唔到咁多細路,兩歲太細了,下年阿囝K1才會考慮。

原帖由 pretty_wife 於 11-3-17 14:02 發表
你又點睇?

我囡囡歲半已經開始坐校車啦

初初有d擔心,但原來好ok,小朋友都好開心!

我都唔係太放心,所以N1在屋企樓下讀,唔駛搭車同方便適應人生第一個返學階段
嚟緊今年K1先開始比佢搭校車~

原帖由 pretty_wife 於 11-3-17 14:02 發表
你又點睇?

初初我都有d擔心,不過之後發現是好好的,會獨立d

車程唔係太遠都ok

有好有唔好.....
好: 係上交車個吓就同媽咪分開, 小朋友快d獨立, 唔會係學校唔俾媽咪走!
與同學仔玩嘅機會多左, 人際關係會好d...

唔好: 如果係私人校車, 車速會好快, 危險!
但如果係學校車, 問題會冇咁大, 定時d, 安全d...!!

不過我覺得如果可以俾到時間親自接送, 真係唔好坐校車, 一來親子關係好d, 二來老師影像好d....

無問題啊,但要看安全+服務質素

都主要係安全考慮, 依家好多保姆車都係無裝安全帶, 一撞車就係波仔咁拋, 你點睇? 同埋你知唔知個姨姨會唔會好小心咁睇住你個小朋友? 我見個有D好負責任既, 會特別抱住個最細既BB, 有D就真係自己坐埋一邊, 濶佬懶理, 個司機架車態度又有幾安全? 你對個服務知幾多? 安全既細心既有愛心既, 都可以考慮交託, 都係考慮, 因為始終係車上, 空間有限, 又可能隨時迫好多個響度, 所以有心無力呀!

原帖由 V.G 於 11-3-21 18:13 發表
都主要係安全考慮, 依家好多保姆車都係無裝安全帶, 一撞車就係波仔咁拋, 你點睇? 同埋你知唔知個姨姨會唔會好小心咁睇住你個小朋友? 我見個有D好負責任既, 會特別抱住個最細既BB, 有D就真係自己坐埋一邊, 濶佬懶理,  ...

I sent my daughter to take school bus alone when she was 2 yrs old.  Luckily, the auntie on the bus is very nice, and seems to really takes care of the kids.  I saw her buckle up my daughter once she gets on the bus.

At the begining, my daughter did cry when she gets on the bus, but after a few days, she was totally fine and waves me goodbye

for me, 2 years old is too small.

原帖由 ccssww22 於 11-3-22 08:43 發表
返學個程個ee好好, 都放心比佢坐.

放學個程是另一個ee, 佢唔理小朋友, 啊仔又鍾意放學時係校車到訓一陣 (冇安全帶). so放學叫工人接!

mmm........no seat belt is a bit dangerous wor!  I thought it is compulsory for all the school bus to be equipped with seat belts for kids??!!

原帖由 agugi 於 11-3-21 21:21 發表
for me, 2 years old is too small.

In my case, i think letting my 2 year old daughter take a school bus is probably safer than my maid taking her to school by bus/mini-bus, especially on a rainny day.

真係case by case. 我個囝,今年一月份(2歲另2個月)就比佢坐校車啦! so far, 都幾好, 唔晒行太遠, 落兩又唔驚. 上落車, 係正我屋企樓下, 放心過工人同佢返學. 校車司機同ee, 都幾好!

雖然暫時並無強制要求校巴所有座位都有安全帶
不過,d旅遊巴公司老細話,依家大部份的校巴/保母車每個座位都有安全帶,否則根本無學校肯租用
如果架車真係無安全帶,一定要同學校反映

原帖由 V.G 於 11-3-21 18:13 發表
都主要係安全考慮, 依家好多保姆車都係無裝安全帶, 一撞車就係波仔咁拋, 你點睇? 同埋你知唔知個姨姨會唔會好小心咁睇住你個小朋友? 我見個有D好負責任既, 會特別抱住個最細既BB, 有D就真係自己坐埋一邊, 濶佬懶理,  ...

我個女2歲1個月開始坐校車返學, 佢不知幾開心, 從來無喊過, 仲會同我BYEBYE, 我建議先讓小朋友放學坐校車, 坐1星期, 然後先開始埋返學都坐校車, 我2個小朋友都係咁安排, 完全無喊過, 係頭一個月校車費唔抵囉, 因為坐得唔多次數, 但你要訓練佢就要咁架喇

JHsBB seems have some tricks wor~ thx for sharing.. ; )  ppl said school bus seat is limited..can't easy to have one...is that true?
‹ 上一主題|下一主題