用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園同職業的關係
go

幼稚園同職業的關係 [複製鏈接]

你以前讀那一間幼稚園, 現在/最後的工作是什麼? 不如大家分享下....
   0    0    0    0

本人讀跑馬地聖保X (已沒有了)幼稚園, 感覺麻麻, 老師很cool , 最後職業是做培訓工作

醒目開學勳章 貢獻勳章

油塘邨某摺埋咗嘅KG
e+~ 做緊"打雜"經理
恐龍家

葵芳邨已清拆了的屋邨幼稚園
依家是一個無聊家庭主婦,等阿囝放學。

原帖由 pretty_wife 於 11-3-17 13:56 發表
你以前讀那一間幼稚園, 現在/最後的工作是什麼? 不如大家分享下....

我都係油塘邨某摺埋咗嘅KG wor!
e +做緊"打雜"@ 屋企!

{quote]原帖由 小曳人 於 11-3-17 14:11 發表
油塘邨某摺埋咗嘅KG
e+~ 做緊"打雜"經理 [/quote]

荔景某摺埋咗幼稚園.
現職'打雜'老闆一名 (software house)

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 lala229 於 11-3-17 14:29 發表
我都係油塘邨某摺埋咗嘅KG wor!
e +做緊"打雜"@ 屋企!

哈哈~ 會唔會係校友呀?
葛師師範班同學會幼稚園呀!
恐龍家

培道幼稚園....
宜加係極有智慧, keep得極好的靚媽一名....

係ar..係ar..我都係葛師師訓班同學會幼稚園ga!

原帖由 小曳人 於 11-3-17 14:48 發表

哈哈~ 會唔會係校友呀?
葛師師範班同學會幼稚園呀!

讀過兩間幼稚園, 一間係港島東區 (摺左的)
另一間係跑馬地都okay的kg.
而家的職業係教師.

觀塘區,連個屋村都拆埋兼我都唔幾得叫咩名的kg,現職老套師奶,哈哈~~~~~

其實我好有少少估到你呢個topic係咩目的, 其實我可以話比你知, 一個人最後係咩職業, 影響最大的應該係小學升去咩中學, 以前個年代唔同而家, 而家係, 你入咩幼稚園好影響你入咩小學, 又再影響你入咩中學, 但以前係大部份家長都係靠政府派位入小一, 好壞(學生)參半, 靠就靠家長的教育水平背景, 仲要睇下果個家長搵錢多唔多, 肯唔肯投資落個小朋友身上

好似我前果排響facebook搵返一班小學同學, 我以前間小學係屋村學校, 如果家長係有心培育下一代, 就好似我一個小學同學咁, 去左美國耶魯大學教音樂, 有d就做左健身教練, 有d就做社工, 有一個有少少家底的, 就成家搬左去美國, 響果邊定居結婚生仔, 好似我屋企人, 完全唔肯花時間金錢在我&我哥哥身上, 我而家就做了一個好普通的秘書, 但同樣地, 我哥哥反而學有所成, 高薪厚職, 其實讀咩kg都唔係好大的問題 (以前果個年代), 影響最深遠的係, 性格有時真係決定命運, 若果家長肯投放時間金錢在小朋友身上, 定必更事半功倍

看完個topic, 就係等類似你的回覆!

原帖由 karaqueenie 於 11-3-17 17:56 發表
其實我好有少少估到你呢個topic係咩目的, 其實我可以話比你知, 一個人最後係咩職業, 影響最大的應該係小學升去咩中學, 以前個年代唔同而家, 而家係, 你入咩幼稚園好影響你入咩小學, 又再影響你入咩中學, 但以前係大 ...

如果可以入了心儀的幼稚園, 又有多少成把握入到心儀的小學? 唔計一條龍

Half half chance, depends on your luck! My friend's son didn't enter any so called famous kindergarten. However, he is now studying in a famous primary school. Now, he needs not just luck but more efforts to be promoted into his own secondary school. Therefore, don't have to worry too much about kindergarten. It's just a beginning! Who knows the future! Just try the best!

回覆 4# karaqueenie 的文章

我都認同小學升中學這階段影響較大,目標會明確d。

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 pretty_wife 於 11-3-17 22:52 發表
如果可以入了心儀的幼稚園, 又有多少成把握入到心儀的小學? 唔計一條龍

呢個年代,有無把握心儀嘅小學,我覺得同KG無關係,係同家長嘅條件嘅關係大d (我講官津校~)

我就係無把握,先要諗私校,希望靠後天嘅幫助,阿仔靠自己嘅實力去考學校!
恐龍家

Agree!

原帖由 karaqueenie 於 11-3-17 17:56 發表
其實我好有少少估到你呢個topic係咩目的, 其實我可以話比你知, 一個人最後係咩職業, 影響最大的應該係小學升去咩中學, 以前個年代唔同而家, 而家係, 你入咩幼稚園好影響你入咩小學, 又再影響你入咩中學, 但以前係大 ...

agree too!

‹ 上一主題|下一主題