用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Please give me your comment.
go

Please give me your comment. [複製鏈接]

請比D意見!

阿女鍾意一間Band 1 中, 我想佢入一間Band 1 頭(同阿仔一間, 一齊考試及放假, 安排家庭活動易D, 用番D卷溫習和舊書可用), 所以呃住佢話報咗自行Band 1 中第一, Band 1 頭第二(其實剛相反). 早前, 阿女面試咗心儀那間, 佢勁鍾意, 反而唔鍾意Band 1 頭那間(因驚太多勁人, 唔較人叻, 又驚同阿哥比較), 最後佢仲知道我呃佢, 雖收到Band 1 頭 interview letter, 但話唔去面試, 怕收咗無得入鐘意間. 其實, Band 1 中面試嗰日, 校長比晒暗示(非常清楚), 應超過90%會收, 你們會怎決定, 若是去interview, 入咗一間佢唔鐘意的, 讀得唔happy會怨我一世, 請比D意見.
   0    0    0    0

She may just doesn't want to be in the same school with her brother.  This happens sometimes.

原帖由 eist212 於 11-3-16 19:07 發表
請比D意見!

阿女鍾意一間Band 1 中, 我想佢入一間Band 1 頭(同阿仔一間, 一齊考試及放假, 安排家庭活動易D, 用番D卷溫習和舊書可用), 所以呃住佢話報咗自行Band 1 中第一, Band 1 頭第二(其實剛相反). 早前, 阿女 ...

係我想兩個同一間, 除了你提的因素外, 我覺得兩個互相可以監察效應, 起碼無咁易拍拖.

我會尊重個女的意見, 佢自己唔想讀個間, 入到去都未必俾心機讀

我有唔少親戚朋友, 佢地兩個仔女都唔會讀同一間中學, 直情係頭3個志願都唔同

回覆 1# eist212 的文章

一開始你錯失了跟女兒好好溝通, 未有共識時繼而呃佢, 將心比己, 你會點呢? 但事已至此, 建議你要平心靜氣(或跟女兒比較聽講的親友一同)與女兒了解和分析大家不同的觀點, 盡量再收集多D學校資料, 最好有兩間在讀既同學(除哥哥外)比多D學校情況作為參考, 記住小朋友既意見都需要尊重, 希望大家客觀D和從整件事處理過程中學習, 結果如何, 大家都要欣然面對, 升中只是人生中一個階段, 大家一起努力.一同學習, 加油呀! BEST WISHES!

非常同意One-Mama的說法,努力吧!

各位, 多謝你們的意見。我當初因未能和女兒達到共識, 又見她成績有了大進步及想同阿仔一間, 故選了Band 1 頭哪間. 但為免她入咗唔happy, 成日怨我, 我傾向尊重其意願, 且佢都唔鍾意同阿哥比較. Thanks a lot. Wunma please check pm.
‹ 上一主題|下一主題