用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 讀根德園小朋友其實開唔開心?
go

讀根德園小朋友其實開唔開心? [複製鏈接]

咁細個就咁谷,小朋友會唔會唔鐘意返學? 而家個仔民生收左,家姐都係讀緊,佢都開心架,不過一上小學就可能好辛苦喇。今日根德打嚟話收左我個仔,攪到十五十六....
   3    0    0    0

開始call waiting啦?
我囝囝係活躍型, 但都好鍾意返KV架!
仲好鍾意默書同做paper,
不過就唔鍾意做重複抄寫嘅功課lor!
其實KV並唔係外傳咁刻板,
老師好有辦法, 可以令小朋友好輕鬆咁學到好多野!
個人認為for 男仔, KV係好好嘅選擇!
(女仔有幾間好好嘅一條龍可以選擇)

原帖由 yijing 於 11-3-14 23:04 發表
咁細個就咁谷,小朋友會唔會唔鐘意返學? 而家個仔民生收左,家姐都係讀緊,佢都開心架,不過一上小學就可能好辛苦喇。今日根德打嚟話收左我個仔,攪到十五十六.... ...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

如果真係返學都返得唔開心, 就唔會咁多年都咁多人報......

其實你都係想搵個"答案" 等你易D取捨MS 定 KV

其實你大女都讀緊MS, 點解唔比埋仔仔讀呢? 如果你係怕讀左MS 上小一會辛苦, 咁點解你又會驚KV 教得深小朋友好唔開心呢? 咁咪好矛盾. 如果唔係KV 教得深, 上小一點會咁快適應到.

樓主可以問下e+pn老師意見,我囡囡家中活躍型,外出觀察型,最後接受老師意見去kv. 其實妺妺很期望返家姐kg,遲d我要諗諗點同佢講,樓主都要考慮下lei個問題.

我仔讀kv超開心
前星期五家長日不用上課, 他居然跟我說:上少一日堂咪學少一個字!!!我實在佩服kv
但樓主大女在ms, 那還是兩姐弟一齊讀比較好

KV 英文程度點樣架? 多唔多英文堂上? 同KM比較邊個好?

hahaha...好精句~~!

回樓主:
我大仔係民生小讀小一, 的確有點辛苦, 但我唔可以sure係咪真係民生小一課程深...因為我又唔覺得太深, 但係有點比同年難!
我大仔唔係k1開始讀, k3至插班, 可能因為咁, 佢跟得辛苦d, 我見佢d同學跟得上呀~!
好似上次考試咁, 我大仔成績ok, 90分平均分, 但考全班26, 所以我諗由k1開始讀的小朋友會好d....

老實講, 讀小學就係辛苦的, 唔只小朋友, 大人都係...

宜加你小朋友還細, 未去到一齊溫書做功課嘅階段, 一個小學生已經好煩, 兩個會din左, 所以你要評估自己有冇耐性同心機教兩個小朋友讀課程深的學校。
一間超班小學對家長的壓力唔係在於功課/課程, 而係同學仔d成績, 所以真係要諗清楚~~!

我細仔都係民幼k2, 你都知每日係1-2份功課, 但竟然要抽問小朋友, 我上學期中左焦, 冇幫細仔溫書(因為大仔剛上小學, 全力谷佢), 所以下學期, 我同佢自加公文英同數, 再加珠算, 希望幫佢追番...
功課一多, 我細仔都有d面色, 有時見佢真係辛苦, 我就減功課。
讀功課唔多的學校有個好處, 你可加功課俾佢, 多d唔同種類的活動可以學, 見辛苦又可以減量, 唔洗同學校交代, nice~!

原帖由 dlmcdlcl 於 11-3-15 00:54 發表
如果真係返學都返得唔開心, 就唔會咁多年都咁多人報......

其實你都係想搵個"答案" 等你易D取捨MS 定 KV

其實你大女都讀緊MS, 點解唔比埋仔仔讀呢? 如果你係怕讀左MS 上小一會辛苦, 咁點解你又會驚KV 教得深小朋友 ...

................................................

好彩我認識朋友的仔女讀梗KV,如果唔係見網上的負面分享,上當年都未必決定讀。K1 下學期每日只得一樣功課,如專心做,10分鐘內便可做完。

除了冇旅行外,KV有sport day,生日會,主題project,show & tell,電腦堂等等。我們所認識的KV學生,都喜歡上學。而老師真的好有經驗和方法,教到小朋友守規則,有禮貌。

原帖由 linglingli 於 11-3-16 22:50 發表
首先我知有好多KV FANS, 但我都要講句真話,
我家人小朋友讀緊KV K1, 都現在都唔係好鍾意返學, 有時仲會哭, 功課係好多, 小朋友唔鍾意做功課, 所以唔係好鍾意返學, 有時咩學校都係要配合小朋友性格會好些:i ...

K1  1日1樣功課都叫做好多嘅話, 咁你句真話真係好真囉

我都係KV 前兩天CALL WAIT 話收我仔仔,下個星期前要寄cheque..原來唔止要比留位費, 仲有雜費要一起比, 同埋一d自動轉帳的同意書, 如果到時讀, 咁樣係咪要去銀行做cancell 之類..??? 其實我現在還心大心細呢..因為我想佢讀一條龍, 但都係等佢地call wait...而我現在阿仔讀緊的PN 老師又好有愛心, 真的很難選擇...

KV K1上學期只有在尾段個幾個星期五有一樣連線功課.  下學期只是一日一樣.  比其它有學卷的少很多啊!  如您家人的小朋友讀緊KV K1唔鍾意做功課及不喜歡返學. 這樣會影響他將來對學習的興趣.   我想您應叫您家人為小朋友想想, 不應再留在KV 了, 因K2每日有三樣功課, 還有每星期的默書....我想您要勸服您家人找一間沒有功課的幼稚園才可.

原帖由 linglingli 於 11-3-16 22:50 發表
我家人小朋友讀緊KV K1, 都現在都唔係好鍾意返學, 有時仲會哭, 功課係好多, 小朋友唔鍾意做功課, 所以唔係好鍾意返學, 有時咩學校都係要配合小朋友性格會好些:i ...

唔鍾意做功課未必一定是kg問題,我都遇見過兩個唔鍾意做功課既sc學生,咁5通話sc5好咩(sc家長5好意思先攞左sc做比較).讀得程度高的kg就預左功課多ga la,不過一d讀過kv既mami話k1 5會比其他kg多好多.

K1 得一樣功課咋喎.

會唔會係你家人額外比好多興趣班小朋友上??

原帖由 linglingli 於 16-3-2011 10:50 PM 發表

My son was graduated from KV 2 years ago, and is now in P.2 in MS. He is a super active boy, but he enjoyed going to KV very much! KV is suitable for me as I'm a working mom.

KV can build a good foundation for primary school, my son's academic performance was rather good now.

原帖由 小克 於 11-3-19 10:04 發表
VERY UNHAPPY.
KV is not a happy school.  It is a good for Primary 1.
See what you need.

????????????????你小朋友不喜歡上KV ???

可能真係每個小朋友性格唔同,
不過我個仔係超級活躍型,
k1讀有學劵活動教學幼稚園, 未寫過中文字;
k2轉去kv, 1日3樣功課, 又要默書同測驗,
但佢適應得好好, 仲話鍾意kv多過之前嗰間學校添!

原帖由 小克 於 11-3-19 10:04 發表
VERY UNHAPPY.
KV is not a happy school.  It is a good for Primary 1.
See what you need.
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

如果final唔讀, 雜費的用品/書本可以取回, 校服可以唔訂住(如果唔怕最後無校服番學).

銀行cancel張form: 如果confirm左學校知你唔讀, 佢地唔會扣你錢, 張form自動失效.  如果驚, 就自己去銀行cancel.

原帖由 cherry_bird 於 11-3-17 09:19 發表
我都係KV 前兩天CALL WAIT 話收我仔仔,下個星期前要寄cheque..原來唔止要比留位費, 仲有雜費要一起比, 同埋一d自動轉帳的同意書, 如果到時讀, 咁樣係咪要去銀行做cancell 之類..??? 其實我現在還心大心細呢..因為我 ...
~easybring~

學校多功課, 會谷, 不嬲都知架啦.

邊d學校係for practice, 邊d係心水, 自己心中都有數啦, 有個list架啦, 況且當初去考k1時唔係想學校收架咩?  而家仲要諗d咩?
‹ 上一主題|下一主題