用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 基督教崇真中學(長沙灣)面試
go

基督教崇真中學(長沙灣)面試 [複製鏈接]

Does anyone have any information?
   0    0    0    0

英文筆試,普通話及英文對答,介紹自己

好簡單,,,一般對答!
無筆試!!
只係先預備紙筆及問題,你諗掂可以用紙筆先寫低,再去下一間房時,老師會問,你可將先前預備好o既答案去回答,,,你唔寫都得,,所以唔可以叫筆試!!

阿女話好輕鬆~~期本無乜難度!
家長就喺另一大房見校長,每人講出一個揀呢間學校的原因及介紹自己個小朋友係來自邊間小學!!都係好輕鬆!!

基本上我覺得你依程序去申請面試,交齊文件,依時去面試就可以(改時間亦可,我都改左兩次,佢地無問題的)
而且小朋友面試過程無壓力!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

呀仔考時,話有一張英文問答題紙,需要以自己意見用英文回答,呀仔都話答得很輕鬆.

原帖由 cameo 於 11-3-13 19:03 發表
好簡單,,,一般對答!
無筆試!!
只係先預備紙筆及問題,你諗掂可以用紙筆先寫低,再去下一間房時,老師會問,你可將先前預備好o既答案去回答,,,你唔寫都得,,所以唔可以叫筆試!!

阿女話好輕鬆~~期本無乜難度!
家長就喺另一 ...

Then any comment on this school (as far as academic standard and discipline are concerned)?

原帖由 yildary 於 11-3-13 11:11 發表
Does anyone have any information?

親戚家住鄰近, 見小朋友行為痳痳.

原帖由 yildary 於 11-3-14 12:41 發表
Then any comment on this school (as far as academic standard and discipline are concerned)?

band 2 !!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

原帖由 cameo 於 11-3-14 19:52 發表

band 2 !!

* 但有d人又話這間學校是不錯的選擇啊. 至於是否band 2, 真係見仁見至啦!

I lived nearby and the behaviour of the students of this school is quite bad.

回覆 7# cameo 的文章

Dear Cameo ,

那,你女兒考到了嗎?
我女兒及同學係九龍塘區小學band 1 中生,面試時亞女都話easy,冇難度,點知都係waitinglist,我想這間學校收生水準都好高,和有很多崇小的學生interview,不過我有個friend 個仔就係度讀,佢話一班裏面,中、英、數全科合格的只有幾個,前幾年F.1仲有30幾人留班,收生標準咁高,點解成績會係咁!

How bad are they?  Did they do something like smoking and talking loud?

原帖由 genpub 於 11-3-15 18:20 發表
I lived nearby and the behaviour of the students of this school is quite bad.

之前聽講聖經不合格都要留班,每月要3千幾學費,雖然我住附近也不考慮。

原帖由 vanvan 於 11-3-15 20:57 發表
Dear Cameo ,

那,你女兒考到了嗎?
我女兒及同學係九龍塘區小學band 1 中生,面試時亞女都話easy,冇難度,點知都係waitinglist,我想這間學校收生水準都好高,和有很多崇小的學生interview,不過我有個friend 個仔就係度讀 ...

我地小學同區喎,,,
其實校內成績不能作準呀,除非你本身同入面個學生都熟,睇過D卷知程度去到邊啦,,,就算津校,同樣有呢個情況出現!
我女應該係第一批收左,因我都好早收到取錄通知,老實講,我女成績表上面無科係A呀,所以校內成績呢D野,莫講話中學,小學亦有此情況..
不過你個女喺九龍城band 1生,你首選呢間??呢個網本身banding高d,就算真係只打算考慮直資,咁你有冇去in埋匯基東九龍,學費差不多,但口碑,成績,校風都似乎係好過崇真???我都有in埋匯基東九龍呀!
只於校風呢d,見人見智啦,,,例如你係讀開傳統女校,咪會有較大比較囉,,,,
人地收唔收,你揀唔揀,真係個個case唔同,無話好唔好,只有啱唔啱o架咋,,,我唔去註冊但唔代表間學校係差,亦唔想影響左真係啱讀而又考慮緊o既家長!

原帖由 suzannesut 於 11-3-15 17:33 發表

* 但有d人又話這間學校是不錯的選擇啊. 至於是否band 2, 真係見仁見至啦!

佢無公開會考成績,,,就算喺面試當日校長亦唔講,,,,
band 2係外面估計,,,
band 1就從未聽過~~
不過無人話band 2就代表差,只係大家都需要搵一間啱讀o既學校,所以大概知道一間心儀中學所屬banding都係必要啊
‹ 上一主題|下一主題