用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大埔沐恩中學 -今日面試,竟然是要考筆試!! ...
樓主: tungtungma
go

大埔沐恩中學 -今日面試,竟然是要考筆試!! [複製鏈接]

謝謝各位的意見! 及ricetaster 說得對, 為維護一個公平及合理的口試平台, 家長應該投訴這中學!!

查詢及投訴電話(教育局中學學位分配組): 28327740 或 28327700.
**或直接打 28327646 (朱小姐)
:-D

"沐恩中學 說只是比張紙學生寫低D重點,方便學校問口試問題時作答, 沒有用作評分...."

亞仔一考完又聽完佢講, 我都心存疑問? mug 可以咁"take note" ga 咩?

我都係怕誤會咗間學校, 所以都問清楚亞仔份note 上有無要求佢地mark 名 & 之後份"note" 的去向?  

亞仔話係有mark 名, 最後份"note"要交回老c.  我的問題是, 既然係note, 何解要mark 名, mark 名都唔係最要, 最重要係之後點解係"收note" 而非即時毁掉呢?

用心都好明顯! 雖則我對小兒好有信心, 但原則問題, 咁小的問題都處理得唔好加上係家長會上, 那位已做咗几年的"校長"十問九唔識答, 有八成都係交咗個波比d 主任, 老c 代答, 係我心中的印像都已唔多好, 我認同老c 的素質係唔錯, 但係當事人領導低下實在扣咗好多分, 真係派唔到的話我都唔認為係損失.

好似話嚟緊的日子又見一批考生wor! 有無人知呢?

原帖由 tungtungma 於 11-3-15 18:10 發表
與同學仔媽咪傾完電話, 原來有很多媽咪都對 沐恩中學 的面試(口試)有懷疑, 其中有媽咪已打電話去教育署詢問, 而教署亦已作出調查, 要求 沐恩中學 交出試題及面試分數表及作出解釋.  雖然 沐恩中學 說只是比張紙學生 ...

原帖由 縉媽 於 11-3-17 13:35 發表
"沐恩中學 說只是比張紙學生寫低D重點,方便學校問口試問題時作答, 沒有用作評分...."

亞仔一教完又聽完佢講, 我都心存疑問? mug 可以咁"take note" ga 咩?

我都係怕誤會咗間學校, 所以都問清楚亞仔份note 上有無 ...

沐恩個校長我都覺佢吾係好得,不過聽講佢會退休啦!!!
但沐恩兩個副校長同其他老師都好有經驗,據我所知大部份老師質素都好好,所以我對沐恩好有信心,相信佢依然係一間好既中學.

名人不作暗事, 我係好唔欣賞個"動機"啫, 還要自圓其說, 比著我係校內楂fit 人, 係咁多已有齊的"配套" 下, 我都會找機會主動望吓"配套"內有無人中鳯 / 人中龍la...

而e d "配套" 係"人為"上得來的!

p.s 請問知唔知亞伯伯几時退休呀! 真係由第一次接觸, 我個心都不斷問緊e個問題! 咁好彩亞仔入到, 佢又咁好彩仲未退得休or extend 的話咁咪.......

原帖由 wai-ma 於 11-3-17 14:11 發表
沐恩個校長我都覺佢吾係好得,不過聽講佢會退休啦!!!
但沐恩兩個副校長同其他老師都好有經驗,據我所知大部份老師質素都好好,所以我對沐恩好有信心,相信佢依然係一間好既中學. ...

係吾係今年退休就吾緊限定,(如吾係今年都係明年)但我有個朋友個仔係沐恩讀,佢話學校運作無問題,校長外表好似吾係好得,但並不代表佢真係吾得,而且佢領導下沒有影響學校各方面運作,我覺得你不用太擔心,因真正在課室教學生既係老師,而沐恩老師質素係高既,教出既學生都一定好.

唔該晒!

原帖由 wai-ma 於 11-3-18 10:26 發表
係吾係今年退休就吾緊限定,(如吾係今年都係明年)但我有個朋友個仔係沐恩讀,佢話學校運作無問題,校長外表好似吾係好得,但並不代表佢真係吾得,而且佢領導下沒有影響學校各方面運作,我覺得你不用太擔心,因真正在課室教 ...
‹ 上一主題|下一主題