用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大埔沐恩中學 -今日面試,竟然是要考筆試!! ...
go

大埔沐恩中學 -今日面試,竟然是要考筆試!! [複製鏈接]

大埔沐恩中學 - 今日面試, 竟然是要學生考筆試!!
中文英文都要考.
請問不是不可以考筆試的嗎????  
是不是教育局改了可以筆試嗎呢????
   2    0    0    0
:-D

冇聽過可以筆試了喎!真係用試卷嚟考?
等我再問下人了解下先.

大埔沐恩中學今日面試,
筆試及口試,
整個面試流程要用1小時30分鐘才完成.
可以考筆試嗎??  

醒目開學勳章

咁仲要唔要面試?

沐恩中學 今日已 面試(中英文)+ 筆試(中英文).

以下資料來自教育局網頁:
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=1565&langno=2

2009/2011年度中學學位分配辦法
(適用於2011年9月入讀中一)
常問問題

(3) 問 家長應怎樣為子女選擇合適的學校?

答 家長應對學校作全面的考慮,例如學校的辦學理念、傳統特色、班級結構、發展和運作等,以衡量學校能否配合子女的能力、性向及興趣,從而作出適當的選擇。
各中學會因應本身的辦學理念和特色,訂立收生程序、準則及比重。學校所訂定的準則及比重,必須公平、公正、公開以及合乎教育原則,並須預先向外公布,例如:在學校當眼處張貼、以書面形式提供給每一名申請人、上載於學校網頁或列載於《中學概覽》內。學校可以安排面試,但不可以設任何形式的筆試。

學校可以安排 面-試,但不可以設任何形式的筆試。

原帖由 tictactoe 於 11-3-12 22:24 發表
以下資料來自教育局網頁:
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=1565&langno=2

2009/2011年度中學學位分配辦法
(適用於2011年9月入讀中一)
常問問題

(3) 問 家長應怎樣為子女選擇合適的學校?

答 家長應對學校 ...

如果係咁, 應該不會是一間好中學了....

應該要去投訴佢啦!

不是筆試,只係叫你睇完篇文章,自己寫低D重點,方便佢問你口試問題.

我知道佢只係有篇文章,入面無問題或其他野要作答,佢先比篇文章你睇一陣,話你可以用筆寫低重點,跟住你先入房見老師,老師會就文章內容問你問題,只係口試.

原帖由 alice44 於 11-3-14 11:21 發表
應該要去投訴佢啦!

冷靜d!d學校唔會筆試錦傻的!他們間間都只會用"口"來考中,英,數的.
我聽聞沐恩是大埔區中一所很好的band 1英中,老師也很有愛心的.
[img align=left]http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/kawingmummy/detail?.dir=d907&.dnm=ccec.jpg&.src=ph[/img]

呢個CASE唔算係筆試.  驚學生唔記得, MARK重點O者.

有間直資, 一入場用電腦考英數2幾條, 都唔知係咪叫筆試, 因為都冇用筆, 只是用COMPUTER作答.  直資係咪可以用筆試架?

我所知的是:  
英文:
題#1: 比篇有頭無尾的文章你睇, 比張紙你, (在紙上你要寫名及寫學校名), 再要你寫完個故事/文章.
題#2: 要你寫你父母做什麼的工作及個人資料/興趣/個性等的自我介紹.

中文: 給你"四字成語"的圖片. 要小朋友寫出是什麼成語及解釋.

*如像有說只是比張紙你寫低D重點,方便佢問你口試問題??  
*咁點降要小朋友寫名及學校的英文名??  小朋友在小學裹考"口試"都不會比你寫完再問啦. 考完後張紙又吾比取走, 學校收了. 如 學校之後再根據你張紙寫的比分,你都吾會知啦!!

大埔其他英中, 如 莫壽增/迦密柏雨/恩主教 的面試都不是這樣子的, 真的只是口試, 整個面試過程都只用約半小時, 小朋友的面試"口試" 時間都只需10至15分鐘便完了.   

我覺得沐恩這樣做已是考"筆試"+"口試" 了, 所以才問問大家是不是改了可以考筆試.

我覺得已經係筆試, 因為筆試嘅基本元素都有齊, 為維護一個公平及合理的口試平台, 家長應投訴

原帖由 tungtungma 於 1。1-3-15 02:00 發表
我所知的是:  
英文:
題#1: 比篇有頭無尾的文章你睇, 比張紙你, (在紙上你要寫名及寫學校名), 再要你寫完個故事/文章.
題#2: 要你寫你父母做什麼的工作及個人資料/興趣/個性等的自我介紹.

中文: 給你"四字成語" ...

我朋友個女在沐恩讀,她說自行用筆試己經有好幾年

我個仔都有考沐恩,但我所知不是這樣,如你認為有問題,應去教育局投訴.

與同學仔媽咪傾完電話, 原來有很多媽咪都對 沐恩中學 的面試(口試)有懷疑, 其中有媽咪已打電話去教育署詢問, 而教署亦已作出調查, 要求 沐恩中學 交出試題及面試分數表及作出解釋.  雖然 沐恩中學 說只是比張紙學生寫低D重點,方便學校問口試問題時作答, 沒有用作評分.
*(學校有沒有將學生的手稿另加在評分表上或巧立名目地評分, 根本不得而知, 只有學校自己知了.)

** 而教署回覆這媽咪, 說已向 沐恩中學 嚴正地說明學校在自行收生階段不得要求學生拿筆書寫任何嘢的.  沐恩 現在的做法無疑已是遺反規則. 並嚴正地指示學校下年不得再用這種方法進行面試(口試), 不可要求學生帶文具或提供文具面試.

係 我個仔都係今年考, 同上面家要講的情形一樣, 要in 1 hours 30 minutes
‹ 上一主題|下一主題