用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Janice
go

直資 - 李宗德 [複製鏈接]

Re: 直資 - 李宗德

Dear all:
e-mail 已寄出,請查收.

eto,

收到了, Thank you!

830mama 寫道:
各位有小朋友在李宗德讀書的mami:

想請教各位mami 報名時需要注意或要帶備甚麼資料, 如profile 等等. thanks

I want to know also.

delete

Dear eto,
可唔可以e-mail多份書單比我呀!Thank you!

nganmanc @yahoo.com
請大家和睦發表及討論,尊重自己,尊重別人,但要嘈交,無理取鬧,恕難奉陪 ~~

[size=medium]hi eto,
[size=medium]收到啦,Thanks

Dear 830mama,
我間間都淨係遞張form同埋D回郵信封,其他乜野都冇。
開心三姊妹~~兩個囡囡 + 一個媽咪 警惡懲奸~伸張正義~維護法紀 一齊對付馬騮呀袓(老公)

eto,
已經收到 e-mail 喇, 我想問入面有 d 中文故事書, 係咪年年都一樣 ga.  

joe,
我怕兩套校服唔夠呀, 我女食野有時好唔小心, 整到 drity 左洗唔切.

歡迎有時間黎我o既部落格睇睇 http://hk.myblog.yahoo.com/babyszewai

marinayiu 寫道:
請問這裡有無3/4年級的家長呀?

我想請問下你地既小朋友,在接受了幾年的英語/普通話敎學後, 在英語及普通話方面是否有明顯的進步呢? 另外, 在用英語學習數/常識方面, 是否覺得較中文教學困難呢? 即是說有沒有學習困難呢?

請幫忙回答一下.  謝謝!

我大仔讀係p.3, 普通話好掂, 作文因用普通話去思考, 都好掂.  p.1下學期時我mami 用普通話都可以同佢傾3粒鐘.

屋企主要語言係中文, 在家很少英語溝通, 但佢一路做野會一路 "dung"英文出黎, 相信係學校聽得多, 入曬腦講左出黎都唔知. 佢話平時係學校同鬼妹, 鬼仔溝通都冇問題.

常識係普通話教. 完全冇問題. 最好玩係3年班全年要做3個大roject, 1. 水, 2. 商埸, 3.交通工具. 第2d學校可能都會做, 但時間短, 可能1,2,星期已做完, 學生未能 完全享受其過程. 我地每個proect 都有2-3個月時間去做, 第一次做水時真係要父母幫手, 第2 次做商場都佢地已掌握基本工序, 今次交通工具, 可以話"自動波" 完全唔使操心,  佢地自己會搵曬資料, 簡好入file. 佢地做present  時全普通話演譯, 仲要接受先生& 同學提出既問題(咪話唔野小,). 記得商場時由阿仔做present, 放學後好開心同我講唔知點解出到去完全唔驚, 好似上左身咁流利, 我唸依d係第d學校未必羅到. 重有就係... 水要做話劇, 商場, 交通工具要模型, 要計分, 佢地好享受整個過程. 每組人都要出去講, 即係其他人既設計, 演譯方法都吸收到.

我唸除左讀書要叻, 人際關係, 分工, 藝術, 思考,  自學能力, 欣賞別人都好緊要. 我唸由細訓練出黎做野會好掂.

至於maths 我同其他家長都覺得由3年班開始有問題, 因文字題多左, 英文程度冇咁高既學生會幾辛苦.  聽老師講低年班會係中文數比較適合, 因用母語比較易明, 數學羅輯思維直接會學得比較好. 但家長buy mug 都要英文, 冇計.........所以3 年班下學期放學有"數學增潤班" 補不足(免費)

由其而家開始學分數, 唔明即係唔知點做......我個tough wood 暫時冇大問題.

唔知幫唔幫到大家

WW 寫道:

eto,
已經收到 e-mail 喇, 我想問入面有 d 中文故事書, 係咪年年都一樣 ga.  

joe,
我怕兩套校服唔夠呀, 我女食野有時好唔小心, 整到 drity 左洗唔切.

傻豬,仲有運動衫可間住著, 每樣買2套先, 唔夠天頌地下間
"x昌順" 有校服賣.  話時話我覺得佢地既運動衫好著過"天x" & "羅x".

BrianMami:

goodmorning, 好多謝你咁詳細解答, 另外我仲有些問題想問, 是聽說如果成績無咁好, 學校會要求你退學, 是否真的? waiting for yr reply, thanks.

Brianmami,
你終於現身啦!     
Long time no chat la!!!!!

830mama,
我又冇聽過喎!我囡p.1時有個同學英文跟唔上,學校於是同呢類另外上堂,呢位同學喺學期尾重攞到進步獎.
開心三姊妹~~兩個囡囡 + 一個媽咪 警惡懲奸~伸張正義~維護法紀 一齊對付馬騮呀袓(老公)

joejoelam:

多謝你解答, 咁我都放心D. 因為我都驚住我囝囝英文跟不上.

Hello WW:
其實今年一年級跟我小兒一年級時,所用的書本已有很多不一樣,除了音樂,數學,英文-Integrated Primary English Book & Worksheets, Storyland Phonics Book,其他都不一樣.而且英文科好像沒有那麼多故事書(中文可能沒有先).今年二年級中文都沒有故事書,而英文只有二本故事書.況且今年下學期,中文科已沒有採有課本,而採用學校自編教材作課本.

830mama 寫道:
BrianMami:

goodmorning, 好多謝你咁詳細解答, 另外我仲有些問題想問, 是聽說如果成績無咁好, 學校會要求你退學, 是否真的? waiting for yr reply, thanks.

未聽過成績唔好被要求退學...... (就算有我唸係差得好緊要, 學校程度唔適合, 轉第間淺d, 相方都有好處)....相反學校會要求比較遜色既放學留低補習.(免費)

操行差, 打人,破壞,不受控制  (有d連家長都管唔掂), 難攪果d, 學校會refer 社工跟進, 俾左好多次機會,講極都係咁冇改善, 學校會勸轉校就見過.

-joejoelam

[size=medium]係呀!!!!  我~~~番~~~來~~~~~啦~~~~~!   

阿仔抽到英語營, 正~~~  

3年班都係主要用學校自編教材作課本.

我聽老師講,今年下學期佢地比較注重訓練學生閱讀理解同寫作,所以故事書會用少咗,期實學校都落好多心機喺學生度,如果唔係都唔洗自己搵教材,乾趣用教科書就得.

Brina 就好啦,我個囡抽唔到呀       

Dear eto,

我都想同個女報呢間學校, 可否也e-mai份書單l給我呀?

[email protected]

thank you so much!

Hello jasma:
剛剛已e-mail給你,但可能技術上有問題,怕你看不清楚,或者其他媽咪可否幫手,e-mail一份書單給jasma,好嗎?

Brianmani,

好多謝妳o既意見, 咁我會幫個女買住兩套裙先, 另加一套運動服.  

joe,

我以為故事書會一樣, 咁我可以問我叔仔借返黎, 因為佢個仔依家都係呢間學校讀緊 P.3.  唔知妳地識唔識呢?  

歡迎有時間黎我o既部落格睇睇 http://hk.myblog.yahoo.com/babyszewai
‹ 上一主題|下一主題