用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 黃大仙聖母VS SC
go

黃大仙聖母VS SC

各位媽咪...因不知如何決擇...請幫忙給你們寶貴意見
(不計路程..學費...am/pm)
因我先生就話讀SC...但我又擔心煩升小一...因聖母都叫做有聖母小學(私校)做後備...但我先生就著重學術..因聖母比較淺及語言不夠SC強...唉...好煩惱...請大家幫幫忙...

聖母小學很普通,不是難入的小學。讀邨屋幼稚園都入到,如佳寶幼稚園。
我剛才在Baby kingdom小一選校那邊,得知St Cat畢業升小成績很好,很多都是水平甚高及著名的小學。你不妨過去看看!!

給你一條link:
http://forum.edu-kingdom.com/vie ... page%3D1&page=3

busy_penny...多謝你的意見...因我和先生為選校有點紛爭....因我覺得如選聖母...有小學back-up...就會出外補英文及PTH...但怕大人細佬會好辛苦...無哂時間....因我覺得就算讀SC都要出外補一補...因我只是英粵班offer...而且我個女係12月超細女...而家重好baby甘(講起真失禮..而家重學緊戒片)..怕佢好難pick up...唉...

原帖由 busy_penny 於 11-3-11 17:03 發表
給你一條link:
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2276166&extra=page%3D1&page=3

SC係一間好學校...但佢地成績好唔單單止係學校功勞...父母都要配合先得.......剩講英文, 你地唔係以為將個仔仔女女放係學校就自自然然講得一口流利英語....跟本佢地父母係屋企都係同佢地講英文....