用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍鳴學費
go

劍鳴學費 [複製鏈接]

請問劍鳴來緊兩歲班既學費係幾多?

劍鳴同迦南既特色分別係點?

謝謝?
   0    0    0    0

呢度一個劍鳴家長都無?
有無人幫忙?謝謝。

醒目開學勳章

My son has been studied in Cannan N class two years ago while my little girl is studying in KM now. I would say KM is more strong in academic....but both are good schools

but is it not enough space for PN to K1. Any idea how many babies can get a place in K1?

Evan mama,KM academic強D的話,但小朋友會不會學得辛苦過頭?例如仲有無精神係外面學多一樣野?

兩間學英文既程度如何?KM下午既國際班學英文會唔會真係好D?

兩間學校教出來既小朋友會唔會有性格分別?例如活潑好動D;守規矩D……

係咪學費各樣兩間支出差不多?

比較多問題,希望幫幫忙。兩間都係好學校,不過想找一間同小朋友夾既。

萬分感謝!

momo627係講邊間K1少D位?

我個女讀得好開心,好鍾意返學,一d都唔辛苦...

我地讀上午班, 唔知下午既國際班的程度, 但係我個女英文進度好好...

我反而認為性格係先天影響多d, 2間學校都有教要守規矩

KM學費會貴D

醒目開學勳章

how many N1 students can be promoted to K1???
之前有其他媽咪話大約70% N1小朋友升上K1, 但實質數據比唔到你.

Do N1 students need to go through interview again for K1 admission?
唔駛, 大約11月尾會出通告話你知你的小朋友會直上K1或是係K1 waiting list.  但都唔駛擔心, 因為有一部份直上K1的都會唔讀, 尤其是女仔, 因為好多有其他一條龍女校收的, 都會轉校, 好似當日我仔果班N1, 上到K1發覺走左好多女仔, 大部份去左one dragon school.

is it very comeptitive??? 呢層我唔知道, 萬一唔好彩waiting list, 寫信去學校或者搵班主任表達自己的意願囉, 當年我仔就係咁, 之後都收番上K1.

醒目開學勳章 貢獻勳章

我個仔嗰年, N班~27-28個小朋友, 70%收到信升K1, 實質就得10個小朋友係舊生,11個係新生 (K1得~21-22個人一班)

另,我聽過話今年N班得廿人左右一班,唔知係咪真嘅

恐龍家

係呀! 今年N班都係20-22人一班, 男女比例平均~

原帖由 小曳人 於 11-3-14 06:55 發表
我個仔嗰年, N班~27-28個小朋友, 70%收到信升K1, 實質就得10個小朋友係舊生,11個係新生 (K1得~21-22個人一班)

另,我聽過話今年N班得廿人左右一班,唔知係咪真嘅 ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 MyTeddyBear 於 11-3-15 12:37 發表
係呀! 今年N班都係20-22人一班, 男女比例平均~

咁直升嘅機會應該大咗喎~
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 belle2009 於 11-3-15 22:49 發表

those kids cannot get K1 offers..........what are the reasons?............they have got other offers or...........are they problem kids?

無offer嘅,有朋友8過,係d返咗學兩個月都仲係樹熊嗰類,日日喊!
我個仔嗰年,升唔返KM嘅都有KV/SC offer,其他嘅都有,因為N班多數收大仔,呢班大仔揾K1唔太難,所有唔需要過份擔心!
恐龍家

咁我0908BB申請11-12 N班咪實無行

原帖由 小曳人 於 11-3-16 11:42 發表

無offer嘅,有朋友8過,係d返咗學兩個月都仲係樹熊嗰類,日日喊!
我個仔嗰年,升唔返KM嘅都有KV/SC offer,其他嘅都有,因為N班多數收大仔,呢班大仔揾K1唔太難,所有唔需要過份擔心! ...

醒目開學勳章

原帖由 小曳人 於 11-3-16 11:42 發表

我個仔嗰年,升唔返KM嘅都有KV/SC offer,其他嘅都有,因為N班多數收大仔,呢班大仔揾K1唔太難,所有唔需要過份擔心! ...

我仔當年都係唔比直上K1的, 但我仔肯定唔係你講果類, 佢day1開始返學係從未喊過的, 問過老師話佢專注力唔夠, 又話d自理能力唔得, 我係好懷疑老師呢d評語的, 專注力呢d好見仁見智, 但我仔係超級鐘意聽故事的人, 佢會坐定定聽的, 至於自理, 佢返N1前已介片, 又識自己除鞋著鞋, 食完tea time又識將食物盒放番落書包, 所以我唔明點解話佢自理唔得.

Anyway, 當時我地兩公婆即刻請假去搵班主任, 同佢講我地好想留晌KM, 可能佢見我地咁有誠意, 兩個星期後(放聖誕假前)就叫我地比K1留位費.

我知有D同學係一早同學校講左想留低, 但真係要去到放暑假前先知道可以原校上K1.

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 De_baby1 於 11-3-16 11:59 發表
咁我0908BB申請11-12 N班咪實無行

FYI
阿仔N班嗰班,27人,1-6月各有3-5個小朋友, 另有一個係大仔 (前一年12月),7-8月都有,但相對少d
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 belle2009 於 11-3-16 21:16 發表

its seems that it is not easy to have direct entry from N1 to K1

唔係呀~ 往年話70%, 都未計waiting最後收返嗰d
今年21-22人一班升返21-22人一班,應該易咗先啱架!
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題