用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 反叛期就是這樣嗎, 點算好?
樓主: Joe媽媽
go

反叛期就是這樣嗎, 點算好? [複製鏈接]

其實大家都經歷過青春期.試請問各位.有沒有在語氣及態度上對父母過份左.而沒有即時道歉.(不論是否青春期.反叛期.或青年期).  其實小朋友在11歲開始已踏入青春期.(有些更早)而青春期.只是小朋友身心在另一階段開始發展的代名詞.身體開始起變化.心智開始有個人的想法。(只是尚欠成熟)而父母就會覺得兒子開始反叛。
  希望父母們比多一點時間去了解小朋友。多溝通。我想反叛期自然會縮短。而親子感情會變長。。
           加油喔各位家庭

回覆 131# Yanamami 的文章

"寸寸貢"確實是難受,由其是從"將心比已"的角度付出,卻換來這樣的對待態度。

孩子有"有乜問題o者?"、"唔覺有乜唔妥喎"、"點解唔得"、"你好煩"等口頭禪,也不一定是從父母上學來,或許是從港產電視劇、或許是從同學朋輩中耳濡目染。

因此從正面的著力,在恰當的輕鬆環境,大家平心理性討論這些"寸寸貢"口頭禪對用者/聽者之間的可能出現的正/負反應。

如果大家沒有理性討論的可能,不防在一些合適機會以"寸寸貢"口頭禪回應孩子的要求或期待,待見孩子有面有難色時以將心比已的道理與孩子探討大家可接受的口頭禪用語。

Good Luck!

一傾到寸寸貢,我都要幫我個女報到
有時我係明白佢地呢個年紀"溝通語言",我接受個字眼,只係有時佢個態度over左真係變左唔多尊重,我唔係要佢吓吓當我長輩咁句句有禮,但大大聲"無野吓嘩! ",真係為佢好先同佢講咋(我唔係鬧).....

呢個時期真係難頂,希望百忍成金,大家早日修成正果
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

回復 2# BearBearD 的帖子

從小至大都教佢有禮, be considerate, 尊重人......花左10年時間, 一下子好似無晒禁.  有d難受係覺得自己好似前功盡費禁.  就算幾有心理準備佢係青春期會變左另一個人都好, 都會

回覆 144# Yanamami 的文章

從少就教小孩有禮, be considerate,而現在看來卻全不見效果,會不會是以往小孩的朋輩都是沒禮貌的人,讓小孩覺得"寸寸貢"才算是有性格?又或是小孩覺得父母是可以"take it for granted",所以才有"寸寸貢"的性格?

我本人對小孩一向都keep a short leash之餘,也讓小孩明白幸福並不是必然,惜當的感受要求失落或被拒絕,才會學會要求被滿足時的感謝和珍惜。

而我小孩的"寸寸貢"還多是以跳皮為主,我本人對小孩(小孩地知道)的"寸寸貢"有一定的底線,作為大家容忍度的規矩準繩。

因此不防了解小孩"寸寸貢"的原因,再看看可不可以建立互相尊重溝通和容忍的原則。

Good Luck!

回復 1# BearBearD 的帖子

無跡可尋.....好似變得好快.  只好賴賀爾蒙....

寸寸貢 - 我個仔話我煮也難吃,中周圍同人講,真是想死.

自救方法,是不斷看教仔書,我個人就是這樣,明知無得避,如果事先知道仔女的寸招,會好過D.好似話阿媽煮野難吃,原來書都有講,當我知道不是我一人是這樣,就舒服D.

無內!

反叛期係中學必經階段,最緊要係你多d同佢傾計,但唔好話咁說教,係真係代入佢青少年個潮流同思維去同佢做朋友。
咁樣佢好多野都會話你知,記住唔好過分使用家長個階級去同佢講野。

話兩句, 就得啦得啦... 你都唔好意思再講...

原帖由 joeybecherz 於 11-9-20 20:14 發表
反叛期係中學必經階段,最緊要係你多d同佢傾計,但唔好話咁說教,係真係代入佢青少年個潮流同思維去同佢做朋友。
咁樣佢好多野都會話你知,記住唔好過分使用家長個階級去同佢講野。 ...

我都想同佢傾, 係佢唔多想同我傾, 若佢想講佢會自己講,
如佢唔講就你點問都係唔講.... 真係無佢符....

各位家長 . 您地d仔女既 < 青春反叛期 > 徵狀是否一樣 .
1) 雙重性格  : 心情好就有講有笑 . 心情吾好就問都吾願答 . ( 哦 / 唔 !!)   
2) 申請週未出街時就好聲好氣 . 也都話得 . 準時電話報到 . 準時回家 . 出左街就失晒憶 . call 都未必即覆 . 覆時語氣又不太好 .
3) 責任感不夠 : 話明 7 pm 到補習社 . 但更要遲 1x 分鐘 .
4) 問溫書又話得 . 問功課又話攪掂晒 . 到家長會時一定有些欠記錄 .
5) 空餘時間 , 手機不雜手 . 上到 wifi 重大鑊 .
6) 對住電腦又話做功課 . 其實 HW - FB 兩邊走 . 都吾知點做 .
7) 拍埋拖就重大鑊 . 關係好就電話 / 短訊不停 , 關係吾好就 FB 表達情感 .

請問除了以上各點 . 還有否補充 . 講出來大家了解多些 .

係好正常

原帖由 璋儿. 於 11-9-24 13:44 發表
係好正常

正常 ?
請問您會點面對 .

回覆 1# Carmen2004121 的文章

我諗佢想表達係呢d現象十分平常/ 常見, 而非"正常".  我暫時亦遇上1) & 2).  其他暫未出現.

回覆 1# awah112 的文章

又要學習啊.....

UPUPUPUPUP

回復 9# MonMonLam 的帖子

Agreed!
同人傾电話就鬼禁好傾,我想同佢講兩句,一係就話得啦得啦、一俘就無反應,好啦!到你激動時她有反應啦,大家 ,總之一日講不到兩句!當然不包括她問你"呀媽,有無野食""我...要幾多錢"等等!

Haha.. Too much freedom since entering the secondary school....
‹ 上一主題|下一主題