用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 反叛期就是這樣嗎, 點算好?
樓主: Joe媽媽
go

反叛期就是這樣嗎, 點算好? [複製鏈接]

回覆 119# 98730 的文章

非常同意,孩子童年真的過得很快。

小孩剛升上中一,要坐校車,還可以送她到校車站,但我發覺我是唯一的家長送孩子到校車站,希望這樣的日子可以持續下去,現在確實懷念以往小學送她上學的日子。

確實懷念以往小學送他上學的日子

quote]原帖由 BearBearD 於 11-9-14 21:40 發表

小孩剛升上中一,要坐校車,還可以送她到校車站,但我發覺我是唯一的家長送孩子到校車站,希望這樣的日子可以持續下去,現在確實懷念以往小學送她上學的日子。 ... [/quote]

肺腑之言.  我都好懷念阿女細個果時, 而家好勞氣.  雖然明知係過渡期, 但都係唔好受.

原帖由 98730 於 11-9-14 12:55 發表
其實關係好與壞.不應是小朋友反叛期才開始關注.記得我兒1個月大時.和他一起買魚.我跟兒說.今天吃這魚好嗎.身旁的太太即時跟我說.他這麼細.那會懂妳說什麼(她的眼神好像覺得我是傻的)我只是笑笑.因我覺得仔仔現在不懂 ...

妳懂得珍惜他/她的童年..他/她也學懂陪伴妳的晚年..
      童年時沒有家長在身旁保護.就好像晚年沒有子女在身旁安慰一樣..甚是可憐..大家要學懂珍惜喔..

妳們有沒有看過新加坡一套電影..(小孩不笨)好感人.記得戲裡.小孩不懂做功課.被媽媽打..被罵..(他心裡在說媽媽何時變得這麼兇.他記得在兒時學行跌倒..媽媽會很緊張的跑來問我痛不痛.還鼓勵我站起來..但是????現在媽媽都變了..
       其實是小孩在變...還是媽媽在變

各位基督徒家長:
本週五 (16日) 晚上7:30~9:30,我教會在尖沙嘴會所,(尖沙咀長利大厦17樓)有特別交通,在台灣服事的 江顯智弟兄會交通『如何在主裡牧養和服事青少年』,對象為中學生家長們和青少年服事者。

原帖由 BearBearD 於 11-9-14 21:40 發表

小孩剛升上中一,要坐校車,還可以送她到校車站,但我發覺我是唯一的家長送孩子到校車站,希望這樣的日子可以持續下去,現在確實懷念以往小學送她上學的日子。 ...

我小朋友也是剛升上中一, 初時我係送佢返到學校門口,
第一天很多家長, 第二天已經無家長啦... 但我好想支持佢,
所以堅持同佢一齊早起返學, 一星期過後, 佢話唔駛送啦,
我就不送到學校門口, 但仍堅持一齊早起坐車, 再送到車站
之後我就搭回頭車走.  我同你一樣, 都係想這樣的日子
可以持續下去, 雖然我小學無送過佢返學....

佢有叫我唔駛甘早起身啦 (6:00am), 但我知道佢內心
覺得開心架.... 所以我都送得好開心 (心甜)....

大家一齊加油啦....

原帖由 98730 於 11-9-14 22:50 發表
妳懂得珍惜他/她的童年..他/她也學懂陪伴妳的晚年..
      童年時沒有家長在身旁保護.就好像晚年沒有子女在身旁安慰一樣..甚是可憐..大家要學懂珍惜喔.. ...

希望如你所講, 我對佢既付出/珍惜, 佢將來會感激/陪伴...
好感動啊....

我岑晚同個仔講要溫書唔好成日掛住部電腦, 點知佢彈一句[書都洗溫ge], 我聽左之後成晚訓唔著好擔心, 是否到青春期的小朋友就講嘢果時係串串貢ar

回覆 2# orangelai 的文章

寸寸貢.....真係好難受.  成日將"好無聊", "有乜問題o者?", "唔覺有乜唔妥喎", "點解唔得", "你好煩"....掛係口邊.  

原帖由 Yanamami 於 11-9-19 14:26 發表
寸寸貢.....真係好難受.  成日將"好無聊", "有乜問題o者?", "唔覺有乜唔妥喎", "點解唔得", "你好煩"....掛係口邊.  

老老實實......你自己有冇講過呢d"寸寸貢"既說話俾仔女聽到先....

Cross my heart.  無!

原帖由 samuel89 於 11-9-19 15:57 發表

老老實實......你自己有冇講過呢d"寸寸貢"既說話俾仔女聽到先....

原帖由 Yanamami 於 11-9-19 16:09 發表
Cross my heart.  無!

甘肯定系"社會既錯" or"學校既錯"啦.....

都唔係.  係青春期預先已programme左o既程式.

原帖由 samuel89 於 11-9-19 16:11 發表

甘肯定系"社會既錯" or"學校既錯"啦.....mouth:" />

原帖由 Yanamami 於 11-9-19 16:42 發表
都唔係.  係青春期預先已programme左o既程式.

呵呵....甘咪變左系"上帝既錯"

回覆 1# samuel89 的文章

咪禁誇啦你

回覆 137# Yanamami 的文章

又唔系誇架......
既然唔系"仔女既錯","父母既錯","上帝既錯","社會既錯" or"學校既錯"......甘是否"寸寸貢"根本就"冇錯".......
甘系唔系仔女"寸寸貢"根本就正常架哩.....

回復 1# samuel89 的帖子

我又唔敢話唔正常o既, 既然程式set左, 又唔只我果個係禁時, 雖然無奈, 但亦只有tiptoe禁步步為營, 只不過始終唔好受

原帖由 Yanamami 於 11-9-19 17:55 發表
我又唔敢話唔正常o既, 既然程式set左, 又唔只我果個係禁時, 雖然無奈, 但亦只有tiptoe禁步步為營, 只不過始終唔好受

講真仔女唔"寸寸貢"既話, 又驚佢地太"忠直", 太"聽話"......其實我有時都覺得自己唔知想佢地"點"先真系滿意
‹ 上一主題|下一主題