用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 del............................................
go

del............................................

----------------------------------------------------

只是愚見:GH中學是否咁好呢?HY轉DSS相信日後更好。如在你所提及的三所小學最top students,入DG應OK

係囉..我都同你同期. 但GH 應該從未Tier 1 過喎. 反而 St Paul Convent 雖然唔係頂尖成績, 但果陣貴氣真係幾迫人下.

個人意見三間若不計地區, 點睇都係SPK! 同埋你都唔使太在意幼稚園, 講到升中, 若不是一條龍/直屬, 根本幼稚園幫唔得你幾多. 幼升小都唔係 100% 的話, 無謂自尋煩惱啦, 而且你講有好幾間都係津小/中, 入唔入到都要睇下運氣呢!

原帖由 lawhyc 於 11-3-9 23:44 發表
1) 我在80年代尾中學畢業、那個年代既中學
Tier 1: DGS, Goodhope, Maryknoll, St. Paul Co-ed, 庇利羅仕 etc
Tier 2: Heep Yuun, St. Paul Convent, 聖心
現在有冇變?

2) 自覺小女資質中上, 2011入K1;目標入現在的 ...

點解冇Marymount同St Mary?庇利羅仕及GH好像從來不在Tier 1. Heep Yuun、庇利羅仕、女英華都係同一Tier但係咪去到Tier 2我又唔覺呢

(不喜勿插)

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 w_y 於 11-3-10 11:33 發表
係囉..我都同你同期. 但GH 應該從未Tier 1 過喎. 反而 St Paul Convent 雖然唔係頂尖成績, 但果陣貴氣真係幾迫人下.

同意~
GH從來唔係tier 1, 不過近年小學好多人都爭住入!

嗰個年代,升中四要睇往年中3試成績,GH F.4係要收外來生架!即刻自己嗰d成績唔夠好,要去差d嘅學校,收其他band 1唔要嘅學生  (即5 banding計,GH唔係 band 1 school!)
我自己學校6班升5班F4, 有一個同學俾派GH讀F4

其實,好多地區中學嘅會考成績係好過傳統名校架,唔係一定要讀呢d傳統名校啫~

我會揀SPK~

恐龍家

我覺得庇利羅士肯定係 tier 1, 仲要咁多年無咩跌過Watt!!

原帖由 Cutemom0808 於 11-3-10 11:53 發表

點解冇Marymount同St Mary?庇利羅仕及GH好像從來不在Tier 1. Heep Yuun、庇利羅仕、女英華都係同一Tier但係咪去到Tier 2我又唔覺呢

(不喜勿插)

原帖由 w_y 於 11-3-10 12:05 發表
我覺得庇利羅士肯定係 tier 1, 仲要咁多年無咩跌過Watt!!

唔會掛,同DGS差遠,Tier 1只有DGS

原帖由 Cutemom0808 於 11-3-10 12:11 發表

唔會掛,同DGS差遠,Tier 1只有DGS

唔係掛? (我都忍唔住講左呢句 ,唔係有心抄襲,請原諒)

bps可能與dgs有一點點距離, 但點都在mcs, gh之上, ying wah應該與bps同grade?

我諗她們的分別在於直資與津校, 直資始終氣勢逼人, 不過bps或ying wah收我我真係leng飯應呀...

原帖由 mosibaby 於 11-3-10 12:19 發表

唔係掛? (我都忍唔住講左呢句 ,唔係有心抄襲,請原諒)

bps可能與dgs有一點點距離, 但點都在mcs, gh之上, ying wah應該與bps同grade?

我諗她們的分別在於直資與津校, 直資始終氣勢逼人, 不過bps或ying wah ...

所以我咪話HY, YW同bps同一tier, 但點定義tier 1-3大家有不同見解吧!我覺得tier 2係St. Paul Convent / St Paul Co-ed果d呢

同埋大家都係用"覺得",所以都係冇絕對啊,唔好插我啦

原帖由 Cutemom0808 於 11-3-10 12:29 發表

所以我咪話HY, YW同bps同一tier, 但點定義tier 1-3大家有不同見解吧!我覺得tier 2係St. Paul Convent / St Paul Co-ed果d呢

SPC我就唔知,不過斷估St Paul Co-ed唔會係tier2掛?小心一陣co-edu大聯盟入黎掃射呀,我都係匿埋先

不過在我心目,dgs同co-edu應該係同tier既...

我都覺得 GH 唔係你講既咁勁....點解而家咁多人讀佢既幼稚園/小學...因為大家都想有個保障, 但並不等於呢間學校係最好....當然佢一定好過一般學校, 都係 band 1 既學校, 但一定唔係 band 1 頭. 女校黎講我覺得應該係 DGS > st mary> SPK >庇利羅仕>Marymount>heep yuun>Maryknoll>女英華>GH>德雅>聖母>...
以上學校因有直資/有政府, 所以很多人想要保障, 大多數都會選直資既學校入讀.

邊間最多LES?

原帖由 happymami 於 11-3-10 12:42 發表
我都覺得 GH 唔係你講既咁勁....點解而家咁多人讀佢既幼稚園/小學...因為大家都想有個保障, 但並不等於呢間學校係最好....當然佢一定好過一般學校, 都係 band 1 既學校, 但一定唔係 band 1 頭. 女校黎講我覺得應該係 ...

How about SH、St Stephen Girl and St Francis?

XXXXXXXXXXXXXXXX

雖然唔鍾意同d 學校排名, 但一定要排, 我同你會一樣. 至於spcc 點都一定係 tier 1. 如果以樓主認為 maryknoll 都屬 tier 1, 小白菜有咩可能無份.. 可能因為佢無自己小學少D 人係幼稚園階段就去注意佢啦.

點都好, 入到是旦一間都好好, 讀書除左學校, 自己都要努力.

原帖由 happymami 於 11-3-10 12:42 發表
我都覺得 GH 唔係你講既咁勁....點解而家咁多人讀佢既幼稚園/小學...因為大家都想有個保障, 但並不等於呢間學校係最好....當然佢一定好過一般學校, 都係 band 1 既學校, 但一定唔係 band 1 頭. 女校黎講我覺得應該係 ...

咁選擇小學又不同選擇中學的。小學始終入了名校打好基礎,就算校內成績只是中上也會不錯了。所以一條龍的小學一定最多人選。
不過到中學成績又不同了,反而沒有小學的名官津校的成績可能更好。例如庇理羅士、英華女校我就覺得比聖保祿好,因為要入庇理羅士、英華女校一定是小學校內成積最好的,例如在中西區,救恩、聖彼得、般官,成績好的首選英華女校,在灣仔區東區,軒小、St. James、衛理、St. Michael,成績好的首選庇理羅士,但聖保祿就始終要收哂小學直升的,我不是說聖保祿小學不夠好,但要同咁多間名津小的精英比就不是一定贏。所以聖保祿就一定比較 Blue Blood,但整體成績(包埋課外活動)就不及庇理羅士、英華啦。

原帖由 小曳人 於 11-3-10 11:55 發表

同意~
GH從來唔係tier 1, 不過近年小學好多人都爭住入!

嗰個年代,升中四要睇往年中3試成績,GH F.4係要收外來生架!即刻自己嗰d成績唔夠好,要去差d嘅學校,收其他band 1唔要嘅學生  (即5 banding計,GH唔係 band 1 school!)
...

我讀中學的年代,與你一樣,升中四會有一班學生派去其他中學。
很懷念以前的制度,能讓家長清楚知道學校的banding,而且學校能夠更加做到因材施教,壞的學生不會帶壞好的學生。所謂學壞三日,學好三年啊!!
現在,很多band 1的學校收了一批band 2的學生,整體成績也越來越差。據我所知,很多band 1的中學(每級五班)只有兩班學生成績真的屬band 1的材料,至少有一班特別差。真的是良莠不齊!!!

Ha?! 唔通我好老?我個年代GH 係好好出名ge學校,成績好,music/sports攞獎無數。當年我讀一間依家呢個forum好多人爭嘅港島名校,出外比賽都不知幾admire GH d女仔。
原來so much change after these years...

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 siden 於 11-3-10 14:36 發表
Ha?! 唔通我好老?我個年代GH 係好好出名ge學校,成績好,music/sports攞獎無數。當年我讀一間依家呢個forum好多人爭嘅港島名校,出外比賽都不知幾admire GH d女仔。
原來so much change after these years... ...

我講緊8x年喎~
無乜理由有人老過我好多架!

依家嘅GH中學,成績大不如前 (去小一嗰邊望望就知) 希望只係一年係咁,之後會回復正常成績啦!
恐龍家