用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 眼淚在心流
go

眼淚在心流 [複製鏈接]

仔仔現在 22 個月大,剛診斷為自閉傾向,語言得1歲,他會發ba ba ,ma ma,音,其餘就係太空話,語言理解就15個月,簡單指令都明白,不會用手指指野,只會捉大人的手去.他亦有自我刺激行為,自轉,最麻煩係撞頭,每次發脾氣,大聲,陌生人話佢,佢就會訓地,撞頭.真係好心痛.另一樣亦令我不知所措係佢差不多 18 個月先行,識行後一路用腳尖行路,在家或公園都會自己行,但係在街一定唔行,要抱,如果唔抱就放軟個身訓低.真係無佢佢辨法 .現在評估後需要排 I , E 位,另外要職業治療及言語治療.

職業治療上左一堂,初部發現1.聲音敏感,因他對大聲好抗拒,會失控,2.平衡差,成日跌 3.追求關節感,腳尖行路.大小肌肉約 16個月到.

言語治療未開始!

我幫佢報左9 月份返 N 班,唔知佢讀唔讀得到!另我仲可以點做好呀?
   0    0    0    0

唔好咁啦,我都係剛剛確診,比你嚴重,要排 S 位,但我只係喊咗一個禮拜,真係多得互聯網,打個 keyword,有好多正能量,我覺得我地係有希望嘅,我依家已經可以同人笑住咁講個仔喇...

強烈推介:《我的淚水和孤獨--只為聽見你》

我就嚟睇完喇,個心定好多,加油

你的小朋友和我囝囝的情況好相似。囝囝兩歲做評估,排E+S位。囝囝做完評估後,我就替他找及輪候"密集式訓練"的課程。當時囝囝正在讀幼兒園。直到協康會的課程有空缺,我就立即讓囝囝讀。

兩歲時囝囝極害怕陌生人。返左一個月幼兒園經已好左,而家仲好鐘意熱鬧,越多人越開心。

囝囝上了半年的課程,現在已懂得指東西,或用語言表達,不再只拉我的手或大叫。

語言都有進步。初時只懂約十個單字,現在會雙詞和講"食餅餅"這類型的短句。會講BB話係個好好的現象,是發音的開始。

囝囝也是比較大才會行和用腳尖行路,行得不穩陣。可是比起半年前已有進步,平衡改善了,手腳也靈活了,少了腳尖行。不過,在街都係唔肯行或拖手,會放軟個身。我也不明白,但認為他不是純粹不願行,可能也是和他的肌肉發展有關。下次都要問一下導師原因。

囝囝都有一些自我刺激的行為,導師都有教我用什麼方法Handle,唔駛咁無助。

其實越早訓練效果會越好,你小朋友未夠兩歲就做了評估,有較多時間追上。所以要盡早讓小朋友參加針對性的訓練,把握時間。

回覆 3# 0529滔媽媽 的文章

密集訓練排緊,約5月有位,但學費好貴!都5知可以付擔到幾多個月,又唔知政府要排幾耐!

哥迪奧拿係昨晚歐聯的賽後評論:『事實上,你唯一成長的方式,就是反思自己。』

好多表面問題都會得到解決: 自轉, 撞頭, 腳尖行, 低張...言語...,

但係A 仔 (無論資優的亞氏保加仔), 問題的核心就係欠缺 "反思能力".

如果你能幫他重建 mindset, 他就可以不用稱為 "A 仔" 了. 或許可以改稱: "發展遲緩".

原帖由 0529滔媽媽 於 11-3-9 14:35 發表
仔仔現在 22 個月大,剛診斷為自閉傾向,語言得1歲,他會發ba ba ,ma ma,音,其餘就係太空話,語言理解就15個月,簡單指令都明白,不會用手指指野,只會捉大人的手去.他亦有自我刺激行為,自轉,最麻煩係撞頭,每次發脾氣, ...

不要太傷心,我個仔要排s位仲煩,我地做媽咪都要加油,你可以睇下台灣這個a仔爸爸部落,加番d正能量~~~~
http://blog.nownews.com/article.php?bid=20908&tid=1299276

另外,如果你住新界區,SP可以申請下協康的「童言希望」,佢地好似5月開始training。

回覆 1# autunmbb 的文章

多謝各位的支持,我住九龍,我現在會收拾心情,收集多些知資,希望仔仔會有進步啦!

你仔仔既情況同我仔仔既情況超級相似, 不過我仔仔就已經25個月大. 都係只發到爸爸,公公呢d音,但冇咩意識既. 其餘都係講太空話. 同埋唔識用手指指野, 又唔識點頭或"令"頭. 同你仔仔一樣都係拉住大人隻手去拎佢想要既野. 去到果個位佢就推你隻手上去拎. 問佢係咪要,佢都冇反應. 如果唔比佢,佢就即時發皮4,爬晒地,大叫..

你而家同仔仔去做訓練係咪政府架,定出去c+度自己比錢做?

原帖由 0529滔媽媽 於 11-3-9 14:35 發表
仔仔現在 22 個月大,剛診斷為自閉傾向,語言得1歲,他會發ba ba ,ma ma,音,其餘就係太空話,語言理解就15個月,簡單指令都明白,不會用手指指野,只會捉大人的手去.他亦有自我刺激行為,自轉,最麻煩係撞頭,每次發脾氣, ...

回覆 1# manman2228 的文章

我仔仔好鍾意食嘢,我用食物引佢,問佢要不要,佢都識點頭!仔仔5月會返私人s位,睇下進展如何,9月份可能讀n班,因為負擔唔到私人咁多個月 !另外仔仔早產,33週出世,醫院有跟進,現在會同醫生傾下,睇下有無服務比仔仔!你小朋友現在點跟進!

我個仔又係呀, 一模一樣....不過我仔細D, 我仔而家21個月..我好灰心喇....
原帖由 manman2228 於 11-3-10 09:50 發表
你仔仔既情況同我仔仔既情況超級相似, 不過我仔仔就已經25個月大. 都係只發到爸爸,公公呢d音,但冇咩意識既. 其餘都係講太空話. 同埋唔識用手指指野, 又唔識點頭或"令"頭. 同你仔仔一樣都係拉住大人隻手去拎佢想要既 ...

請問係邊度既密集訓練, 可以PM我嗎?
原帖由 0529滔媽媽 於 11-3-9 16:37 發表
密集訓練排緊,約5月有位,但學費好貴!都5知可以付擔到幾多個月,又唔知政府要排幾耐!

原帖由 jezzyuen 於 11-3-10 21:48 發表
請問係邊度既密集訓練, 可以PM我嗎?

己 PM 比你!!

滔媽媽

我阿仔細個時都有經常撞頭,每次發脾氣,到陌生地方,佢就會訓地,撞頭, 之後上了感統治療, 治療師說他有前庭過敏, 成日都要上下擺頭(即係用頭向地撞)去自我剌澈, 他幫我地同阿仔衝破怕打鞦韆的恐懼, 之後我平時又成日同佢去公園盪鞦韆, 過了一排阿仔真係沒有了撞頭! 所以你都可以找治療師了解下, 而且多D同佢去下公園玩下, 無論盪鞦韆, 滑梯都係最平既活動+感統訓練! 加油!

我都是同路人,各位mami加油!!
我時常都是喊幾日、震作起來,繼續努力吧!
‹ 上一主題|下一主題