用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宣道幼稚園 2011-12 宣幼K1
樓主: 小燕子媽媽
go

2011-12 宣幼K1 [複製鏈接]

Hi 小燕子媽媽,
我兒子都是上k1B, 以後大家要多多聯繫, 交流交流!
我地都叫做住得近 , 假期可以約出來見面呢!
另外,我都想知是否三年都是同一班呢?
原帖由 小燕子媽媽 於 11-8-21 08:49 發表
1. 有沒有上1B的小朋友呀? 大家做3年同事仔, 要緊密聯繫. 約個時間見見面呀!
2. 我想除非找到在同一屋苑或同一區全很近的小朋友, 否則都好難, 我們住得遠, 上年亞囝返N1都要大約50MINS, 7:40AM上車,  同依家差不多,  ...

宣道既同學仔,你地好:
我囡囡是上午A班, 坐校車。家住大圍。希望同你地做朋友仔。
係AR, 茶點要自備。

宣道同學仔:
我仔仔是下午K1A  家住 : 新麗花園, 保母車都未確認我上車落車時間呀~~
20號攞左衫, 啱啱好, 唔駛換, 小朋友都好開心好期待!
課室入面都好凍呀
我地老師係: 陳老師,袁老師, 郭老師
多多指教!
您地會唔會買EVI 呀?
九月一日見!

是呀, 3年都是同一班呀
收PM, 大家再聯絡
原帖由 paklong118 於 11-8-21 15:58 發表
Hi 小燕子媽媽,
我兒子都是上k1B, 以後大家要多多聯繫, 交流交流!
我地都叫做住得近 , 假期可以約出來見面呢!
另外,我都想知是否三年都是同一班呢?
...

EVI, 我在書單已TICK了買, $200好抵, 書展時, 要貴幾倍, 我問D SALES宣道有沒有用, 佢地話有, 仲會與課本內容相關內容, 我不知幾開心, 好期待快D收到
其實讀A 或B班都沒有問題, 大家可以8下, 交流下.
如果大家有空, 可以約9月底聚會

非常讚成自備茶點, 又健康, 又多元化, 不過書包的前面小格位置有限, 仲想緊用咩食物盒好, 又唔想買。
返屋企第一時間, TRAIN下亞囝食茶點及VV 的自理能力, 希望佢能夠適應新學校
原帖由 babybabyjulie 於 11-8-22 15:57 發表
宣道既同學仔,你地好:
我囡囡是上午A班, 坐校車。家住大圍。希望同你地做朋友仔。
係AR, 茶點要自備。

如時間就到,都可以聚會。至於茶點自備,有好有唔好啦。好就係,自己可以控制,整D健康既食物。但唔好處就要花點時間,同帶。如著夏天,有驚變壞,都有少許頭痛KA,因為以前女女讀N果間會準備埋茶點。大家比D意見,整咩茶點好。
我淨係諗到輕食野JAR, 面包,蛋糕,飯團等。唔知有汁既野,如通粉,麥皮等...得唔得呢?
另EVI,有咩好?因為我宜家覺得小朋友仲係細,唔想咁快比電腦佢玩住。但如平時學校上堂有用開玩腦的話,又另外講法,我先會比佢接觸。

請問手冊要填1,2,8, 咁1駛唔駛貼相呀? 還是學校同佢穿校服影架?

相片,我應為唔需要。因為佢已經叫左我地交6張相。照道理應該會用我地比學校既相黎貼手冊。因為之前囡囡果間N都係咁。
至於2,8頁, 我未睇本手冊,未知咩黎, 返去睇下先

原帖由 a-burberry 於 11-8-24 16:49 發表
未講完手快快 send 咗,
仲有我都愁緊茶點帶d嘜,
又驚佢唔夠食,
又驚飽得濟,未落格,
因為放學時佢要兜成50mins先番到屋企, 又怕佢

至於你話相片,
佢冇話要貼,
我估唔洗掛 .....
大家應為需要嗎??? ...

HELLO!

原帖由 a-burberry 於 11-8-24 16:40 發表
hi 天天2010:
我仔同你仔一班都係下1A,

現在好難不給小朋友上網,上次亞囝看完同年紀的小朋友現ANGRY BIRDS, 便鐘意了, 成日想玩我的手機, 唯有叫他玩幾分鐘, 教他節制, 同選些益智給他。
小食方面, 可能帶蛋糕﹑麵包﹑餅乾﹑提子乾+核桃+果仁......

我校巴司機仲未聯絡我呀, 您地係唔係全部攪點啦?
我住九龍牛池灣新麗花園的。司機姓黎。

我另外再找校車(幸好已找到了),因宣幼校車不經我家。想問下大家要幾點上校車?

原帖由 paklong118 於 11-8-27 13:31 發表
我另外再找校車(幸好已找到了),因宣幼校車不經我家。想問下大家要幾點上校車?

我仔仔讀上午1A呀!住油塘,8點上車,多多指教!校車應該30分鐘到學校,比我預期再少,唔使阿仔坐咁耐,Ok呀!茶點帶蛋糕,餅,牛油Corn切粒,小型三文治,水果都可以,大家不用煩,應該慢慢會識應ga啦!

Paklong: 恭喜哂, 搵到私人校車。我8:15am上車(大圍), 不算太早。
320bebe: 我囡囡都係上午A, 多多指教
天天2010: 司機宜家聯絡左你未AR? 後日開學啦
小燕子: 我個囡都有玩電話GAME習慣, 都係要大人適當控制下。但電腦我仲未有心理準備

原帖由 babybabyjulie 於 11-8-30 15:47 發表
Paklong: 恭喜哂, 搵到私人校車。我8:15am上車(大圍), 不算太早。
320bebe: 我囡囡都係上午A, 多多指教
天天2010: 司機宜家聯絡左你未AR? 後日開學啦
小燕子: 我個囡都有玩電話GAME習慣, 都係要大人適當控制下。但電 ...
Hi!到時大家見,不過1,2號我們要分開上堂,你去學校旅行嗎?可能到時第—次見la!我囝囝叫麒智呀!你個女呢?住邊呀你?

原帖由 320BeBe 於 11-8-30 16:23 發表
Hi!到時大家見,不過1,2號我們要分開上堂,你去學校旅行嗎?可能到時第—次見la!我囝囝叫麒智呀!你個女呢?住邊呀你?

我住大圍KA。係AR, 第一,二日,男女分開時間唔同。第日搵你傾下計啦。
講起旅行, 囡囡N班果陣已經去過烏溪沙啦, 今年又去多一次 。我PM左你AR

‹ 上一主題|下一主題