用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Facebook好定壞?
go

Facebook好定壞? [複製鏈接]

近日發現個仔上Facebook,全部係同學仔,多數學校D事,有時仲見佢哋話邊個鐘意邊個咁...
個仔介意叫我唔好睇,但我又好驚佢拍拖...
我叫佢不如取消個Facebook等中四先開啦!
佢話個個同學都有架!佢話比d私隱我!!!
朋友話佢個仔放學一入門口就開電腦上Facebook,中晒毒
好驚佢又係咁...
依家佢講明要私隱又唔好意思走去睇佢...
各位媽咪比唔比d仔女開Facebook,12歲多d你哋比唔比呀~~
   1    0    0    0

係阻止唔到o既情況下, 唯有自己開番個account, 要小朋友add埋自己.  仲要規定每日上網時間.

而加呢個世代,facebook好難避免架喎,我自己就同亞囡共用一個account,同埋灌輸多D網絡安全呀,分享下網路欺凌佢知,等佢自己分析下囉,此終12yrs都開始係一個小大人,好多野禁都禁唔黎,咁不如投入佢地個世界啦

我女P6時, 有一日班主任就問誰人有facebook account ?  只有5個沒有包括我女,  結果我女一返歸就即開.  唔想out. 本來原意是教育網上使用就變成推動器 !

我禁止女兒upload任何相片的,  我就覺得冇privacy.  但佢d 同學日日鬥快upload 相片, 當然有我女的相片.  又唔可以唔比人upload !  去過边, 做過乜,  都比人寫上去, 我十萬個不高興!!!

我唔喜歡facebook, 沒有account.  我 friends add了我女, 佢地會幫我check 住的.  但最重要仲係教育, 我見亞女d同學寫老師點.點.點....乜都寫架  

而好處又唔係冇的 - 一個離校多年的好朋友最近找上我女兒, 她高興了好幾天.

電腦擺廳會好d

原帖由 RSG媽媽 於 11-3-9 13:54 發表
電腦擺廳會好d

我老公堅持左咁多年, 到最後, 係早兩日都係要開番個account.
依家facebook 已經普及到好似mobile phone 咁, 冇會好奇怪....... 我反而有時用fb去讚下亞女, 比d鼓勵佢, 在旁提下佢點樣善用佢, 可能都係一個正面既方法, 因為我地真係避唔到.

原帖由 Yanamami 於 11-3-9 09:00 發表
係阻止唔到o既情況下, 唯有自己開番個account, 要小朋友add埋自己.  仲要規定每日上網時間.

Hi yanamami
多謝你意見!我同個仔講左要佢add埋我,佢話冇所謂。
我仲叫佢睇下各位留言,個個媽咪都會擔心自己仔女架!

Hi RSG媽媽
我多得BK媽咪提醒!一早就將部電腦擺係廳了~~

Hi Martina
我又係禁止個仔upload任何相片,但係d同學成日upload相片,我都係唔鍾意但又冇辦法,我好驚d相唔知會傳左去邊。

多謝各位留言^^

原帖由 RSG媽媽 於 11-3-9 13:54 發表
電腦擺廳會好d

AGREED!!

原帖由 師奶 於 11-3-9 05:43 發表
近日發現個仔上Facebook,全部係同學仔,多數學校D事,有時仲見佢哋話邊個鐘意邊個咁...
個仔介意叫我唔好睇,但我又好驚佢拍拖...
我叫佢不如取消個Facebook等中四先開啦!
佢話個個同學都有架!佢話比d私隱我!!!
朋友話 ...

中四才開, 無咩可能。佢答你無開都唔好信。我細路就一早開左ACCOUNT, 我幫佢開O既, 電腦係廳, 佢同學講乜都一清二楚, 而且老師又ADD左佢地, 有時有O野會宣佈。

總之電腦一定要係廳。 好多色情網頁O架。 又有網上欺凌之類, 自細教上網安全問題, 無得逃避。避得幾時丫。

原帖由 EDIDI 於 11-3-10 16:30 發表

中四才開, 無咩可能。佢答你無開都唔好信。我細路就一早開左ACCOUNT, 我幫佢開O既, 電腦係廳, 佢同學講乜都一清二楚, 而且老師又ADD左佢地, 有時有O野會宣佈。

總之電腦一定要係廳。 好多色情網頁O架。 又有網上 ...

今日同同事傾計關於開facebook比佢話我out,佢話佢個仔五年級就上facebook,佢部電腦仲係放係房,佢話驚得幾多。

I enjoy reading the kids' conversations because I can understand what are happening to them.  You may know who are their best friends, who writes bad stuff, who bullies and who is nice.  But the critical thing is: don't comment on their stuff and don't put anything on their wall.  They will delete you from their friend list.

唔俾佢地開真係好難, 有時老師都用facebook 同佢地溝通.

我比阿女開的時候, 先決條件要有password, 我話怕佢講錯野. 係佢同意之下, 不是侵犯私穩.

只係add 佢地, 只能知道一般對話, 有時成幾百個add 左的人, 好難控制識到d唔好的朋友.

最近阿女問我好唔好accept 一個係補習班果d同學, 我答佢無所謂, 叫阿女自己決定, 本來諗住識得的人accept 都無所謂, 點知原來呢個人不停inbox 阿女, 又問電話, 又問msn, 仲問可唔可以做"朋友" 如果我無password 我分分鐘唔知呢件事.

由阿女用facebook 開始, 我差不多每晚都會check 佢, 阿女都習慣無咩所謂.

rr

係 我成日都開我女fb睇下佢d朋友仔係點既

原帖由 pizzapan 於 11-3-10 22:32 發表
I enjoy reading the kids' conversations because I can understand what are happening to them.  You may know who are their best friends, who writes bad stuff, who bullies and who is nice.  But the criti ...

記住fb privacy setting 要set所有野淨係 friend only

原帖由 rr 於 11-3-11 00:21 發表
唔俾佢地開真係好難, 有時老師都用facebook 同佢地溝通.

我比阿女開的時候, 先決條件要有password, 我話怕佢講錯野. 係佢同意之下, 不是侵犯私穩.

只係add 佢地, 只能知道一般對話, 有時成幾百個add 左的人, 好 ...

醒目開學勳章

如果我無得上BK我都會

上fb,家下年代真係帶電話出街禁普遍,唯有自己諗計啦!

我屋企電腦係放廳。唔準佢乜fb game都玩,個d無聊問答無必要比曬個底牌人睇!

我唔add我個仔亦都叫佢唔好add我!

但我係自己fb見到朋友post 得意野,攪笑片我都會d仔女一齊黎睇一齊分享。

變相佢有時上fb睇野笑,或者有乜反應,我就扮八掛問下有乜禁好笑,禁佢都會講、比我睇番,我都會比番d反應,有時教佢點答番、『爺如』番d同學!亦都有教佢fb上唔係講乜都唔洗付責任,有時無心之話會 hurt 到同學,叫佢要『腎』言!

有時見佢d同學情情愛愛d post,又會大家一齊討論洗唔洗禁張揚!so far 佢習慣左之後都唔介意我睇佢fb,有時我仲提佢有d同學 post 提佢交乜功課:D
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

i think the focus should be the length of time & the content in using fb.  just like water which's good/bad from different view.

其實而家主流都係互聯網,,,避開不如教佢去適當運用~~
我女三年級已自己部pc喺自己房!
其實而家只要唔覺意,click吓click吓,你可以由相片,自拍呢d字眼,已click左入去一d 4級picture,,,呢個係我兩三年前無聊時試到,,
所以你越係避,只會令仔女覺得你脫節咋,你行得快過佢,先可以令佢跟住你行啊~
FB適當運用,有何不妥??
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

醒目開學勳章

適當運用當然好...不過如果一旦沉迷就好難控制...如果個小朋友自制力好就冇所謂...唔係既話...睇緊D都不失為一個好辦法...

多謝各位留言,每個留言我都有比個仔睇,佢好似好明白咁,冇咁神秘,只係話要睇佢Facebook要通知佢同埋要佢在場就可以睇。
我話佢知唔好咁沉迷同埋小心唔識嘅人就唔好加入Facebook,佢話會守諾言,只會加自己識嘅人
多謝你們^^
‹ 上一主題|下一主題