用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節
樓主: 洛婷
go

校際音樂節 [複製鏈接]

唔係嚇你喎, 今年講明 "competitors must perform from memory" 架喎, even grade 1都要背譜呀! (不過講緊既係piano, 其他樂器亦不太清楚)

原帖由 evatsoihk 於 11-3-1 10:36 發表
“加上無譜睇”??

比賽要背譜嗎??不允許帶琴書的嗎?........別嚇唬我,因爲我沒特意叫女兒去背譜子。

eva

各位媽媽:

想請教-
1)到底是否一定要“背譜”的呢?
2)帶琴書、看著譜子彈,可以嗎?(是否會扣分??)

evatsoihk

明白了,謝謝回覆。
evatsoihk

原帖由 十月媽咪 於 11-3-1 10:46 發表
唔係嚇你喎, 今年講明 "competitors must perform from memory" 架喎, even grade 1都要背譜呀! (不過講緊既係piano, 其他樂器亦不太清楚)

原帖由 DONUTBUBBLE 於 11-3-1 10:35 發表
我個女都係喎, 佢係大會堂比呀?? 09:30個group, 你係邊比呀???

老師幫我們報了新界西北區, 她說該區機會大dd, 我們是第一次參賽, 很緊張啊! 希望阿仔鎮定d.

幾時比賽? 如果未背, 快d背咗佢啦! 其實佢哋練咗咁長時間, 首歌唔睇譜都應該彈到的, 由而家開始, 叫佢習慣唔睇譜唻彈, 應該問題不大的啊!

原帖由 evatsoihk 於 11-3-1 10:48 發表
明白了,謝謝回覆。
evatsoihk

唔睇譜最大問題係佢地一甩左一個音,想睇番個譜自己彈到去邊都唔得.真係好震架..
我上年見有個女仔,佢都應該係1X歲,但一甩左音,就彈極都彈唔番.真係好慘...
原帖由 十月媽咪 於 11-3-1 10:50 發表
幾時比賽? 如果未背, 快d背咗佢啦! 其實佢哋練咗咁長時間, 首歌唔睇譜都應該彈到的, 由而家開始, 叫佢習慣唔睇譜唻彈, 應該問題不大的啊!

早幾日琴老師搞咗個預演, 同我女彈同一首歌嗰個姐姐就係咁, 一甩....出晒事....仲要一甩開, 就成首歌幾乎句句甩, 嚇得老師都戥佢震啊!

但大會規定competitors must perform from memory, 如果睇譜彈, 會唔會被扣分or取消資格呢?!

原帖由 林嗅四 於 11-3-1 11:14 發表
唔睇譜最大問題係佢地一甩左一個音,想睇番個譜自己彈到去邊都唔得.真係好震架..
我上年見有個女仔,佢都應該係1X歲,但一甩左音,就彈極都彈唔番.真係好慘...
...

我唸如果大會講得唔比用譜,就一定唔可以.
佢地都幾嚴架,最兩年亞仔可以用譜,但都一定要拎正版琴書上去彈,COPY都唔比架.
原帖由 十月媽咪 於 11-3-1 11:17 發表
早幾日琴老師搞咗個預演, 同我女彈同一首歌嗰個姐姐就係咁, 一甩....出晒事....仲要一甩開, 就成首歌幾乎句句甩, 嚇得老師都戥佢震啊!

但大會規定competitors must perform from memory, 如果睇譜彈, 會唔會被扣分o ...

我嗰個K3開始參加, K3 & 上年小一都係著校服去, 又絕大多數既小朋友都係著校服去的, 好少著自己衫!

原帖由 洋洋 於 11-3-1 11:45 發表
請問你小朋友過往兩年,
有沒有穿校服去比賽?

我仔幼稚園時我地係私人報,所以無著校服,但上年小學,因為係返學時間,一定要著學服.
但今年係星期六,可以著自己衫,整齊便可,我幾年都見一半半人著校服同自己衫.
請問你小朋友過往兩年,
有沒有穿校服去比賽?

原帖由 洋洋 於 11-3-1 10:04 發表
其實, 我倆公婆都好想一齊陪同小女入場...
支持佢第一次的公開表演....

之前, 曾經問過幾位不同的教琴老師,
回答可以多過一位陪同...

但係, 參賽通知上寫明"只可一位陪同..".

所以, 都唔知係咪今年開始改例呢?

...

比賽一向都係咁,只係睇現埸工作人員有無確實執行,大部份工作人員都係臨時工無咁嚴格,但唔代表唔會依手續做,最好同先生商量定,如照賽例進行邊個會陪小朋友入,亦要講定俾小朋友知。

初級小朋友背譜唔難,彈多咗不知不覺己經背到,但講明俾佢哋聽比賽要背,效果未必最好,不妨試下練習時不動聲息拿走佢份譜,試多幾次佢會適應。

賽例只要求整齊服裝,無規定著校服,家長可以自行安排。我個人覺得比賽係一個學界活動,身為學生著校服係尊重自己學校,俾我揀我會要學生著校服出賽,無咗全體學校支持,音樂節都唔會辦得咁成功,我以佢哋學校為榮,呢個係我個人意見,唔啱聽請見諒。

我會建議小朋友帶埋琴書入比賽埸地,差不多到自己之前攞出嚟refresh,令佢專心跟番平時彈奏方式,上台時覺得有需要可以將琴書合上放喺琴譜架上,真係背唔到咪照譜彈,完成演出係對比賽尊重,呢個係學界活動,唔夠職業競賽,無必要令到小朋友喊哂落台。

醒目開學勳章

原帖由 林嗅四 於 11-3-1 09:54 發表
我年年都係同老公一齊陪亞仔入埸..
我見同場好多都係父母一齊,d staff都唔會阻止.

真係要睇情況 ,
佢俾你入就當好彩 , 唔俾入都真係冇法架 !!!

同埋睇下你係邊個場地 , 若果場地細真係好嚴架 ,
上年我女係香港大會堂比賽 ,
有 d 家長想 2 公婆一齊入 ,
職員都唔俾 , 最後個爸爸要係出面等 !!!

醒目開學勳章

原帖由 音樂人長老 於 11-3-1 12:51 發表

比賽一向都係咁,只係睇現埸工作人員有無確實執行,大部份工作人員都係臨時工無咁嚴格,但唔代表唔會依手續做,最好同先生商量定,如照賽例進行邊個會陪小朋友入,亦要講定俾小朋友知。

初級小朋友背譜唔難,彈多咗不知不覺己經背到,但講明俾佢哋聽比賽要背,效果未必最好,不妨試下練習時不動聲息拿走佢份譜,試多幾次佢會適應。

賽例只要求整齊服裝,無規定著校服,家長可以自行安排。我個人覺得比賽係一個學界活動,身為學生著校服係尊重自己學校,俾我揀我會要學生著校服出賽,無咗全體學校支持,音樂節都唔會辦得咁成功,我以佢哋學校為榮,呢個係我個人意見,唔啱聽請見諒。

認同

醒目開學勳章

請問你小朋友過往兩年,
有沒有穿校服去比賽?

我女年年都著校服 !!!

昨天比賽STAFF有說不是個個場容許2個家長入, 視符
場地大小, 昨天MEGA BOX 是可以的。

原帖由 洛婷 於 11-3-1 13:35 發表

真係要睇情況 ,
佢俾你入就當好彩 , 唔俾入都真係冇法架 !!!

同埋睇下你係邊個場地 , 若果場地細真係好嚴架 ,
上年我女係香港大會堂比賽 ,
有 d 家長想 2 公婆一齊入 ,
職員都唔俾 , 最後個爸爸要係出面等 !!! ...

好開心聽到你話mega box可以, 咁我可以叫我老公放心請假喇! 咁請問係咪如果兩公婆一齊去, 連埋個女, 要填三份體溫表呀?!

原帖由 chrwan 於 11-3-1 13:41 發表
昨天比賽STAFF有說不是個個場容許2個家長入, 視符
場地大小, 昨天MEGA BOX 是可以的。

‹ 上一主題|下一主題