用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節
樓主: 洛婷
go

校際音樂節 [複製鏈接]

原帖由 fa_fa 於 11-3-1 23:53 發表
慘啦! 原來要譜我都唔知添,
請問有冇家長有G1 Lesson in C,
我囝囝响25/03比賽呀!

呢本書我有2本,可借你用,check pm

洛婷,

我女係彈132-138咁上下!

另外, 我想問, 個譜無寫話踩腳掣, 老師亦無話要踩, 咁係咪就唔駛踩架喇? 你哋老師有無要求踩呢?!

原帖由 洛婷 於 11-3-1 23:56 發表
kangaroo , 十月媽咪

想問下你地小朋友彈 113 既時候 ,
個速度係幾多 ???

我見個譜係 132-144 ,
但 144 個感覺好似好急咁 ???
你地係點 ???

回覆 3# 洛婷 的文章

洛婷,
我聽個仔彈都係偏快。但確實係幾多,就要等阿仔放咗學至話到比你知。

原帖由 marcuscyrus 於 11-3-1 23:42 發表

其實我每年都打上協會問一次,每年的答覆都如下:
嚴格黎講,評判係有權o係有需要o既情況下問參賽者拎樂譜黎睇,如果你當時拎唔到出版譜的話,就有權dq你
但其實評判又好少(尤其低grade)會問佢地拎譜,所以穩陣起見就係帶定書 ...

睇番家長提供資料,似乎登記時己由埸地工作人員check樂譜,唔知係咪咁情況?我諗協會可能唔想有翻版或影印本帶入埸地內,家長要check清楚小朋友比賽日攞樂譜版本是否合乎賽例,可能話其他家長幫幫手吧,但唔知無帶譜可否進入會埸,賽例無提及呢點

Yes, any parent please share what's the consequence if no book is provided during registration.

My son is also Grade 1- Lesson in C.  The competition date will be 7 Mar. So worry now.

我剛剛又打了一次去問,今次答覆如下:
(我只問有關graded piano)
登記時不會要求出示樂譜,上台亦不可帶樂譜
如彈完,評判認為演奏同listed edition有出入才會要求參賽者提供樂譜,此時若參賽者拎出copy,則dq,但如沒有樂譜在身,則評判會根據listed edition來評分。
協會職員同我估計一樣,應該係開頭有同學拎左出黎,之後個個都拎,就以為要check 譜,如果有家長比完賽,發現有個別場地係助理要求出示樂譜的話,請報料係邊個場,我可以再打去同職員講返
各位家長可以放心了^_^

Thanks a lot.

原帖由 marcuscyrus 於 11-3-2 09:41 發表
如彈完,評判認為演奏同listed edition有出入才會要求參賽者提供樂譜,此時若參賽者拎出copy,則dq,但如沒有樂譜在身, ...

Hi marcuscyrus,

You are so efficient and helpful!   Thanks a lot ar!!

原帖由 marcuscyrus 於 11-3-2 09:41 發表
如彈完,評判認為演奏同listed edition有出入才會要求參賽者提供樂譜,此時若參賽者拎出copy,則dq,但如沒有樂譜在身, ...

原帖由 bbAvalon 於 11-3-2 09:52 發表
Hi marcuscyrus,

You are so efficient and helpful!   Thanks a lot ar!!

唔駛客氣^_^祝比賽順利

thx! 大家咁話!!!

想請教各位有什麼辦法可以幫小朋友克服"發台瘟"?
我細女(剛五歲)首歌已練得好熟(一級)。但係一去到多人面前,拉到一半就好似突然失憶咁,停咗繼續唔到落去。問佢又話唔係緊張/驚。老師/伴奏都冇哂辦法。
如果今年可以睇譜就好了。真擔心..

試下每日在家中讓她表演多幾次,包括鞠躬,久不久就叫她做,一次完成,錯都照去。

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

真係多謝幫忙,BK家長好熱心,大家都互相幫忙,要加油呀:)

醒目開學勳章

嘩! 我今日先入黎呢度, 我仔都係grade 1 piano, 我都無樂譜, 千祈唔好話我知唔得呀。

原帖由 beetle 於 11-3-2 10:31 發表
想請教各位有什麼辦法可以幫小朋友克服"發台瘟"?
我細女(剛五歲)首歌已練得好熟(一級)。但係一去到多人面前,拉到一半就好似突然失憶咁,停咗繼續唔到落去。問佢又話唔係緊張/驚。老師/伴奏都冇哂辦法。
如果今年可以睇譜就好了。 ...

唔好話小朋友,專業都會有呢啲「black-out」情況出現。年紀細學生我將比賽歌分樂句用故事講俾佢哋聽,跟住叫佢哋畫圖畫將自己諗到嘢畫出嚟,練習時家長一齊温習,初步效果唔錯,但因月尾比賽,到時先知work唔work。

我仔只有COPY版,咁到時我係咪唔好帶去隱陣D

我小朋第一次參加校際,我想請教大家應該著咩衫呢? Thanks!

各位好:
小女29/3參加校際小提琴2級,但仍未買到伴奏譜,請問有沒有人可以copy一份給我!Thanks a lot!

伴奏都要正譜的。不如睇下有冇家長比完賽可以讓份譜俾妳?

原帖由 mayc 於 11-3-2 12:36 發表
各位好:
小女29/3參加校際小提琴2級,但仍未買到伴奏譜,請問有沒有人可以copy一份給我!Thanks a lot!

我驚佢太多野諗會仲亂,不過呢個都係一個好方法,出年試下用。今年時間太"蚊"了,thank you!
原帖由 音樂人長老 於 11-3-2 11:18 發表

唔好話小朋友,專業都會有呢啲「black-out」情況出現。年紀細學生我將比賽歌分樂句用故事講俾佢哋聽,跟住叫佢哋畫圖畫將自己諗到嘢畫出嚟,練習時家長一齊温習,初步效果唔錯,但因月尾比賽,到時先知work唔work。 ...
‹ 上一主題|下一主題