用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節
樓主: 洛婷
go

校際音樂節 [複製鏈接]

我驚佢太多野諗會仲亂,不過呢個都係一個好方法,出年試下用。今年時間太"蚊"了,thank you!
原帖由 音樂人長老 於 11-3-2 11:18 發表

唔好話小朋友,專業都會有呢啲「black-out」情況出現。年紀細學生我將比賽歌分樂句用故事講俾佢哋聽,跟住叫佢哋畫圖畫將自己諗到嘢畫出嚟,練習時家長一齊温習,初步效果唔錯,但因月尾比賽,到時先知work唔work。 ...

唯有係再練多啲,thank you!
原帖由 bebebe12345 於 11-3-2 11:00 發表
試下每日在家中讓她表演多幾次,包括鞠躬,久不久就叫她做,一次完成,錯都照去。

醒目開學勳章

原帖由 magicmum 於 11-3-2 12:15 發表
我小朋第一次參加校際,我想請教大家應該著咩衫呢? Thanks!

我覺得校服最好

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 11-3-2 07:18 發表
洛婷,

我女係彈132-138咁上下!

另外, 我想問, 個譜無寫話踩腳掣, 老師亦無話要踩, 咁係咪就唔駛踩架喇? 你哋老師有無要求踩呢?!

我女最尾果行有加 !!!

(問咗佢原來冇踩 )

Thanks!

原帖由 洛婷 於 11-3-2 14:16 發表

我覺得校服最好

感謝神﹗今年十一個學生參賽(有鋼琴﹐也有小提琴)﹐是歷來最多﹐也佔了本身學生約三份一。作為老師﹐確實有點兒吃不消﹐因為我真的很貪心地希望他們每一個都能發揮至極致。每逢比賽考試﹐自己都和學生一起投入﹐甚至照顧自己孩子的時間都要犧牲了(心裡有點歉疚...)﹐但又不想限制人數﹐希望他們每人都有參賽的機會。

去年七人比賽﹐兩冠一季一殿﹐今年人數多了﹐也想保持成績﹐甚至想更好﹔最近不斷召學生過來加強練習﹐教他們要盡全力和發揮水準。

今早終於第一個學生出賽了﹐中午過後收到家長打來報喜﹐小男孩成功奪冠。努力總算沒白費

謝謝天父賜我健康的身體﹐和聰明智慧﹐讓我可以跟眾學生一起打拼。希望他們能好好享受獲獎的喜悅﹐並能不斷進步和成長。

如果有家長肯讓出,請PM我!
(二級小提琴譜)

原帖由 beetle 於 11-3-2 13:49 發表
伴奏都要正譜的。不如睇下有冇家長比完賽可以讓份譜俾妳?

醒目開學勳章

我囡下星期一比賽, G1, 係第一次, 好緊張呵
上星期日去左參加預演, 但發晒台瘟....恐怕

原帖由 Kangaroo 於 11-3-2 07:48 發表
洛婷,
我聽個仔彈都係偏快。但確實係幾多,就要等阿仔放咗學至話到比你知。

問咗阿仔,老師要佢彈126。

Not really! She performed quite well actually (at least better than my daughter :p) that day.
Remark : Not sure if you remembered my daughter or nor, my daughter was assigned to sit next to Natalie during that rehearsal.

原帖由 xanax1mg 於 11-3-2 16:21 發表
我囡下星期一比賽, G1, 係第一次, 好緊張呵
上星期日去左參加預演, 但發晒台瘟....恐怕

醒目開學勳章

原帖由 Kangaroo 於 11-3-2 16:54 發表

問咗阿仔,老師要佢彈126。

thanks

原帖由 KennyDaddy 於 11-3-2 17:59 發表
Not really! She performed quite well actually (at least better than my daughter :p) that day.
Remark : Not sure if you remembered my daughter or nor, my daughter was assigned to sit next to Natalie du ...

嘻嘻,我都記得兩位小朋友,綵排工作人員都讚佢哋好乖,小朋友無得同家長一齊坐,又等咁耐先彈唔容易,節目編排咁做係等佢哋有個experience,。

KennyDaddy,我見到囡囡彈琴時兩腳分得太開驚走光,後來走近一睇原來校服設計係褲嚟,覺得自己好out  。

明天到小女, 我又無咩緊張, 如果係考級我可能會緊張D. 預演幫左我地好多, 出過一次場, 大家個心都定D. 順便再次多謝長老

今日係校際音樂節比賽時見到....

簽名被屏蔽

我又要多謝長老,個籌備同安排以致當日程序長老同協助人士都好有條理及妥善 唯一可惜係未能有機會向長老私下求指點兩句

原帖由 音樂人長老 於 11-3-2 21:53 發表

嘻嘻,我都記得兩位小朋友,綵排工作人員都讚佢哋好乖,小朋友無得同家長一齊坐,又等咁耐先彈唔容易,節目編排咁做係等佢哋有個experience,。

KennyDaddy,我見到囡囡彈琴時兩腳分得太開驚走光,後來走近一睇原來校服設計係褲 ...

醒目開學勳章

原帖由 w_y 於 11-3-2 22:35 發表
明天到小女, 我又無咩緊張, 如果係考級我可能會緊張D. 預演幫左我地好多, 出過一次場, 大家個心都定D. 順便再次多謝長老

加油 , 預祝你女女聽日取得好成績

原帖由 ming2 於 11-3-2 22:59 發表
見到其中一個伴奏轉頁之後亂晒(可能轉
錯page)..結果係度左翻右翻係咁搵...可惜都係搵唔到去
左邊...可憐個參賽者要獨自係個台上拉完首歌...首歌拉完個伴奏都仲係搵唔番個頁.....唉..
.如果你係家長你會點??...又如 ...

唉..
係同學仔定係專職伴奏?如果同學仔都仲情有可原,如果係收人錢的話就真係~_~

簽名被屏蔽

‹ 上一主題|下一主題