用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 應否俾囝囝停止學琴? 好苦惱...
樓主: Sheepy
go

應否俾囝囝停止學琴? 好苦惱... [複製鏈接]

基本是坐定定的,但始終是小朋友,有時免不了分心,下來搞下呢樣搞下果樣。我在身旁經常提他要彈完才能離開。
原帖由 miaochan 於 11-3-10 11:24 發表

4歲1日練到1小時呀,好厲害呀,系分開練or坐定定一個鐘呀? 你地打算考幾多級? ...

回覆 41# Sheepy 的文章

點解唔試下買本 「幼兒樂理練習 1」或類似的作業比佢玩下?? 可以認音之餘又有貼紙貼, 我D細細個學生玩得好開心bor.. 又或者買通利或柏斯買一盒的card games, 佢d卡仔有音符另外配有A B C D E F G音名, 你可以當遊戲同佢玩 鬥快數音仔, 吸引下佢等佢從遊戲中學習, 咪好似funny啲?? 當佢練琴時, 你可以又同佢玩鬥快數音, 比如話.. 呢首歌有幾多個E呀, 123開始, 你最初要扮慢佢少少, 指出其中一個, 等佢望到你指果個, 之後就等佢自己數, 最尾仲要扮數得慢過過, 等佢自己數哂.. 跟住你再讚佢.. 你好勁喎, 自己都得.. 咁久而久之, 佢會自己記得D音, 望到個音時, 再加指法配對, 就唔駛成日都撞位啦^^

原帖由 DGJS 於 11-3-9 14:46 發表
你个仔好好采,同好o力仔。
好多小朋友在五六級時改不回來, 或者根本沒發覺要改回來。然後要再上便遇到困難,便完全放棄了。這樣就是可能5年的時間都浪費了。

...

其實我個仔一點也不叻,大把人比他早拿到八級,現在他的手勢雖然改善了不小,但離完美還差一段,但應付演奏級還是可以,將會就未知,但應該沒有太多時間練琴繼續學下去。

很可惜!但我估讀中學壓力會比較大。

原帖由 mio8390 於 11-3-10 17:46 發表

其實我個仔一點也不叻,大把人比他早拿到八級,現在他的手勢雖然改善了不小,但離完美還差一段,但應付演奏級還是可以,將會就未知,但應該沒有太多時間練琴繼續學下去。 ...

原帖由 DGJS 於 11-3-10 17:58 發表

如果初中前未能完成八級,上到高中是好難有這麼多時間練琴,如果要求高,二或三級已經練一小時,到八級可能要幾小時,可來時間做功課,所以我和孩子都定了目標,但事與願違,雖然我兒子在中二已達標,但佢又愛上了音樂,所以高中時選了音樂讀,這課用了他可多時間,不過這是他喜歡的決定,我是會支持他。

原帖由 mio8390 於 11-3-10 18:30 發表

如果初中前未能完成八級,上到高中是好難有這麼多時間練琴,如果要求高,二或三級已經練一小時,到八級可能要幾小時,可來時間做功課,所以我和孩子都定了目標,但事與願違,雖然我兒子在中二已達標,但佢又愛上了音樂,所以高中時選了 ...

曾經聽過有人話最好系小學考完8級,因為中學功課多,好難兼顧,其實系唔系好難達到?

最理想當然係早些考到八級, 然後專心讀書.
但想起身邊一些例子, 又不一定讀中學就應付不了學樂器.
見過有位女孩子, 考完八級小提琴後, 中學用了五年時間學鋼琴, 考獲演奏級. 我亦有朋友中六那年去考演奏級.
最後都是那句: 小朋友自己喜歡就會有動力和時間去應付.

原帖由 lillymarie 於 11-3-11 10:26 發表
最理想當然係早些考到八級, 然後專心讀書.
但想起身邊一些例子, 又不一定讀中學就應付不了學樂器.
見過有位女孩子, 考完八級小提琴後, 中學用了五年時間學鋼琴, 考獲演奏級. 我亦有朋友中六那年去考演奏級.
最後都是 ...

當然也有你說的例子,我仔仔現在還學緊音樂,但越高級越要多些時間練習,少不免多少都會影響其它課目,但孩子喜歡,我都會一定支持。

原帖由 share123 於 11-3-11 09:26 發表

曾經聽過有人話最好系小學考完8級,因為中學功課多,好難兼顧,其實系唔系好難達到?

初中都不會太忙,但可能中一時與小學的轉變比較大,需要一些時間適應,比較幸苦些。
如果只為cert.,英國皇家音樂試是最容易考的,應該不難,但這樣好像違背良心,不是給小朋友enjoy興趣。
其實好多中學不會看會不會彈琴而加分,因為大部份學校只有管弦樂團,一般管弦樂團表演是不需要彈琴的,所以他們會看看小孩子會不會管樂或弦樂,會鋼琴的最多只能在學校做合唱團的琴師,但幾十人爭取一個位置,最好由他自然發展,不要太過強迫。

王國會長

考完8級又如何? 學琴為考試?

原帖由 share123 於 11-3-11 09:26 發表

王國會長

不如先問下自己為乜K2 就要佢去學琴?

原帖由 Sheepy 於 11-3-7 10:28 發表
囝囝K3, 學咗琴差唔多1年, 彈緊 "輕鬆學鋼琴" 第2同第3冊, 見佢學得真係好辛苦, 佢完全唔肯認譜, 下下彈琴都係靠撞, 我知道呢個係佢的問題, 唔關老師事, 我亦有要求佢學睇譜, 佢同我講每日都好辛苦, 亦都好傷我同佢 ...

原帖由 DGJS 於 11-3-10 17:58 發表

唉,呢個係香港學生寫照,我有個讀中四學生,呢一年來除返學及學校指定活動外,時間都被補習社填滿了,每星期有30分鐘至1小時練琴己經好好,上堂通常第一句話係無練過琴,但佢上堂日子從不遲到又專心,今年9月會升中五,我叫佢考慮停學。

呢個學生體質同條件唔錯,屬於技術型,我都想佢可以更上一層樓,但現實有時要做取捨,如果佢諗過後真係鍾意學,我建議佢每月只學一堂,令佢更好地編排學業時間表同keep 住彈琴樂趣。

回覆 50# 瑩瑩老豆 的文章

原帖由 瑩瑩老豆 於 11-3-12 22:48 發表
考完8級又如何? 學琴為考試?

其實學琴對考名校沒有什麼幫助,依家大部份家長只會制造出考試琴手,考琴的技術以外就不會,學音樂變成孩子的包袱。

回覆 54# mio8390 的文章

原帖由 ilovethiscow 於 11-3-13 11:26 發表
無錯... 除了彈琴之名... 其他音樂知識... 音樂文化... 一D都無...

就咁考左個級絕對談不上高音樂造詣

而且.... 我有個教 Co Edu o既frd 都講...

依家唔睇呢D cert... 而係 interview 去問 一D 常識....但發覺大 ...

今日去咗APA Open Day聽咗pre junior programme嘅資料,個負責人都話好多人考到Grade 8,但一到audition就知佢哋有幾多料,仲話好多人可能一年只彈3首歌(雖然誇張咗)....

原帖由 ilovethiscow 於 11-3-14 01:34 發表
如果唔係diploma 同degree點會 audition 4 次

我地大部份時間都係玩練習曲...

練熟D 手指... 到練歌果陣... 就快人地好多倍完成...

今日有無聽 Concert Band O既 Concert~? ...

擒日主要睇咗junior piano, piano & jazz band,後來小朋友去咗「魔法一條村」玩,仲同個機械人傾咗好耐計 

好多謝各位的意見, 我有一日好認真咁問囝囝鍾唔鍾意彈琴, 佢都真係幾唔想彈, 無謂勉強啦, 但其實學音樂有好多種方法的, 亦可以學其他樂器, 所以我比佢選了另一種佢想學的樂器, 而條件就係唔可以半途而廢 (因為今次係佢選擇的)!

新樂器上咗第一堂喇, 同學琴時的第一堂都真係好唔同, 始終興趣係好重要的!

Good to hear the decision. Don't let him easily to give up the next instrument.

放棄事小,放棄毅力事大。

原帖由 Sheepy 於 11-3-14 14:29 發表
好多謝各位的意見, 我有一日好認真咁問囝囝鍾唔鍾意彈琴, 佢都真係幾唔想彈, 無謂勉強啦, 但其實學音樂有好多種方法的, 亦可以學其他樂器, 所以我比佢選了另一種佢想學的樂器, 而條件就係唔可以半途而廢 (因為今次係 ...
‹ 上一主題|下一主題