用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 應否俾囝囝停止學琴? 好苦惱...
樓主: Sheepy
go

應否俾囝囝停止學琴? 好苦惱... [複製鏈接]

回覆 19# share123 的文章

原帖由 ilovethiscow 於 11-3-8 14:31 發表
一開始就要嚴謹....

如果佢彈唔到5 6 度... 就唔好彈有5 6 度O既歌囉...

2 級鋼琴 5度都夠哂考試

認同DGJS

如果一開始唔嚴謹姿勢.. 不如等你覺得需要嚴謹才學...

壞習慣係最難改.... 家長不是也有呢方面O既經驗 ...

我對自己仔就係到佢ready先同佢學,當時已經4歲半,一開始就要佢做好手指,控制音色,現在比佢的練琴功課都係以呢2樣野為主,所以佢學得好慢(compare to others),但我寧願佢尊重每一首曲彈好佢,好過當交功課得過且過,如手未夠大或未夠力,其實應該暫緩學琴計畫

收過一d學生音感ok,但之前冇人執佢手形,冇人教佢shape phrase,到我幫佢改時,佢已經唔肯做,因為佢覺得佢已經彈到,點解手腕要咁,點解跳音唔係飛落去,點解要出多d 個melody,點解左手要輕,佢全部懶理,但當時佢前老師已經比緊sonatina佢彈,要佢彈返d 簡單d o既野執返好咩,佢覺得我dum佢時間..

原帖由 mio8390 於 11-3-8 14:00 發表

四五歲人仔隻手咁細,要彈到五六度音節都好難,還要曲起呢彈,嚇怕她怎會想學,等她大少少才執手勢。

每個人都有惰性,如果習慣咗一種手勢,雖然唔正確,但係感覺好舒服嘅話,佢就會繼續用呢D唔正確嘅手勢去彈琴,咁大個咗就更加難改了。其實手型係學琴嘅其中一個要求,如果做唔到就等如沒有學好。

正確嘅手勢在初時可能沒那麼重要。但到高級,錯誤的手勢會讓你較難彈下去。

原帖由 Camom 於 11-3-8 14:45 發表

每個人都有惰性,如果習慣咗一種手勢,雖然唔正確,但係感覺好舒服嘅話,佢就會繼續用呢D唔正確嘅手勢去彈琴,咁大個咗就更加難改了。其實手型係學琴嘅其中一個要求,如果做唔到就等如沒有學好。 ...

可能我仔仔隻手比較細,最初果幾年他無法曲起手指彈,如果太過強迫,會令他興趣大減 (除非是想他將來做一流演奏家,而不是給他一個興趣的想法),他學到五六級時因手掌大了,他已經可以轉回正確手執,雖然改手勢不是容易的事,但大個左思想和能力都強了,佢現在已經是演奏級,但一早已經把小朋友嚇怕,何來將來的事,完美當然是好,但不一定最好是完美。

原帖由 share123 於 11-3-8 14:21 發表

但有d人成日話學壞手勢好難改,甘應該幾時開始嚴謹呢?

另外,如果屋企仲系用緊電子琴,學到幾時真系應該換鋼琴呢?

我覺得五六歲學都不太遲,大早學,因小朋友太細個,進度會比較慢,可能要到十二三歲才考八級,但大個些少才學,吸收快些,一樣在十二三歲考八級,分別不大,但細個學可能要比多兩年錢和小朋友因難和進步慢,嚇怕他們,令他們有放棄之念,我的朋友中有幾個都是這樣半途放棄。
雖然現在的電子琴的像真度好高,但在不同壓力下彈奏的音調與真鋼琴都有分別,因為在比較高級演奏樂章,有好多表現是用手指的大細力度;快慢,holding....等等技巧,電子琴暫時還未模仿得好好,如果習慣了彈電子琴是好難控制手指的力度運用技巧,最好馬上更換。

你个仔好好采,同好o力仔。
好多小朋友在五六級時改不回來, 或者根本沒發覺要改回來。然後要再上便遇到困難,便完全放棄了。這樣就是可能5年的時間都浪費了

原帖由 mio8390 於 11-3-9 13:50 發表

可能我仔仔隻手比較細,最初果幾年他無法曲起手指彈,如果太過強迫,會令他興趣大減 (除非是想他將來做一流演奏家,而不是給他一個興趣的想法),他學到五六級時因手掌大了,他已經可以轉回正確手執,雖然改手勢不是容易的事,但大 ...

我個人做法是﹕一開始﹐彈第一個音就已經要嚴謹﹗

好似我個仔剛滿三歲時話要學彈琴﹐要我教﹐123手指都沒問題﹐但去到45手指﹐他知道同樣要用正確的手勢去彈﹐他很努力地去試﹐但實在頗困難(加上是傳統鋼琴﹐琴鍵不輕啊﹗)﹐他真的扁著嘴﹐留著淚的去試﹐但都不能完全做到﹐我就每天讓他再試試彈少少45手指﹐甚至把本來已經學完的樂曲(最前頭只用123手指的那些)再彈過當溫習﹐用45手指的就拖慢來教﹐志在鼓勵他用正確的手勢去彈﹐那怕是一下或兩下﹐做到了就都他加以肯定﹐並對他說﹐‘您每長大一天﹐手指就會越強壯﹐這些歌就會由difficult變做medium﹐再變做easy﹗’

如是者﹐每日早晚練習﹐一兩個星期後他已經能夠完全克服這些困難﹐阿仔還對我說‘我0力左好多呀﹗我每日飲好多奶﹐長高了﹐手指也強壯了﹗沒夠四歲就彈到45手指了﹗’p.s.我之前tum阿仔(彈到喊﹐但依然話要繼續學﹐話好鐘意彈琴)話﹐‘您得三歲﹐所以up to 3手指都好強壯﹐您繼續每日練習﹐towards 4歲您的4手指就會strong enough﹐再過一年﹐五歲時﹐就會連5手指都very strong。’可能我成日同他洗腦﹐他會常常覺得自己每一天都在進步﹐會自己講﹕我以前。。。但而家有進步。。。

原帖由 share123 於 11-3-8 14:21 發表

但有d人成日話學壞手勢好難改,甘應該幾時開始嚴謹呢?

另外,如果屋企仲系用緊電子琴,學到幾時真系應該換鋼琴呢?

原帖由 ohmygosh 於 11-3-9 15:49 發表
我個人做法是﹕一開始﹐彈第一個音就已經要嚴謹﹗

好似我個仔剛滿三歲時話要學彈琴﹐要我教﹐123手指都沒問題﹐但去到45手指﹐他知道同樣要用正確的手勢去彈﹐他很努力地去試﹐但實在頗困難(加上是傳統鋼琴﹐琴鍵不輕啊﹗)﹐他真的扁著嘴﹐留 ...

如果我大囝的老師好似妳教妳囝囝咁教佢就好了, 可惜唔係, 雖然每次老師上課都有提下佢, 但歌就照教, 我係屋企提個仔搞到大家都好勞氣, 我睇住佢彈音階還好, 但一要彈樂曲, 就顧得首歌顧唔到手指......雙手又打回原形.......

如果要執佢手指, 真的無可能彈到D歌, 一彈得快手指就扁, 話佢, 佢又駁咀話自己無問題......做家長的可以點? 自行執佢手勢, 唔交功課給老師?

其實老師講一句好過家長講十句。您有無同大囝的老師討論過呢個問題呀?

另外﹐您小朋友幾大?學了多久?學到什麼程度?現時彈什麼樂曲?每天花在SCALES AND ARPEGGIOS和練習曲的時間足夠嗎?老師上課時有嚴格要求他的手勢和動作嗎?

原帖由 lillymarie 於 11-3-9 18:59 發表

如果我大囝的老師好似妳教妳囝囝咁教佢就好了, 可惜唔係, 雖然每次老師上課都有提下佢, 但歌就照教, 我係屋企提個仔搞到大家都好勞氣, 我睇住佢彈音階還好, 但一要彈樂曲, 就顧得首歌顧唔到手指......雙手又打回原 ...

原帖由 ohmygosh 於 11-3-10 03:24 發表
其實老師講一句好過家長講十句。您有無同大囝的老師討論過呢個問題呀?

另外﹐您小朋友幾大?學了多久?學到什麼程度?現時彈什麼樂曲?每天花在SCALES AND ARPEGGIOS和練習曲的時間足夠嗎?老師上課時有嚴格要求他的手勢和 ...

10歲,學了4年,準備考3級。
他每天練音階3分鐘,老師有提醒他,但不嚴。我有同老師講這問題,老師說很多小朋友都有這問題,我個仔不是最差,叫我不用担心。
我囝資質平庸,對他其實無乜期望啦,鋼琴的好處是彈到似首歌已可騙到人了。不我這樣想對不對?

原帖由 mio8390 於 11-3-9 14:06 發表

我覺得五六歲學都不太遲,大早學,因小朋友太細個,進度會比較慢,可能要到十二三歲才考八級,但大個些少才學,吸收快些,一樣在十二三歲考八級,分別不大,但細個學可能要比多兩年錢和小朋友因難和進步慢,嚇怕他們,令他們有放棄之念,我 ...

多謝你既意見,但我好驚阿女唔知彈到幾耐,好擔心買個琴番黎擺......如果要買琴,應該分幾個階段買? 入門的大概多少錢,可以用到幾級?

琴可以租的.

原帖由 share123 於 11-3-10 09:24 發表

多謝你既意見,但我好驚阿女唔知彈到幾耐,好擔心買個琴番黎擺......如果要買琴,應該分幾個階段買? 入門的大概多少錢,可以用到幾級?

原帖由 DGJS 於 11-3-10 10:20 發表
琴可以租的.

唔想咁快買琴住可以先到琴行租房練住先,因為用電子琴嘅手感真係好唔同。如果小朋友真係有興趣就同佢傾吓,要佢肯commit先買。阿囝而家用緊Kawai K3, 海潚價嗰時買嘅。

已經好耐無上呢度喇。。今日見到呢個Topic,又想分享下(差不多一年)陪個仔學琴的經驗。
我個仔今個月4歲了,3歲多開始搵老師一對一學,初初學的3個月,真的很苦腦,因為手型不好問題,頭疼咗好耐。當時還上來請教了ohmygosh老師。後來跟現在的琴老師討論過後,大家分別在家和在課堂上不斷不斷提醒,每次手指塌下時我們便笑他的手指像薯條,慢慢地他真的改善了,但5手指始終都是差一點,特別在彈跳音時。
看譜是我個仔的強項,但往往就是因為他強在此,不用多久他便把整首曲記下來了,自此他便不再看已熟了的譜。跟著問題又出來了,不看著譜彈怎能記得那裡要大聲那裡要細聲?要彈好首曲,很多仔細的問題都要留意,慢慢而家變咗系我在旁不斷提他,這裡要點要點點點。
陪他練琴有時真的很勞氣,不是他不肯練,而是他經常只專注自己想彈甚麼便彈甚麼,我在旁邊想Stop佢(因為時間問題要爭取時間練Scale和考試歌),但他又不理我,繼續彈他自己的“曲”(我不知他彈甚麼的)。。。
當我發火了,說要收了他的琴不給他彈時,他就大哭說:“我要彈呀,我要彈呀!”然後才肯開始彈該練的曲。
現在他每天練琴約1小時,15分鐘是Scale(大概14條),另外30分鐘是練考試歌,再加15分鐘sight reading。希望快些考完試可以再練回ADAD,John Thomson,輕鬆學彈琴果幾本書,因只練考試歌,仔仔不覺悶但我都覺得好厭了。

[quote]原帖由 miaochan 於 11-3-10 11:24 發表

4歲1日練到1小時呀,好厲害呀,系分開練or坐定定一個鐘呀? 你地打算考幾多級?

如果依個真的不是他的興趣,我建議暫停。可以試下其他樂器或事物。但我建議你必須要清楚他究竟有沒有其他興趣。如果放棄是由於毅力問題,咁就要想想辦法!
K3還是很小,就算無天份都可以玩下。我覺得只要不太同人比較,任何事都可以有樂趣。

原帖由 Sheepy 於 11-3-7 10:28 發表
囝囝K3, 學咗琴差唔多1年, 彈緊 "輕鬆學鋼琴" 第2同第3冊, 見佢學得真係好辛苦, 佢完全唔肯認譜, 下下彈琴都係靠撞, 我知道呢個係佢的問題, 唔關老師事, 我亦有要求佢學睇譜, 佢同我講每日都好辛苦, 亦都好傷我同佢 ...

原帖由 share123 於 11-3-10 11:47 發表
[quote]原帖由 miaochan 於 11-3-10 11:24 發表

4歲1日練到1小時呀,好厲害呀,系分開練or坐定定一個鐘呀? 你地打算考幾多級? ...

每隻歌不多過兩分鐘,三隻都是六分鐘,每日彈差不多十次,千篇一律,想唔悶死都好難,如果是練得有質素,十五分鐘已足夠啦,初級已經練到這樣,學都八級或以上,整天什麼都不用做,只能練琴,就算是興趣都變成受難。

原帖由 share123 於 11-3-10 09:24 發表

如果不知道孩子的興趣是否彈琴,最好看定些才買,不要心急,我是先給他學了大約一年,和每星期在琴行練一小時,他回覆我他有興趣,我才一次過買個好些少給他,因為中途換琴好麻煩和貴,所以一次買個可用到八級或以上,新琴約四萬左右,如二手琴約三萬以下,但買時要小心些,看清楚是否績木琴(組合成的翻新琴)。

數是這樣計,但每首曲的要求,細節都要做足,一首歌可能抽一小節出來練十次,然後又分手練3次,時間就是這樣過去了。
可能跟你說的剛剛相反,大d還會練少d,要做功課時,那有時間只練琴?

原帖由 mio8390 於 11-3-10 12:03 發表

每隻歌不多過兩分鐘,三隻都是六分鐘,每日彈差不多十次,千篇一律,想唔悶死都好難,如果是練得有質素,十五分鐘已足夠啦,初級已經練到這樣,學都八級或以上,整天什麼都不用做,只能練琴,就算是興趣都變成受難。 ...
‹ 上一主題|下一主題