用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 基督教服務處摩理臣山兒童發展中心
go

基督教服務處摩理臣山兒童發展中心 [複製鏈接]

請問這間S位同E位好吾好?

教師質素如何?

多不多學生上主流小學?

3T 訓練多嗎?
   0    0    0    0

我仔仔讀了s位半年已進步了很多。老師很有耐心及經驗,其他員工都很nice。9月剛開學時,schedule 會如普通上課一樣。之後會好忙,如每月一次親子外遊/參觀,每月3T輪流2次示範課,今個月開始每1-2星期一次感統小組。很多家長講座及家長工作坊,及參觀活動。3T每月都會入組或個別訓練,家長可參考治療c在訓練手冊上的資料,在家繼續訓練。

讀完s位不會直上主流小學,很多都會轉i位(未夠6歲)或在主流幼稚園讀一年k3(滿6歲)先上小學。

建議你可以在上課前約8:45-9:00到校外觀察一下老師及學生入園的情況,以略知一二。

原帖由 Yvonne_ng 於 11-3-7 01:40 發表
請問這間S位同E位好吾好?

教師質素如何?

多不多學生上主流小學?

3T 訓練多嗎?

醒目開學勳章

我仔仔讀了兩年多, 去年8月轉了I位為主流小學作準備!
我地舊年走嘅小朋友, 部份都像我先轉K3適應主流,亦有直上主流小學。
以我過去嘅情况, 教師及治療師們都很有心, 在我仔讀大仔班時, 已經用幼稚園書本上課及學寫字。
其中ST及OT的治療師是非常有經驗的。
其實在特殊學校裡,大部份嘅小朋友都係屬於智力正常但有其地問題、障礙而需接受密集式訓練, 例如有慣性或情緒行為、專注力問題、小肌問題、言語及社交問題等。入讀主流小學的能力, 大部分小朋友都無問題, 但升上小學後的跟進也是非常重要。
曾經有家長因為覺得自己小朋友讀咗一年, 都是學自理而投訴其後更退了學,認為浪費時間。 其實普遍我們的小朋友, 自理能力都是比較差, 但如想接軋主流, 不先把自理學好, 可以想像小一還有老師帶着排隊隊去廁所嗎?
可參考Caprincorn2521                意見, 先參觀或觀察學校。

我小朋友係熱愛文字那類型(其實很多自閉傾向小朋友都一樣),我自己同佢讀書寫字認字玩圖咭,完全冇問題,可以說是應付有餘。但在教導自理方面,我又要返工,真係好頭痛。例如:吃飯要人餵,挑食,發脾氣,吾聽話,玩玩具只用一種方法玩,自我中心。但入了這中心後,完全改變了。現在還懂得自己穿鞋襪。今個下學期首要train刷牙、穿脫衣服及用筷子。這些都令我返工返得放心,而且老師會教我在家如何繼續跟進。社交方面,以前在公園會推人或吾理人,依家會叫小朋友"排隊呀!" 又會睇著小朋友滑完滑梯先開始自己滑,我不須要時時刻刻釘著他。

體能上,也訓練了他不少,如跳前跳後,單腳企,踩單車,踢足球,射龍門,上下攀抓.....請不要見笑,我仔像是個書虫,不太動的..

以經濟角度來看,自理補習(pst $450/hr)係貴過中英數補習。如果家長擔心學術程度,可以在家多些親子閱讀。我知道朋友孩子讀的活動教學幼稚園,程度其實係差不多。

‹ 上一主題|下一主題