用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 THINK, STAFFORD, 明慧應該奌揀呢?
go

THINK, STAFFORD, 明慧應該奌揀呢? [複製鏈接]

我有打算讓我仔仔小學回新加坡讀書,
故希望k1-k3課程程度中高, 有功課
有普通話, 有英文(net)班主任
上午班最好, 因他學習慣了每天下午瞓至少2個鍾, 下午班怕他適應唔到

我目前有以下的offer: 請問各位應該奌揀好呢? 謝謝!
THINK am
明慧(太子) am  (讀緊N班 am)
STAFFORD pm (14/3要交注刪費了)
   0    0    0    0

有沒有媽咪可以比得意見呢? 非常多謝!

哈囖!!我都系太子明慧 n 班媽咪啊,你個b讀得好開心嗎 - 我沒捻住比距留翻讀k1 ...我系你就會選擇 think or stafford, 不過我對E兩間學校一D都唔熟悉,so唔知點 advise 你。。。

之前有 post 話 think 九龍塘校舍好似未整好同行政有點混亂, 或者你 check check 再考慮一下吧.

至於 stafford, 聽聞英文幾好, 但中文/普通話及其他學科則不大清楚.

原帖由 minniez 於 11-3-9 23:55 發表
之前有 post 話 think 九龍塘校舍好似未整好同行政有點混亂, 或者你 check check 再考慮一下吧.

至於 stafford, 聽聞英文幾好, 但中文/普通話及其他學科則不大清楚. ...

Stafford 英文很好, 因有native speaker as class teacher;  Chi 既程度都ng淺;

尼間kg 不是填鴨式的,可以考慮是否配合SG 的課程.

吾該晒各位.

Stafford的英文很好, 但我是担心他的普通話, 因沒有普通話老師做班主任, 新加坡的學校中文是用普通話教的, 而且Stafford我只有下午的offer.

Think 本來我都覺得幾好但又有以下的問題, 都不知新的校舍是否起到.
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2277554&extra=page%3D2

現時我仔仔讀緊明慧, 他都讀得幾開心的. 覺得老師有愛心, 前的班主任就不錯, 放學回來都會晿下歌,  但K1就不是這個班主任了. KI普通話老師做班主任, 看上去有很多新的老師, 校舍不太大, 沒有戶外活動空間, 不出名, 學費$3883/月及書費$2200幾半個學期的價錢都不便宜,  我在想對比之下是否可以同一費用可以讀間較好的學校呢?

回覆 2# bellabella_oh 的文章

原帖由 kcheng1328 於 11-3-10 22:46 發表
Hi,

請問什麼是SG 課程?

Thanks

SG 是Singpore 的縮寫

原帖由 shirleylmx 於 11-3-10 19:34 發表
吾該晒各位.

Stafford的英文很好, 但我是担心他的普通話, 因沒有普通話老師做班主任, 新加坡的學校中文是用普通話教的, 而且Stafford我只有下午的offer.

Think 本來我都覺得幾好但又有以下的問題, 都不知新的校舍 ...

其實 NG 會有邊間 KG 中英普都一樣強,可以做的是另外找興趣班補一補.我覺得問題不大.

我個仔讀緊明慧n1 之後k1就會去standford 因為我覺得明慧好混亂好多新面孔

是的, 我都覺得明慧好混亂好多新面孔. 事實上老師就沒什麼主動致電我們講講仔仔在學校的情況, 都是我們自己主動問他的, 可能他們覺得沒什麼特別事情就不用通知我們吧?但明慧KI是普通話老師及英文老師做班主任, 因我要返新加坡讀小學, 我希望可以早少少提供普通話教學的環境比他,  而且我比較喜歡他的課程, 有功課做. 我仔仔so far都讀得幾開心.
但Stafford就是英文占2/3, 中文1/3. 英文就不用怀疑, stafford就一定是最好的了. 但中文同普通話我就不太有信心. 而且我昨天去交費用時感覺一般. 見到的小朋友上堂的時候來回不同的課室跑來跑去都好似沒人理的. 費用我是照交了, 反正7月1日前通知就可退了, 再考慮考慮.
‹ 上一主題|下一主題