用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細b真的跟不上嗎?有無過來人分享下)
樓主: YY233
go

細b真的跟不上嗎?有無過來人分享下) [複製鏈接]

系啊系啊,我個B都系細b (08Nov),我都沒捻過要距做大b,自己覺得好似sai左一年時間,當然都會想距考到好學校,無奈面試距又真系未識講野,沒辦法,都會有一陣子希望個b系大b甘就應該已經開始講野。但系上面講得好岩,個個bb發展都唔同,如果我個B系遲既,就算比我生左個大b,可能距3歲先講野,到時面試結果都系唔得。

我自己其實都系一個超小b入校,我細人地成年,可能我自己幼稚園辛苦過我唔知,不過上到小學就已經ok曬,同埋而加都唔記得幼稚園d野,仲好開心我早人地一年搞掂晒。自問唔系好lag個d人,不過讀書都沒struggle 過,所以我覺得跟唔上其實都只系頭一年既事,最緊要屋企人夠關心,唔好逼得太緊。
英國同齡小朋友都系讀高香港小朋友一級,細b過去讀書分分鐘都仲系全year最大個個,但又唔會系最lag個d,個d可能細距大半年個d可能先至系最lag.

我知我可能講緊題外話,唔la更,不過我想表達既系,某D細b可能一開始好似同其他大b差好遠,但系一班小朋友翻學耐左其實好快就變翻差唔多,之後邊個小朋友跑贏真系好梯自己天資,屋企點栽培,生活環境。。。

其實不要太灰心。開始考P1,最top個幾間真的是20-30人爭1個位。但其實大部分band1 學校,
來來去去都是那4000-5000人去報。如果我只是把九龍的band1私小粗略估計一下, 學位已經有超過1500個。每年放榜,開始是真的20人選1位。但到六月,很多沒有得到學位的都能叩到一間band1私小了。當然從第一間被reject到六月得到私小學位其間的心情真的很難受!

原帖由 goldenbaby 於 11-3-7 22:28 發表
我都想緊呢個問題.

我的目的是為考入私小或直小, 即平均20至30人競爭1個位, 即是說小女要每20/30人中, 她是最Top 的, .....我無把握.

所以似乎repeat 是一條出路. ...

原帖由 DGJS 於 11-3-8 10:44 發表
其實不要太灰心。開始考P1,最top個幾間真的是20-30人爭1個位。但其實大部分band1 學校,
來來去去都是那4000-5000人去報。如果我只是把九龍的band1私小粗略估計一下, 學位已經有超過1500個。每年放榜,開始是真的20人選1 ...

是的,你看報SPK, SH, St Clare, True Light, Good Hope, SKH等來來去去都係果班人,每次一出offer就大執位,突然間好多位就放晒出來!

其實真的要看看自己小朋友的能力,不可輕易抉擇留班,小朋友真的會覺得自己比人大一年,心理上定會唔開心!!如我仔仔要repeat,培正是最好的,因大部分同學都是大仔!!

lei個都係我們初初比囡囡做細b的原因之一,其實e+囡囡都追得ok,不過我地真係要做多好多野同佢在班裏5係最叻o個班學生,咁你地諗下e+小學competition咁大,真係有好多uncertainty同會帶來一d憂慮,有一次遇到一個自己係細b既mami,佢就話千萬不要做細b,所以lei個問題5會有對與錯的答按,最重要係乜野最適合自己的小朋友同知道 what you are getting yourself into

原帖由 kiki.kiki 於 11-3-8 00:08 發表
我B係0811細B, 我同老公由一開始已打算俾佢做細B, 除非佢真係跟唔上.....因為有大B過來人講(即我老公同有D朋友, 佢地都係12月出世), 佢地做大B時係唔開心架.....唔明點解自己係早其他小朋友一年出世~~~

...

女女是否在非常出名的學校讀書呀?

過來人分享:我囝囝(05Nov.)今年9月升小一,報考直資/私校無問題,考9間1間唔收,其他全取錄。我認識嘅其他細b同學一樣有好學校取錄,細b在學術方面唔會跟唔上,只係細粒小小,請放心!

回覆 27# fanwong29 的文章

你的分享真令人振奮,細b加油,細b家長一起打破人云亦云的說法,希望更多過來人分享!為你的小b振奮!祝福你!

I think it really depends on the kids' development instead of the definition of "small B"; Small B can perform very good in academic & sports too. The major differences you can spot in PN only esp on motor skills. My daughther (Nov) and myself are also small B (Oct); but she performs very good in academic and her language skills is better than those "Big" kids as per her teacher's comment when she's in PN & K1.

Just discuss with the teacher whether it's fine for the progress.....I think it's most important.......

I think the major concern is whether your kid's character will be affected by him/her being a "little kid".  Intelligence and physical ability should be important but secondary considerations.

其實個個小朋友都唔同,
當然有強有弱啦!
可以因應返自己ge小朋友發展,
再作考慮做大b細b.....

我小朋友係10月出世,
今年k2, k1先入學,
開學前我都有擔心佢未讀過n班,
又係細仔.....會跟唔到!

但開學不久,同老師跟進小朋友响學校ge情況,
回覆我ge係......完全冇問題!
有時係我地低估左自己ge小朋友.

我個仔果班,有幾個"把口好醒"又表逹力極高,
記憶力又強ge...都係10月同11月出世ga,
所以我相信細b唔係一定會跟唔上ge.

my daughter is 08/10. now study N class only, but her teacher said she smart than more big b! and very active and talkative..
I think just depend on the kid...
and i never think let her be a big b..

I really agree! Perhaps parents don't look down on the little boy
( especailly)!Try to give them a chance to try their best before making a decision for repeat!

我囡07年10月尾, 左思右想下, 沒有比佢做大女, 因覺大人家太多, 她又長得成熟高太, 怕她有hard feeling, 所以現讀K1.

so far佢學嘢快, 講嘅好叻, 學習全無問題。但似乎小肌肉未係好ready.
所以最近開始寫字就吃力小小。

我大仔係3月大B, 現已小三。我仲keep住佢K1的功課, 相似的課程, 好明顯當年的仔仔(已足4歲)比妹妹掌握得好好多。仔仔當時完全自己做功課, 差不多吾需要握佢手教寫字的過程。所以他很有自信。

好予盾又好坦白講, 若我女是11月尾或12月尾生, 我會毫不考慮比佢做大女, 遲一年讀書。

尤其有了大仔讀小學的經驗, 小學實在太多抄寫默書和功課,即使學習能力一樣, 我覺得大B一般手脚快, 能夠快做完功課, 對小朋友是輕鬆很多。

雖然我知呢種差距越高班越細, 但係以我觀察, 除了1,2個份外標青的年尾B, 級上名列前芧的仍然是大B。
當然名次不是最重要, 只是我覺得在過樣大壓力的制度下, 小朋友和家長都能輕鬆些。

我自己也是細B的代表, 我生於1月中, 即是我5歲7個月讀小一(當年是可以的, 媽有得報就報), 由幼稚園至大學畢業都是全班最少的一位。我小時候算很聰明, 讀書一直中上成績,但其實回想起來, 如果我能遲一年讀書(應說適齡才入學), 應該有更好的發揮。

frankly speaking, big b have a low self-esteem because they have so much pressure from parents, peers and teachers.
Just let your kid to develop naturally. Don't think so much.

I believe that it is true!! My friend is a teacher of a famous primary school. Most of the teachers have higher expectation on the big children. Sometimes the parents ask them why their big child can't get higher achievement, they feel very confused. Indeed, if the big child can't get a good result, parents and the child may get higher disappointment!!

回覆 35# agugi 的文章

多謝你的分享!不要擔心,我相信你的女女很快追得上,她學習快說話叻,加上女仔比男仔早熟,相信她很快追得上!用你的經驗,預早幫助她,她k2可以很好的!!不論是大b或細b,最重要是父母的支持、教導和信心!!

我個女是12月尾細B。上年幫她報讀K1時,根本她就在一個毫無競爭力的情況下去考,成功的機會太細了。當然是講一些較出名的幼稚園。

如果三年後,又要在一個毫無競爭力的情況下去考小一,倒不如不考。2008年的出生率又高,好多出名的直資和私小都鐘意收大B,我都煩緊應該比個女做大B或細B好。

I do believe the difference between big and small B  is obvious in KG and P.1-2 level only. The gap will narrow down when they grow older. However, the problem is, even if the small B and parents are prepared to let them promote to P.1, they are less welcomed by schools, thus it's very difficult for them to get into famous private and DSS schools

...
原帖由 YY233 於 11-3-12 23:13 發表
I believe that it is true!! My friend is a teacher of a famous primary school. Most of the teachers have higher expectation on the big children. Sometimes the parents ask them why their big  ...
‹ 上一主題|下一主題